O-STA

Najdaljše počitnice v letu se končujejo

Po dveh počitniških mesecih se bodo za okoli 275.000 učencev in dijakov znova odprla vrata šolskih učilnic. Pred tem pa poglejmo nekaj zanimivih podatkov o iztekajočem se šolskem letu.

Otrok v osnovnošolskem izobraževanju nekoliko manj kot v letu pred tem

Od šolskega leta 2010/11, leta z najmanjšim številom osnovnošolcev v samostojni Sloveniji (161.046), je njihovo število stalno naraščalo, na začetku šolskega leta 2023/24 pa je znova nekoliko upadlo. V redni in prilagojeni osnovnošolski program je bilo tako vključenih 196.371 učencev ali skoraj 700 manj kot v predhodnem šolskem letu.

Prag prvega razreda osnovne šole je prvič prestopilo 20.812 otrok. Otroci v Sloveniji začnejo obiskovati osnovno šolo pri šestih letih. Nekateri pa zaradi različnih razlogov šolanje začnejo pozneje kot vrstniki. Ob začetku iztekajočega se šolskega leta je bilo tako med prvošolci 11,5 % sedemletnikov.

En učitelj oz. učiteljica skrbela povprečno za 10 učencev oz. učenk

Učence je v šolskem letu 2023/24 poučevalo 18.824 učiteljev in učiteljic, prvih je bilo 12 %, drugih pa 88 %. En učitelj oz. učiteljica je skrbela povprečno za 10 učencev oz. učenk. Poleg učiteljskega kadra je bilo v osnovnih šolah zaposlenih še 3.250 vodstvenih, svetovalnih ali drugih strokovnih delavcev.

V srednje šole vpisanih več dijakov

V srednješolsko izobraževanje je bilo vključenih 80.685 dijakov oz. za 4,2 % več kot šolskem letu 2022/23. Predvidevamo, da se bo v prihodnjih letih število dijakov še povečevalo, saj so v osnovnih šolah še večje generacije.

Med 24.379 dijaki prvih letnikov je bilo 23.268 takih, ki so se v srednjo šolo vpisali prvič. Preostali so ponavljali prvi letnik ali pa zamenjali program.

Z vidika vrste izobraževanja se je skoraj polovica dijakov (47 %) odločila za srednje tehniško in drugo strokovno izobraževanje, nekoliko več kot tretjina (35 %) pa za srednje splošno izobraževanje. V srednje poklicno izobraževanje je bilo vključenih 16 % dijakov, v nižje pa 2 %.

Največ dijakov zanimata tehnika in računalništvo, največ dijakinj pa zdravstvo in osebne storitve

Za poklicno in strokovno izobraževanje se odloča precej več fantov kot deklet. Skoraj tri četrtine (73 %) dijakov moškega spola je v opazovanem letu obiskovalo te programe; v največjem številu sta jih zanimali področji tehnika, proizvodne tehnologije in gradbeništvo (42 % vseh dijakov) ter informacijske in komunikacijske tehnologije (8 %).

Dekleta so se za poklicne in strokovne programe odločala v manjši meri (56 % vseh dijakinj); v največjem številu so izbrala področje zdravstvo in socialna varnost (12 % vseh dijakinj), sledila sta področji transport, varnost, gostinstvo in turizem, osebne storitve (11 %) ter poslovne in upravne vede (prav tako 11 %).

Med srednješolskim učnim osebjem dve tretjini učiteljic

V srednjih šolah je v šolskem letu 2023/24 poučevalo 6.490 učiteljev in učiteljic (prvih je bilo 33 %, drugih 67 %). Njihovo število se je v primerjavi z letom prej povečalo za 4,2 %, saj je bilo več tudi dijakov. En učitelj oz. učiteljica je učila povprečno 12 dijakov oz. dijakinj. Poleg učiteljskega kadra je bilo v srednjih šolah zaposlenih še 1.115 vodstvenih, svetovalnih ali drugih strokovnih delavcev.