Osvežilna poletna hrana za premagovanje vročine
V času visokih poletnih temperatur se pogosto zatekamo k iskanju načinov za ohladitev. Pri tem pomembno vlogo igra izbira ustrezne prehrane. Ta nam lahko pomaga pri hidraciji, uravnavanju optimalne telesne temperature ter tudi pri ohranjanju energije. V nadaljevanju članka predstavljamo priporočena živila za premagovanje poletne vročine in recept za pripravo wellness solate.
Hidracija je ključnega pomena
Visoke poletne temperature lahko predstavljajo tveganje za dehidracijo, saj naše telo preko znojenja izgublja vodo. Lubenica, ki vsebuje kar 90 % vode, predstavlja osvežilen prigrizek, s katerim lahko skrbimo za redno hidracijo. Poleg lubenice lahko posežemo tudi po jagodah, solati in kumarah. Slednje imajo hladilni učinek, zahvaljujoč vsebnosti silicijevega dioksida, ki podpira hidracijo kože. Osvežilen in pomirjujoč učinek imajo tudi citrusi, kot so pomaranče in limone, ki so odličen vir vitamina C. K ohlajanju telesa prav tako prispevajo zelišča in začimbe, ki jih pogosto dodajamo različnim jedem in pijačam za popestritev okusa (npr. bazilika, koriander, meta, koromač in kumina).
Za osvežitev v vročih poletnih dneh skrbijo tudi v Termah Sveti Martin v severni hrvaški pokrajini Medžimurje. Resort je obdan z gozdovi, ki so ob visokih temperaturah idealno zatočišče za osvežitev in sprostitev. V medžimurskih termah se pri sestavljanju jedilnika osredotočajo na dobro počutje gostov, pri čemer posebno pozornost namenjajo živilom z biodinamičnega vrta. Gostje imajo možnost, da sami naberejo sveža zelišča neposredno z vrta in jih dodajo na svoj krožnik.
Pomembnost lahko prebavljivih obrokov
Lahko prebavljivi obroki so v poletnem času še posebej pomembni, saj naš prebavni sistem deluje počasneje. Odličen primer obroka predstavlja solatni krožnik s piščancem ali ribo, kvinojo ter svežo sezonsko zelenjavo.
Recept za wellness solato (za 1 osebo):
Sestavine: pest rukole, 1 grenivka, 1 pomaranča, 1 žlica orehovih jedrc, 1 žlica praženih bučnih in sončničnih semen, 1 žlica bučnega olja. Priprava: Na rukolo položimo narezane fileje agrumov in prelijemo s sokom, ki nam je ostal med rezanjem. Vse skupaj prelijemo z bučnim oljem in posujemo s praženimi bučnimi in sončničnimi semeni ter orehovimi jedrci.
Vir: Terme Sveti Martin
Vloga hladnih juh in smutijev
Hladne juhe in smutiji so popolni za poletje, saj združujejo hidracijo, hranljivost in hladilne učinke. Gaspačo, imenovan tudi andaluzijski gaspačo, je hladna juha iz surove mešane zelenjave. Gaspačo se v Španiji in na Portugalskem veliko uživa, zlasti v vročih poletjih, saj je osvežujoč in hladen. Smutiji, narejeni iz mešanice sadja, zelenjave in jogurta ali kokosove vode, so še en način za ohranjanje hidracije in nivoja energije.
Pomembno je, da ohranjamo zdrave življenjske navade, najboljši način za doseganje tega pa je lokalna in raznovrstna prehrana. Ob vsakodnevnih izzivih, ki jih pogosto spremljata naglica in stres, pogosto posežemo po hitrih, nezdravih in premalo hranljivih obrokih. V Termah Sveti Martin sledijo inovativnemu Healtness konceptu, ki stremi k uravnovešenju telesa in duha. Svojim gostom vsak dan postrežejo kakovostna živila, ki jih pridelujejo okoliški pridelovalci hrane. Vrhunski kuharski mojstri izbirajo sezonska in hranilno bogata živila, ki jim pogosto dodajo domača sveže nabrana zelišča.