O-STA

iRobot Roomba - prijazen pomočnik in "prijatelj" starejših

Staranje prebivalstva je velika težava, zato so vse naprave in storitve, ki podaljšajo čas, ki ga starostniki preživijo doma in povečujejo njihovo neodvisnost, toliko bolj zanimive (in priporočene). Brez kančka dvoma mednje sodijo robotski sesalniki iRobot Roomba!

Starejšim lahko čiščenje stanovanja predstavlja velik izziv. Posebej, če čutijo bolečine v sklepih, imajo težave z mobilnostjo ali boleznijo, kot je artritis. Robotski sesalnik, ki jim olajša vsakodnevna opravila, je zato premišljen in praktičen nakup. Ali še boljše darilo, če ne veste, s čim drugim bi razveselili in hkrati razbremenili svoje starše. Nedvomno vam bodo nadvse hvaležni.

Pametni roboti Roomba podjetja iRobot poenostavijo vsakodnevno čiščenje in odpravijo potrebo po sklanjanju, ki je pogosta ob ročnem sesanju ali pometanju, ter na ta način povečajo samostojnost starostnikov. Hkrati poskrbijo, da je stanovanje neoporečno čisto, s čemer zmanjšajo tveganje okužb in alergij ter izboljšajo kakovost bivanja. Še nečesa ne moremo ravno spregledati. Opazovanje robota, kako se premika, zna nekaterim preusmeriti pozornost v trenutkih, ko se počutijo osamljene. Na mestu pa je vprašanje, kateri model je zanje najbolj primeren. Tokrat bomo zato na ponudbo podjetja iRobot pogledali iz njihove perspektive.

Starejši si pogosto najdražjih robotov ne morejo privoščiti, čeprav so prav ti zanje najprimernejši. S prstom kažemo na modele s samočistilnimi priklopnimi postajami, na primer Roomba i1+, ki jih s tem, da po čiščenju izpraznijo košek s smeti, še manj obremenijo. Roomba i1 je manj zmogljiv robotski sesalnik, a na enak način se odločamo za kombiniranega robota. Torej robota, ki bo hkrati tla še pomil z vlažno krpo. Modeli z blazinicami na košku za smeti, ki so več kot primerni za večino, tokrat niso prvi na seznamu želja. Primernejša se nam zdita Roomba Combo j7+ ali celo Roomba Combo j9+, ki sam izprazni košek in napolni posodo s tekočino. Omenjena modela imata še eno konkretno prednost. Ker vidita predmete na tleh in se jim dejavno izogibata, ni nevarnosti, da bi se vanje zapletla, obstala in čakala, da ju rešite.

Starejši pogosto čutijo odpor do tehnologije, vendar je smiselno, da na svoj pametni telefon (če ga imajo) namestijo aplikacijo iRobot Home. Zaradi preprostosti in razumljivosti jo bodo hitro osvojili. Robota zlahka zaženete s pritiskom na velik gumb, ki se bohoti na hrbtnem delu ohišja, a je veliko bolj preprosto to narediti med sedenjem na kavču s telefonom v roki. Oziroma izkoristiti možnosti aplikacije, kot sta glasovno upravljanje in pošiljanje v samo eno ali več izbranih sob. To je njena glavna lepota in obenem prednost. Popoln nadzor nad delovanjem robota praktično od kjerkoli.

Potem ko je robot nastavljen, kar vključuje povezavo v domače brezžično omrežje in prvo raziskovanje okolice, ko izdela tloris prostora, bo z učinkovitim čiščenjem prihranil čas in ohranjal higieno, kar je za starejše, ki so dovzetnejši za bolezni, toliko bolj pomembno. Pomislite še na to, da zaradi izjemne tankosti robot zlahka počisti tudi pod posteljo in višjimi sedežnimi garniturami, kar je za starejše še posebej težko, in razumeli boste, zakaj ga potrebujejo.

Vsak robot iz bogate ponudbe podjetja iRobot se odlično obnese v vlogi domačega pomočnika starejšega občana, vendar je še bolj kot po navadi v ospredju njegova samozadostnost. Manj kot se morajo ukvarjati z robotom, bolje je zanje. Zato je morda ni najboljše, da zahtevamo od svojih staršev, naj kupijo robota. Izberite ga namesto njih, jim ga poklonite, nastavite in pokažite, kako naj ga uporabljajo.