O-STA

Dragondays - Konferenca inovacij v osrčju Celja

Dragondays - Konferenca inovacij v osrčju Celja Celje, 14. september 2024 - V svetu, kjer tehnologija hitro napreduje in pridobiva vse večji pomen, je Dragondays 2024 ena izmed ključnih konferenc v Evropi. Dogodek, ki ga organizirajo LUI (Ljubljanski Univerzitetni Inkubator), Matic Užmah, in Raw Studio, je potekal v Celjskem domu, ter zbral strokovnjake, inovatorje in vodilne mislece s področja deep tech-a in umetne inteligence (AI). Dogodek je poseben tudi zaradi praznovanja 20-letnice LUI (Ljubljanski univerzitetni Inkubator), ki že dve desetletji podpira in spodbuja inovacije ter podjetništvo v Sloveniji. Dragondays 2024 se osredotoča na ključne teme, ki že oblikujejo prihodnost industrije in družbe. Program konference je vključeval predstavitve najnovejših trendov in inovacij na področju umetne inteligence, strojnega učenja, nevralnih mrež, robotike, kvantnega računalništva, mobilnosti, crowdfundinga, in alternativnih virov goriv. Preko 400 udeležencev je slišalo mnenja vrhunskih strokovnjakov iz podjetij kot so Celtra,

Synthesia, ReCatalyst, Outfit7, Kickstarter in mnogih drugih, sodelovali pa so tudi investitorji ter predstavniki podpornega ekosistema.

Direktor LUI-ja, Jakob Gajšek, je o konferenci povedal:

"Dragondays je za naš ekosistem mnogo več kot le konferenca. Je poziv k zavedanju, da prihodnost ustvarjamo skupaj. Ambicija, inovacije in tehnologije pa so njeni gradniki. Samo tako bomo ostali dolgoročno relevantni in tehnološko samooskrbni. Dragondays je stičišče inovatorjev, podjetnikov, investitorjev in akademikov in odlična priložnost, da svoje ideje in raziskave predstavijo na globalni ravni ter se povežejo s ključnimi akterji, ki lahko pripomorejo k njihovemu razvoju in uspehu. Dragondays ni le enkratni dogodek; to je gibanje, ki gradi ekosistem, kjer se deep tech ne le promovira, temveč tudi uresničuje v obliki konkretnih rešitev, ki naslavljajo največje izzive našega časa. Prihodnost Dragondays vidim v še tesnejšem sodelovanju z globalnimi partnerji in lokalnimi skupnostmi, da bi omogočili rast deep tech podjetij in spodbujali inovacije, ki temeljijo na znanstvenih odkritjih. Naš cilj je postati ključna platforma, ki bo v Evropi združevala najboljše ideje, talente in kapital ter s tem pospešila preboj na področju tehnologije. Verjamem, da bomo s tem nadaljevali ustvarjanje trajnostnih sprememb in inovacijskega okolja, ki bo Slovenijo in širšo regijo postavilo na svetovni tehnološki zemljevid."

Matic Užmah, podjetnik, ki je sodeloval pri hitri rasti podjetij Synthesia in Colossyan, dveh najhitreje rastočih podjetij na področju umetne inteligence, pa je povedal:

"Dragondays 2024 ponuja edinstveno priložnost za vpogled v prihodnost tehnologije in umetne inteligence, hkrati pa omogoča povezovanje z vodilnimi strokovnjaki, ki oblikujejo to prihodnost. Verjamem, da smo se ponovno lahko prepričali, kako hiter je napredek in predvsem kako pomembno vlogo ima umetna inteligenca v naših življenjih. S prispevki vrhunskih strokovnjakov in podjetnikov smo predstavili sodobne tehnološke trende, prikazali smer razvoj različnih področij AI, kot tudi verjamem, spodbudili mlade in bodoče podjetnike, da se opogumijo in s svojim znanjem stopijo na podjetniško in soustvarjajo prihodnost. Ne nazadnje, kar je tudi izjemnega pomena, z Dragondays vztrajno ustvarjamo ekosistem, ki omogoča povezavo ključnih akterjev s tega področja in njihovo doseganje sinegijskih učinkov."

Poleg tehnoloških inovacij je tokratni Dragondays 2024 naslovil vprašanja etike in družbene

odgovornosti. O posebnem poudarku umetnosti in njenem mestu v dobi umetne inteligence je podrobneje spregovoril umetnik The Miha Artnak, ki preko svojih del naslavlja kontroverzna družbena vprašanja in se sprašuje o nadomestljivosti umetnikov v času umetne inteligence.

Dragondays se je letos odvijal v Celjskem domu, v samem osrčju mesta. Stavba, ki predstavlja pomemben simbol prehoda iz nemškega vpliva na močnejšo slovensko nacionalno identiteto, ima danes pomembno vlogo v kulturnem in družbenem življenju Celja. S pomočjo Dragondays pa doživlja tudi novo, tehnološko renesanso. Ob tem Matija Kovač, župan Mestne občine Celje:

"Veseli me, da mesto ni prepoznano zgolj po Celjskih grofih in svoji bogati kulturni tradiciji, temveč da s takšno konferenco postavljamo Celje tudi na tehnološki zemljevid. Dragondays povezujejo izjemne strokovnjake na področjih, ki predstavljajo našo prihodnost, podjetja, ki delujejo na industrijsko najbolj propulzivnih panogah, ki že danes krojijo in preoblikujejo družbo. In dejstvo, da je Celje v središču dogajanja, je pomembno tudi v luči gospodarskega razvoja mesta, za katerega poskušamo tudi na mestni občini ustvariti čim boljše pogoje, ne nazadnje tudi s podporo tovrstnim izjemnim dogodkom."

Pomembna gostja letošnje konference je bila tudi dr. Emilija Stojmenova Duh, ministrica za digitalno preobrazbo, ki je o temi konference izjavila:

"V hitro razvijajočem se svetu umetne inteligence in sodobne tehnologije je sodelovanje ključnega pomena. Ni potrebno, da se z izzivi soočamo sami, niti da začnemo iz nič, vendar so globalni standardi bistveni. V središču naših prizadevanj so skupne človeške vrednote - dostojanstvo, svoboda in spoštovanje človekovih pravic. Etika mora vedno usmerjati tehnološki napredek. Ljudje so zakoniti lastniki svojih podatkov, ne vlade ali korporacije, in zaupanje je mogoče vzpostaviti le s preglednostjo. Algoritme in modele umetne inteligence je potrebno obravnavati kot javno dobrino, odprto in dostopno vsem. Naša skupna odgovornost je zagotoviti, da umetna inteligenca služi večjemu dobremu ter da opolnomoči posameznike enako, ne glede na to, kje živijo ali kdo so."

Na Dragondays 2024 je med drugim kot eden ključnih govorcev sodeloval Michael Stucky, poslovni trener in mentor za bodoče podjetnike na ETH Zurich, ter partner Serpentine Ventures. Prav tako je nastopil Matija Gatalo, soustanovitelj družbe ReCatalyst, uspešnega spin-out podjetja Kemijskega inštituta, ki je bila razglašena za slovenski start-up leta 2023. Poleg njiju je med drugimi na AI panelih sodeloval tudi Rahul Bathia, vodja prodaje za regijo EMEA pri podjetju Celtra, ki se ukvarja z ustvarjalno avtomatizacijo.

Na festivalu Dragondays se je predstavilo tudi osem mladih deeptech podjetij oziroma potencialnih podjetij, ki zaključujejo LUI-jev venture building program za raziskovalce Labs to Market, ki ga podpira EIT Health. Dragondays je priložnost predstavitve pred priznanimi mednarodnimi investitorji ponudilo tudi več deeptech startup podjetjem, ki trenutno zbirajo sredstva.

O Dragondays

Dragondays je ena izmed vodilnih evropskih konferenc na področju deep tech-a in umetne inteligence in neizogibno prizorišče za vse, ki želijo biti na tekočem z najnovejšimi dosežki v tehnologiji in umetni inteligenci. Dogodek združuje strokovnjake iz industrije, akademike in inovatorje, ki raziskujejo in oblikujejo prihodnost tehnologije. Konferenca predstavlja odlično priložnost za poglobljeno razumevanje smernic, ki bodo oblikovale prihodnost, ter za povezovanje in mreženje z vodilnimi misleci in ustvarjalci.

Zakaj Dragondays?

Ime festivala, Dragondays, nosi globoko simboliko. V svetu startupov se pogosto uporablja izraz "unicorn" ali "samorog" za opis redkih, izjemno uspešnih podjetij, katerih vrednost preseže milijardo dolarjev. Vendar pa se organizatorji festivala sprašujejo, zakaj se osredotočiti na samoroge, če pa imamo zmaje? Direktor LUI, Jakob Gajšek, ki je tudi Celjan, je to metaforično pojasnil z besedami: "Če bi se pomerila zmaj in samorog, na koga bi stavili? Mi stavimo na zmaje." Zmaji simbolizirajo moč, vzdržljivost in sposobnost premagovanja najtežjih izzivov - in ravno to je bistvo deeptech podjetij.

Kaj je Deeptech?

Deeptech označuje tehnološka podjetja, ki temeljijo na znanstvenih odkritjih ali inženirskih inovacijah in imajo potencial, da korenito spremenijo industrije in družbo kot celoto. Če so samorogi podjetja, ki dosegajo hitro rast in uspeh z inovativnimi poslovnimi modeli, so zmaji podjetja, ki gradijo prihodnost na globokih znanstvenih spoznanjih in tehnoloških prebojih. Deeptech podjetja ne iščejo zgolj hitrih dobičkov, temveč se soočajo z dolgoročnimi izzivi, ki zahtevajo čas, sredstva in neomajno predanost.

Organizatorji: LUI (Ljubljanski Univerzitetni Inkubator), .raw, Matic Užmah

Partnerji in sponzorji dogodkov na Dragondays so: EIT Health, EIT Urban Mobility, SPIRIT Slovenija, javna agencija, Slovenski Podjetniški Sklad, Mestna Občina Celje, Toyota Slovenija, OUTFIT7

Podporniki: Celjski mladinski center - MCC, Inkubator Savinjske regije, SoundGarden Festival, DeltaHub, BlenderGroup, Njamito, BYROKKO, Džungla Plants, Pristop, Tim Zevnik, Radenska Adriatic, Atlantic Grupa, Incom LEONE, Juicy Marbles, Klub podjetnikov Zlatorog, Startup Slovenija

Za več informacij obiščite dragondays.co

Kontakt za medije: sanja.zepan@lui.uni-lj.si, Ljubljanski Univerzitetni Inkubator