O-STA

Začele so se 8. Evropske statistične igre!

Je statistika lahko zabavna in koristna? Nam statistični podatki res pomagajo bolje razumeti svet okoli nas? Evropske statistične igre so odlična priložnost, da se dijaki o tem prepričajo in obenem pokažejo, kako dobro obvladajo delo s statističnimi podatki.

O tekmovanju

Evropske statistične igre so mednarodno ekipno tekmovanje, ki med srednješolci spodbuja zanimanje za statistiko in uporabo uradnih statističnih podatkov. Dijaki se na tekmovanju ob podpori mentorjev preizkusijo v različnih veščinah statistične pismenosti, kot so reševanje različnih statističnih problemov in nalog, iskanje podatkov ter priprava statistične analize. Ob tem spoznajo številne zanimive podatke o Sloveniji in evropskih državah, uporabijo pa tudi različna programska orodja za obdelavo in vizualizacijo podatkov.

Tekmovanje se izvaja dvostopenjsko, najprej na nacionalni, nato pa še na evropski ravni.

Nacionalni del se začne na šolski ravni. Udeležijo se ga lahko vse prijavljene ekipe, pomerijo pa se v reševanju spletnih testov. Ekipe, ki dosežejo prag točk za napredovanje, se uvrstijo na državno raven, na kateri morajo pripraviti raziskovalno nalogo. Štiri najboljše ekipe, ki jih določi strokovna žirija, se uvrstijo v evropski del tekmovanja, t. i. finale, v katerem se pomerijo najboljše ekipe iz vseh sodelujočih držav. Njihova naloga je priprava videa.

Tekmovanje organizira Statistični urad RS v sodelovanju z Eurostatom. Pri izvedbi sodeluje tudi Statistično društvo Slovenije. Tokrat poteka osmič, izvajalo pa se v 21 evropskih državah. Več informacij o mednarodnem delu tekmovanja je na voljo na https://www.esc2025.eu/.

Tekmovanje v številkah

Tekmovanje je bilo prvič organizirano v šolskem letu 2017/2018. V Sloveniji je od prvih iger, na katerih je sodelovalo približno 400 dijakov in 36 mentorjev iz 30 srednjih šol, do lanskih sedmih iger število sodelujočih naraslo že na skoraj 1.200 dijakov in več kot 80 mentorjev iz 54 šol. Priljubljenost tekmovanja se povečuje tudi v evropskem merilu, saj ga izvaja vedno več držav. Zadnje igre je organiziralo že 20 evropskih držav.

Začele so se 8. Evropske statistične igre!

Začeli smo zbirati prijave na 8. Evropske statistične igre. Dijaki in mentorji, vabljeni, da se do 18. novembra prijavite na tekmovanje in preizkusite v raznovrstnih statističnih nalogah in veščinah.

V oktobru in novembru bomo izvedli brezplačne spletne seminarje, na katerih bomo predstavili različne teme s področja statistične pismenosti. Vsi učitelji, ki vas zanima statistika, in tisti, ki boste z dijaki sodelovali na tekmovanju, vabljeni k prijavi.

Več o tekmovanju na www.stat.si/igre.