O-STA

Srečanje Mladinskega sveta Slovenije s predsednikom vlade dr. Robertom Golobom

Predstavniki Mladinskega sveta Slovenije so se v sredo, 18. septembra 2024, ob 16. uri v prostorih Vlade RS (Gregorčičeva ulica 20, 1000 Ljubljana) sestali s predsednikom vlade, dr. Robertom Golobom.

Predstavniki Mladinskega sveta Slovenije smo glavne poudarke namenili bivanjski problematiki. Od predsednika vlade smo želeli tudi odgovore, kako pridobiti podatke, iz katerih je razvidno, da so mladi proračunska prioriteta za leti 2024 in 2025, kot je to napovedal minister za finance. Dotaknili pa smo se tudi sodelovanja Vlade RS s predstavniki mladih, odsotnosti sestajanja Sveta vlade za mladino in neudeležbe ministrov na sejah.

Na srečanju smo začrtali korake nadaljnjega sodelovanja in prejeli nekaj zagotovil.

Ena od zagotovil je bilo, da se bomo s predsednikom vlade in njegovimi sodelavci srečevali redno, enkrat letno. Prav tako so nam ponudili pomoč pri implementaciji mladinskih politik in okrepljeno sodelovanje s kabinetom predsednika vlade pri mladinskih vprašanjih, tako preko Sveta vlade za mladino Republike Slovenije kot tudi neposredno. Strinjali smo se o pomenu rednih sej Sveta Vlade RS za mladino (SVRSM) in o nedopustnosti tako redkega sklicevanja teh sej, saj lahko le preko njih ustvarjamo politike, ki bodo resnično naslavljale potrebe mladih. Predsednik vlade se bo v prihodnosti zavzel za redno sklicevanje sej Sveta Vlade RS za mladino.

Glede proračunske prioritete smo prejeli zagotovilo, da bodo ministrstva spodbudili k zagotovitvi podatkov, iz katerih bo razvidno, da so mladi v letih 2024 in 2025 res proračunska prioriteta. Zagotovljeno nam je bilo tudi, da bodo že v prihodnjem letu namenili do 100 milijonov evrov za reševanje stanovanjske problematike. Do konca mandata bo potrjenih 5.000 stanovanj, do konca drugega mandata pa tudi do 20.000.

Predsednika vlade smo seznanili z našimi predlogi glede davčnih in dohodninskih ukrepov, ki bi olajšali nakup stanovanj mladim in omejili naložbene nakupe, ki trenutno niso del aktualnega paketa davčnih reform.

Od predsednika vlade smo želeli konkretna pojasnila, kje v proračunu se odraža, da so mladi proračunska prioriteta v letih 2024-2025, bodisi v dvigu sredstev na obstoječih postavkah bodisi skozi vpeljavo novih postavk, ki to dokazujejo. Predsednik vlade je zagotovil, da mladi ostajamo prioriteta, kar se v proračunu najbolj odraža skozi financiranje stanovanjske politike. Za posredovanje podatkov o tem, kje se to vidi v proračunu, pa so odgovorna posamezna ministrstva. Predstavniki MSS smo pri tem ponovno poudarili neodzivnost ministrstev pri posredovanju teh podatkov. Predsednik vlade je zagotovil, da bo v primeru neodzivnosti ministrstva spodbudil k posredovanju teh podatkov, torej kje je razvidno, da so mladi proračunska prioriteta v letih 2024 in 2025.

Prav tako smo predstavili pomen stabilnega financiranja mladinskega sektorja in organizacij znotraj njega ter si prizadevali za zavezo premierja, da se bo zavzel za dvig sredstev, namenjenih financiranju mladinskih organizacij in drugih organizacij v sektorju. Te zaveze žal nismo prejeli, spodbudili pa so nas k iskanju drugih rešitev.

S strani predsednika vlade smo prejeli pobudo k še tesnejšemu sodelovanju z mladimi poslanci. Zatrdil je, da so vedno odprti za dobre in kakovostne predloge, ne glede na to, iz katere politične strani prihajajo.

Kljub doseženim dogovorom upamo, da bo predsednik vlade v prihodnje bolj prisluhnil mladim glede njihovih potreb in razmer, kar dokazujejo tudi reprezentativne raziskave. Kot primer lahko navedemo Zakon o gostinstvu, pri katerem smo poudarili, da turizem ni izziv le v večjih mestih, temveč tudi v manjših turističnih krajih. Gre za pomemben zakon, ki mora biti sprejet na način, da država na celotnem ozemlju omeji naložbeno turistično oddajanje, tako da je vedno na prvem mestu zadostno število bivalnih kapacitet, tudi za mlade. Opozorili smo tudi na problem izseljevanja mladih iz univerzitetnih mest v turistično najbolj obremenjenih mesecih, ko potekajo tudi izpitna obdobja. Na tej točki nismo prejeli podpore predsednika vlade, se je pa strinjal, da je zakon, kljub temu, da se s tem ne strinja, nujen za sprejetje.

Stališča Mladinskega sveta Slovenije so na srečanju s PV zastopali:

· Eva Kotnik, predsednica Mladinskega sveta Slovenije

· Jaka Trilar, generalni sekretar Mladinskega sveta Slovenije

· Ines Korošec, v.d. podpredsednice za mladinske politike

· Žiga Ciglarič, podpredsednik za mednarodno sodelovanje

Za dodatne informacije smo vam na voljo prek kontaktnih podatkov: pr@mss.si ali na telefonski številki 01 425 60 55.

Priloge:

· Zahteve Mladinskega sveta Slovenije do PV

· Fotografije s srečanja