O-STA

V četrtek 12.9. v Ljubljani predaval Nobelov nagrajenec za kemijo, Sir Gregory P. Winter

"Znanost za prihodnost: Skupaj gradimo boljši svet"

V prostorih Univerze v Ljubljani Fakultete za farmacijo smo v četrtek, 12.9., gostili Nobelovega nagrajenca za kemijo (2018), Sir Gregoryja P. Winterja, ki je izvedel predavanje z naslovom "Biotechnology and biopharmaceuticals from academia to startups". Javni dogodek je pod vodstvom nove britanske veleposlanice, njene ekscelence Victorie Harrison, organiziralo Britansko veleposlaništvo skupaj s partnerji. Dogodek, ki sta ga odprla veleposlanica in rektor Univerze v Ljubljani prof. Gregor Majdič, je bil namenjen alumnom britanskih univerz, strokovnjakom in zainteresirani javnosti, ki jih zanimajo preboji na področju biotehnologije in bioloških zdravil.

Sir Gregory P. Winter je eden izmed vodilnih znanstvenikov na področju razvoja terapevtskih monoklonskih protiteles in je bistveno prispeval k revoluciji zdravljenja bolezni, kot so rak in nekatere avtoimunske bolezni. Svoje najbolj prelomno delo je opravil z razvojem tehnik za pridobitev človeških monoklonskih protiteles, kar je bilo ključnega pomena za razvoj bioloških zdravil, ki omogočajo imunsko terapijo. Njegova tehnologija fagnega prikaza protiteles je omogočila ustvarjanje povsem človeških protiteles, ki so danes osnova za številna inovativna biološka zdravila, ki zelo ciljno in učinkovito zdravijo kompleksne bolezni. Za to izjemno odkritje je leta 2018 prejel Nobelovo nagrado za kemijo, ki si jo deli s Frances H. Arnoldom in Georgeom P. Smithom. Njegovo delo ni prispevalo le k znanstvenemu napredku, temveč je omogočilo tudi razvoj novih, učinkovitih terapij, ki pomembno izboljšujejo kakovost življenja bolnikov po vsem svetu.

V svojem predavanju je Sir Winter izpostavil pomembnost sodelovanja med akademsko sfero, industrijo in zagonskimi podjetji za prenos inovacij iz laboratorijev v rutinsko uporabo, o čemer priča tudi njegova kariera. S pomočjo zagonskih podjetij, kot je Cambridge Antibody Technology, je svoja odkritja uspešno prenesel v komercialno uporabo in tako omogočil širšo dostopnost teh terapij. Na dogodku je izpostavil tudi pomembnost izmenjave znanja in interdisciplinarnega sodelovanja, ki omogoča hitrejši napredek v znanosti. Sir Gregory Winter je poudaril, da je znanost kljub prisotni kompetitivnosti kolektivni napor, pri katerem sodelovanje vodi do prelomnih odkritij.

Na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani smo navdušeni, da smo lahko v sodelovanju z Britansko ambasado, Lek d. d. in Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem gostili Nobelovega nagrajenca. Znanstveni preboji, kot so Winterjeva odkritja, spreminjajo znanstvene paradigme in neposredno vplivajo na izboljšanje zdravja in kakovosti življenja ljudi. Dogodek je bil izjemna priložnost za izmenjavo mnenj in pogledov z nagrajencem in za mreženje med udeleženci.