O-STA

27. september, svetovni dan turizma

Slogan letošnjega svetovnega dneva turizma je Turizem in mir. Z njim želi Svetovna turistična organizacija (UNWTO) poudariti vlogo turizma pri vzpostavljanju miru in sprave ter razumevanja med narodi in kulturami.

Na svetovni ravni 1,3 milijarde prihodov tujih turistov Po podatkih UNWTO je bilo v prejšnjem letu 1,3 milijarde mednarodnih prihodov turistov ali za 11 % manj kot rekordnega leta 2019. Več kot polovico (709 milijonov) mednarodnih prihodov so našteli v Evropi; stara celina tako ostaja vodilna svetovna turistična destinacija.

V polovici članic EU tuji turisti ustvarili več prenočitev kot domači Države, pri katerih je turizem v večji meri odvisen od tujih obiskovalcev, so tudi veliko bolj občutljive ob morebitnih večjih nepričakovanih dogodkih (naravne nesreče, pandemije, vojne). Lani so tuji turisti v državah EU-27 ustvarili 47 % vseh prenočitev, domači pa 53 %. V 13 članicah so po prenočitvah prevladovali tuji turisti. Tako so več kot 90 % prenočitev tujih turistov našteli na Malti, Hrvaškem in Cipru. V Sloveniji so tuji turisti prispevali 72 % vseh prenočitev, s čimer se je uvrstila na 6. mesto med državami EU-27.

Delež tujih turistov v Sloveniji se povečuje Tuji turisti so lani v Sloveniji ustvarili skoraj 11,6 milijona prenočitev, največ doslej. Med letoma 2010 in 2019 se je delež prenočitev tujih turistov stalno povečeval - s 56 % na 72 %. Sledili sta leti, zaznamovani z epidemijo covida-19, ko so prevladovali domači turisti (tudi posledica uvedbe t. i. turističnih bonov). Lani pa se je delež tujih turistov ponovno dvignil na raven iz leta 2019, znašal je 72 %.

Struktura prenočitev tujih turistov po državah se spreminja Tudi struktura prenočitev tujih turistov po državah se je v obdobju 2010-2023 spremenila. Leta 2010 so največ tujih prenočitev ustvarili turisti iz Italije (19 %), sledili so turisti iz Avstrije in Nemčije. Lani pa so bili na vrhu turisti iz Nemčije (16 %), sledili so turisti iz Italije (9 %) in Avstrije (8 %). V 2010 so prenočitve turistov iz omenjenih 3 držav predstavljale 43 % vseh tujih prenočitev, v 2023 pa 34 %. Desetino tujih prenočitev ustvarili turisti iz neevropskih držav Turisti iz neevropskih držav so v 2023 v Sloveniji ustvarili skoraj 1,2 milijona prenočitev ali desetino vseh tujih prenočitev. Med temi so jih skoraj polovico prispevali turisti iz Azije, tretjino turisti iz Severne Amerike, najmanj pa je bilo prenočitev turistov iz Afrike (3 %).

Tuji turisti obiskujejo Slovenijo, ker je varna Občutek varnosti med bivanjem je poleg naravnih lepot motiv, ki so ga tuji turisti v letih 2021/22, ko je bilo nazadnje izvedeno raziskovanje med tujimi turisti, najpogosteje navedli kot zelo pomemben ali pomemben pri odločitvi za obisk Slovenije. Prav tako so osebni varnosti med bivanjem pripisali eno izmed najvišjih ocen pri vprašanju o vtisih o Sloveniji. Na lestvici od 1 (zelo slabo) do 5 (zelo dobro) so ji med julijem in avgustom 2021 pripisali povprečno oceno 4,1, med septembrom in oktobrom tega leta pa 4,4. Cilj polovice zasebnih potovanj prebivalcev Slovenije v tujino je bila Hrvaška Prebivalci Slovenije, stari 15 let ali več, so se v prejšnjem letu odpravili na 7,1 milijona zasebnih potovanj, tam so bivali tako v plačljivih turističnih nastanitvenih obratih kot v brezplačnih nastanitvah (lastno počitniško bivališče, pri sorodnikih ali prijateljih). 46 % zasebnih potovanj je bilo opravljenih v Sloveniji in 54 % v tujini. Med tujimi destinacijami je bila ciljna država zasebnega potovanja največkrat Hrvaška (51 % vseh zasebnih potovanj v tujino), sledile so Bosna in Hercegovina (13 %), Italija (9 %) ter Avstrija (5 %).