O-STA

Igralec Michael J. Fox, eden najbolj znanih obolelih za Parkinsonovo boleznijo, bo imel slavnostni nagovor na mednarodni konferenci 2007 BIO International Convention

WASHINGTON, ZDA--8. marca 2007-- Igralec Michael J. Fox, ustanovitelj dobrodelnega sklada za raziskovanje Parkinsove bolezni Michael J. Fox Foundation for Parkinson's Research, bo 7. maja v bostonskem Convention & Exhibition Center nastopil kot slavnostni govornik na letošnjem srečanju BIO International Convention. Svetovna konferenca o biotehnologiji bo namreč potekala v tem mestu v ameriški zvezni državi Massachusetts med 6. in 9. majem.

Rdeča nit Foxovega govora pod naslovom "Spodbujanje razvoja in dostopnosti novih terapij" bo potreba po inovativnih pristopih, ki bi pospešili prenos raziskovalnih dosežkov v nove, boljše načine zdravljenja ljudi. Fox se bo dotaknil strategij in rešitev za zmanjševanje tveganja investicij v nove terapije, tako za biomedicinska podjetja kot tudi za raziskovalce.

"Michael J. Fox je že dolgo zagovornik potrebe po razumevanju zahtev bolnikov pri razvoju novih terapij," je podaril predsednik in izvršni direktor združenja Biotechnology Industry Organization Jim Greenwood. "Michaelov govor bo nedvomno vrhunec našega dogodka, katerega namen je poudariti napredek, ki ga je dosegla biotehnološka panoga pri iskanju novih, boljših načinov zdravljenja in zdravila za Parkinsovono bolezen ter podobne degenerativne bolezni."

Kmalu po koncu igralske kariere je Fox leta 2000 ustanovil sklad The Michael J. Fox Foundation for Parkinson's Research. Ob odhodu s televizijskih ekranov je Fox javno razkril, da so zdravniki pred sedmimi leti ugotovili, da boleha za posebno obliko Parkinsonove bolezni, ki ogroža mlajše ljudi.

Od takrat je Foxov sklad sam in v sodelovanju s partnerji financiral raziskovalne dejavnosti v vrednosti več kot 90 milijonov dolarjev in tako podprl več kot 300 raziskovalnih projektov na področju Parkinsonove bolezni. Izbor raziskovalnih projektov, ki jih sklad financira, kaže na pomen, ki ga pripisuje kliničnim raziskavam. Prednjači financiranje raziskav o trofičnem faktorju in biomarkerju za Parkinsonovo bolezen ter preizkusov novih pristopov na področju zaščite nevronov in genske terapije.

Michael J. Fox je pred ustanovitvijo sklada zaslovel kot igralec v številnih televizijskih nanizankah, med drugim "Družinske vezi" in "Vsi županovi možje", ter v filmih kot so "Nazaj v prihodnost" ena, dva in tri. To mu je prineslo veliko slave in nagrad, med drugim štiri nagrade Emmy, dve nagradi Golden Globe, nagrado moški leta revije GQ, dve nagradi Screen Actor's Guild in nagrado People's Choice.

Po uvodnem govoru se bosta Foxu na okrogli mizi o tematiki pridružila še predsednica uprave in izvršna direktorica sklada The Michael J. Fox Foundation Deborah W. Brooks in glavni znanstveni svetovalec sklada Gene Johson.

Slavnostni govor in okrogla miza bosta dva od več kot 200 izobraževalnih dogodkov na letošnji konferenci BIO International Convention, ki je največje svetovno srečanje akterjev v biotehnološki panogi. Lani se jo je udeležilo 20,000 predstavnikov iz 62 držav, letos pa bo zastopanih več kot 1700 podjetij iz vseh področij biotehnologije, vključno s prehrambeno in kmetijsko dejavnostjo, predelovalno industrijo, energetskim sektorjem ter farmacijo. Razstavni paviljoni več kot 70 držav, podjetij in raziskovalnih ustanov bodo nameščeni na 22.000 kvadratnih metrov površin.

Vloge za akreditacijo za novinarske vstopnice za BIO International Convention se zbirajo preko spleta. Za prijavo obiščite www.bio2007.org, kjer boste potrebovali svojo novinarsko izkaznico. Za svobodne novinarje in novinarje študentskih in spletnih medijev je priporočljivo, da se prijavijo pred dogodkom, in sicer do 20. aprila.

O združenju BIO

Združenje BIO je bilo ustanovljeno leta 1993, danes pa predstavlja več kot 1100 podjetij, raziskovalnih ustanov, državnih ustanov in ostalih organizacij iz Združenih držav in 31 drugih držav, ki delujejo na področju biotehnologije. Člani združenja se ukvarjajo z raziskovanjem in razvojem zdravil in hrane ter industrijskih in okoljskih biotehnoloških izdelkov.

O skladu Michael J. Fox Foundation for Parkinson's Research

Dobrodelni sklad, ki je bil ustanovljen leta 2000 se ukvarja z pospeševanjem razvoja zdravila za Parkinsonovo bolezen. Z financiranjem raziskovalnih projektov želi zagotoviti odkritje zdravila pred koncem tega desetletja. Doslej je sklad sam in v sodelovanju s partnerji financiral več kot 90 milijonov dolarjev projektov. Dodatne informacije o skladu so na voljo na spletni strani www.michaeljfox.org.

Napovedani dogodki združenja BIO v letošnjem letu

-- 2007 svetovni kongres biotehnoloških in biopredelovalnih dejavnosti

21.-24. marca

Orlando, Florida

-- konferenca BIO International Convention

6.-9. maja

Boston, Massachusetts

-- Srečanje BIO VentureForum-East 2007

18.-20. junij

Montreal, Kanada

-- Srečanje BIO Mid-America VentureForum 2007

24.-26. september

Milwaukee, Wisconsin