O-STA

Laško v znamenju pingponga in Parkinsonove bolezni

V Laškem od 14. do 19. oktobra 2024 poteka Svetovno prvenstvo v pingpongu za bolnike s Parkinsonovo boleznijo (PPPWC 2024). Organizacija dogodka poteka pod okriljem Svetovnega združenja PingPongParkinson Internacional (PPP) in je bila v letu 2024 zaupana Sloveniji - Trepetliki, društvu bolnikov s Parkinsonizmom. Častna pokroviteljica prvenstva je predsednica RS Nataša Pirc Musar. Na svetovno prvenstvo je prišlo okoli 550 tekmovalcev s spremljevalci iz 23 držav, skupaj bo odigranih 1.609 tekem v 15 kategorijah.

Ena od zavez naše družbe je, da še naprej aktivno soustvarjamo pogoje za razvoj produktov in okoliščin dostopnega turizma, ki omogočajo ljudem z različnimi omejitvami ter s posebnimi potrebami dostojanstveno uporabo turističnih storitev. Posledično ustvarjamo tudi pogoje za organizacijo športnih dogodkov ljudi z omejitvami, zato smo izredno ponosni, da letos v Laškem, ki je destinacija EDEN (Evropska destinacija odličnosti za dostopni turizem) gostimo to tekmovanje. V Thermani Laško imamo dolgoletne izkušnje z organizacijo prvenstev najvišjega svetovnega ranga. Naše nastanitvene kapacitete po številu in kakovosti zadoščajo vsem zahtevam organizatorjev.

Svetovno prvenstvo PPPWC so začeli organizirati leta 2019, Slovenija ga bo gostila prvič. V Društvu Trepetlika, ki združuje bolnike s Parkinsonovo boleznijo, so se za kandidaturo in organizacijo odločili zaradi izjemnih pozitivnih učinkov igranja namiznega tenisa tem bolnikom. Po nasvetih zdravnikov redna telesna vadba upočasni napredovanje Parkinsonove bolezni in posledično podaljšuje samostojnost pri gibanju oz. izboljšanju psihofizičnega stanja pacientov. Pionir v razvoju tovrstne terapije, gospod Nenad Bach iz ZDA, je s to prakso izboljšal svoje stanje in prepoznal svoje poslanstvo v globalni promociji vadbe med bolniki. Ustanovil je združenje PingPongParkinson International (PPP), ki deluje v vsaj 300 PPP klubih v 24-ih državah na treh celinah.

30 miz, 1600 tekem v 15 kategorijah

Bogat je tudi spremljevalni program, ki vključuje različna predavanja, razstavo likovnih del igralcev in otvoritveno slovesnost ter sklepno dejanje s podelitvijo odličij. Prvič bodo na prvenstvu sodelovali tudi pacienti, ki ne želijo tekmovati. Terapevtski pingpong se bo igral na OŠ Primoža Trubarja. PPP International jim bo omogočil kakovostno terapevtsko izobraževanje. To bo tudi prvo prvenstvo, kjer bodo imeli pacienti kot igralci namiznega tenisa priložnost udeležencem prvenstva pokazati svoja umetniška dela.

Predsednica uprave družbe Thermana Mojca Leskovar je ob tem dejala: "Dogodki tako velikega značaja so za Thermano kot celotno destinacijo Laško izjemnega pomena, tako z vidika krepitve prepoznavnosti kot seveda s poslovnega vidika. Gostili bomo blizu 700 tekmovalcev in spremljevalcev, kar pomeni, da bo v Laškem te ni zelo živahno. Seveda je takšen dogodek zahteven tudi iz logističnega in organizacijskega vidika, a ker imamo izkušnje s področja organizacije tako zahtevnih dogodkov precej, so nam ti izzivi v veselje. Ena izmed pomembnih vrednot družbe Thermana Laško je skrb za zdravje in dobro počutje tako gostov kot zaposlenih, zato smo še posebej ponosni, da smo gostitelji Svetovnega prvenstva v pingpongu za Parkinsonove bolnike. Gre za dogodek, ki ima poleg športnega še posebno noto v smislu rehabilitacije Parkinsonovih bolnikov. V Thermani Laško slavimo jubilejni trojček, 170 let v skrbi za zdravje in dobro počutje, 70 let rehabilitacije ter 70 let delovne terapije, zato najbrž ni naključje, da se Svetovno prvenstvo za bolnike s Parkinsonovo boleznijo letos odvija prav v Thermani Laško."

Rezultat odličnega vzajemnega sodelovanja je organizacija prvenstva v Laškem, ki bo vsak dan dostopno tudi v neposrednem prenosu na Youtube kanalu in Facebook strani.

Več informacij je dostopnih na uradni spletni strani PingPongParkinson International združenja https://pppwc.org.

Vir: TV Celje, MMC Laško