O-STA

Prebivalstvena piramida

Na spletni strani smo posodobili interaktivni grafični prikaz razvoja starostne in spolne sestave prebivalstva Slovenije od 1987 do 2100. Dodali smo tudi prikaz po statističnih regijah.

Zaradi staranja prebivalstva prebivalstvena piramida spreminja obliko

Prebivalstvene piramide se v času spreminjajo in danes za marsikatero sploh ne moremo več trditi, da ima obliko piramide. O pravi piramidi namreč govorimo takrat, kadar najštevilnejšo skupino prebivalstva predstavljajo otroci in je tako v spodnjem delu najširša, proti vrhu pa se zožuje; s staranjem namreč verjetnost smrti narašča. Taka oblika piramide je značilna za mlada prebivalstva, pri katerih je pričakovano trajanje življenja kratko.

Za stara prebivalstva, med taka danes štejemo tudi prebivalstvo Slovenije, je značilna oblika piramide, ki spominja na vazo ali žaro. Zaradi manjšega števila rojstev, daljšanja življenjske dobe in posledično večanja deleža starejših prebivalcev postajajo vrhovi piramid vse bolj kopasti. Spodnji deli, ki predstavljajo mlado prebivalstvo, pa se vse bolj ožijo.

Vpliv vojn na sestavo prebivalstva

Prebivalstveno piramido Slovenije za leto 1987 lahko vsaj pogojno še opišemo kot piramido. Pri tej piramidi je še mogoče razbrati posredne in neposredne posledice prve in druge svetovne vojne.

Izrazitejše so bile posredne posledice obeh vojn; te so v piramidi vidne kot udorine, nastale zaradi upada števila rojstev. Med razlogi za ta upad so bile negotove razmere med vojno in aktivna udeležba moških v njej. Zaradi značilnosti prve svetovne vojne (bojevanje na frontah in daljša odsotnost velikega dela moških, starih med 18 in 41 let) je udorina, ki ponazarja prebivalce v starosti 68-71 let (rojeni v obdobju 1915-1918), izrazitejša kot pri prebivalcih, rojenih med drugo svetovno vojno. Neposredne posledice obeh vojn se kažejo v porušenem razmerju med moškimi in ženskami, saj je bila umrljivost v vojnem obdobju večja pri moških.

V starostni sestavi prebivalstva v letu 2024 neposredni vpliv prve svetovne vojne in epidemije španske gripe takoj po koncu te ni več viden. Še vedno pa je opazna udorina, ki je nastala zaradi upada števila rojenih med drugo svetovno vojno.

Zaznaven pojav "baby boom generacij"

Po drugi svetovni vojni je tudi Slovenija doživela t. i. "baby boom", ki je v piramidi za leto 1987 viden kot največja izboklina. V prvih letih po vojni se je v Sloveniji rodilo med 28.000 in 31.000 otrok, v obdobju 1949-1953 pa absolutno največ otrok po drugi svetovni vojni, povprečno 34.000 letno. Strokovnjaki to razlagajo kot kompenzacijo (oz. prelaganje rojstev na čas po vojni) ter kot posledico spremenjenih socialnih in ekonomskih razmer.

Omenjena izboklina v piramidi za leto 2024 ni več opazna, ker so številni prebivalci te generacije že umrli, vendar pa se posredno izraža v podobni izboklini pri prebivalcih, starih 42-48 let. To so namreč potomci prve "baby boom generacije" (otroci, ki so jih rodile ženske, stare povprečno 25 let) in druga generacija priseljencev (otroci, ki so se rodili priseljencem iz nekdanje Jugoslavije). Zaradi izrazitega zmanjševanja števila rojstev od sredine 80. let prejšnjega stoletja se piramida v spodnjem delu čedalje bolj oži. Tudi v obdobju med letoma 2006 in 2012 je bilo nekoliko več rojstev, kar strokovnjaki razlagajo kot posledico rojevanja pri ženskah, potomkah prve "baby boom generacije". Od takrat dalje število rojstev upada.

Ženske živijo dlje kot moški

Leta 2024 število moških presega število žensk v skoraj vseh starostnih skupinah do starosti 61 let. To je posledica tako razmerja med spoloma novorojenčkov kot tudi spolne sestave priseljencev. Nad starostjo 61 let začne delež žensk naraščati, saj ženske v povprečju živijo dlje kot moški.

Osvežene prebivalstvene piramide

Na naši spletni strani so na voljo prenovljene in osvežene prebivalstvene piramide. Podatki se nanašajo na obdobje od leta 1987 prek 2024 (uradni podatki) do 2100 (projekcije prebivalstva EUROPOP za Slovenijo). Prvič so na voljo tudi prikazi na ravni statističnih regij (2008-2024). Piramide se bodo samodejno posodabljale z novimi podatki.