O-STA

Preživetje in smrt v Gazi: Pogovor s pisateljem Ahmedom Masoudom in bralna uprizoritev gledališke igre Izdelovalka mrtvaških prtov

Foto

Ponedeljek, 14. oktober, ob 19. uri, Galerija ŠKUC, Stari trg 21, Ljubljana

Ahmed Masoud je odraščal v Gazi, kjer je še vedno del njegove družine. V Angliji je doktoriral iz angleške književnosti in soustanovil gledališko-plesno skupino ljudskega plesa dabke Al Zaytouna. S svojimi deli utira pot palestinskim zgodbam, želji ljudi po dostojanstvu in osvoboditvi iz okov okupacije in rasizma. Njegov opus zajema romana Vanished in Come What May ter številne gledališke in radijske igre, med njimi The Shroud Maker, Izdelovalka mrtvaških prtov, ki je njegovo prvo prevedeno delo v slovenščini in je bilo nedavno objavljeno v reviji Borec skupaj z obsežnim analitičnim sklopom o okupaciji Palestine in s pričevanjskimi zapisi. O pisateljevem literarnem opusu, življenju v okupirani Gazi in kako je biti palestinski pisatelj na Zahodu danes, predvsem pa o možnih oblikah upora in solidarnosti, se bo s pisateljem pogovarjala Kristina Božič, prevajalka igre Izdelovalka mrtvaških prtov. Odlomke bosta bralno uprizorila gledališka umetnika Slovenskega mladinskega gledališča Draga Potočnjak in Ivan Peternelj.

Prireditev je del pisateljevega gostovanja v Sloveniji in Italiji Iz Gaze za Palestino ter Sophijinega simpozija, ki poteka ob podpori Javne agencije za knjigo RS.

Organizator: Založba SOPHIA v sodelovanju z Galerijo ŠKUC in Gibanjem za pravice Palestincev.