O-STA

NLB d.d. pridobila vsa dovoljenja za prevzem Summit Leasinga

Sporočila za javnost
8. avgust 2024

NLB d.d. sporoča, da je pridobila vsa zahtevana regulatorna dovoljenja relevantnih organov nadzora v zvezi z zaključkom transakcije, predvidene s kupoprodajno pogodbo ("SPA") za pridobitev 100-odstotnega deleža v družbi SLS HOLDCO, holdinška družba, d.o.o., matični družbi Summit Leasing Slovenija d.o.o. in njenih hčerinskih družb ("Summit Leasing") iz skladov, ki jih upravljajo podružnice družbe Apollo Global Management Inc. ("Apollo Funds") in Evropska banka za obnovo in razvoj ("EBRD").

Potem ko je NLB d.d. konec junija najprej pridobila soglasje hrvaške Agencije za nadzor finančnih storitev (HANFA), sredi julija pa še slovenske Agencije za varstvo konkurence (AVK), je zeleno luč za zaključek transakcije prižgala tudi Evropska centralna banka (ECB).

"V imenu uprave NLB in celotne ekipe, ki intenzivno dela na tem projektu, se želim iskreno zahvaliti in izraziti globoko spoštovanje vsem regulatornim organom, ki sodelujejo v procesu, torej agencijama HANFA in AVK ter Banki Slovenije in Evropski centralni banki za izjemno učinkovito in strokovno sprejemanje odločitev. Nakupi vodilnih franšiz na trgu so vedno zahtevni, zato resnično cenimo njihova prizadevanja, transparentnost in konstruktiven odnos, ki je tako NLB Skupini kot poslovanju in vsem talentom Summit Leasinga prinesel pozitiven rezultat," je dejal predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak.

Zaključek transakcije predviden sredi septembra

S kupoprodajno pogodbo za Summit Leasing, ki je bila sklenjena 30. novembra 2023, je NLB Skupina napovedala nov mejnik v razvoju Skupine ter storitev in rešitev, ki jih ponuja strankam na trgih svoje domače regije, Jugovzhodne Evrope.

Lizing je ena od strateških dejavnosti NLB Skupine. Storitve lizinga naslavljajo potrebe strank, zato se je NLB Skupina odločila za postopno širitev te dejavnosti, najprej z vstopom na slovenski trg z NLB Lease&Go spomladi 2020 in nato z dvema novima lizing družbama, ustanovljenima leta 2022 v Severni Makedoniji in v Srbiji. Objava SPA tako ni presenetila nikogar, ki je pozorno spremljal razvoj NLB Skupine zadnjih nekaj let.

Storitve lizinga, ki jih ponujajo članice NLB Skupine, dopolnjujejo kreditiranje banke ter fizičnim in pravnim osebam omogočajo, da izberejo možnost, ki najbolj ustreza njihovim potrebam, situaciji in željam. Lizing bo postal pomemben del Skupine. Predvideno je bilo, da bo z organsko rastjo v svoji zreli fazi k bilančni vsoti Skupine prispeval več kot milijardo evrov, s prevzemom Summit Leasinga pa se je ta ambicija bistveno pospešila.

"Cilj NLB Skupine je, da naše lizing družbe postanejo vodilne na področju premičnin v celotni domači regiji in igrajo pomembno vlogo na področju mobilnosti na trgih, kjer smo prisotni. Razvejana trgovska mreža Summit Leasinga v Sloveniji bo dopolnila naš digitalni in neposredni model ter tako zdaj še večjemu obsegu poslovanja omogočila večkanalno distribucijsko platformo z dobrim položajem za prihodnjo rast," je še poudaril predsednik uprave NLB.

Upoštevajoč izvedbo določenih pripravljalnih aktivnosti, bo transakcija zaključena predvidoma sredi septembra 2024, pripojitev obeh hčerinskih družb NLB Lease&Go in Summit Leasing pa predvidoma v drugem četrtletju leta 2025.

Kot običajno bomo vse zainteresirane deležnike sproti obveščali o celotnem procesu, nadaljnja obvestila pa bodo pravočasno objavljena.

NLB Komuniciranje