O-STA

Britanska ustanova priporočila uporabo Champixa (vareniclinea) za kadilce

Kadilci v Združenem kraljestvu bodo sedaj imeli možnost uporabe Champixa

NEW YORK, zvezna država New York, ZDA--(BUSINESS WIRE)--30. maja 2007-- Podjetje Pfizer Inc je danes sporočilo, da je britanski Nacionalni inštitut za zdravje in klinično odličnost (NICE) priporočil uporabo zdravila Champix (varenicline) za kadilce, ki želijo opustiti kajenje. To omogoča kadilcem v Angliji, Walesu in Severni Irski dostop do še enega pomembnega zdravila za pomoč pri opuščanju kajenja. V zaključku študije o Champixu je NICE zapisalo, da je varenicline "pri doseganju neprekinjene abstinence boljši od terapij na osnovi nikotina in bupropiona" in da bi njegova uporaba pri terapiji za odvajanje kajenja "verjetno predstavljala cenovno učinkovito uporabo sredstev Nacionalnega zavoda za zdravstvo (NHS)".

"S tem mnenjem bodo kadilci, ki so se odločili, da opustijo kajenje, dobili še eno v vrsti dobrih načinov, da se odvadijo," je povedal profesor Robert West, ki na University College London predava o zdravstveni psihologiji. "Kadilci, ki uporabijo več obstoječih načinov zdravljenja skupaj z ustrezno podporo, kot je svetovanje za opuščanje kajenja, bodo imeli znatno večje možnosti, da se odvadijo kajenja za vedno."

Champix prestavlja prvo novo zdravilo na recept za pomoč pri opuščanju kajenja po skoraj desetih letih. Pfizer je odkril in razvil Champix prav z namenom pomoči pri odvajanju kajenja zaradi svojega delovanja, saj učinkuje na receptorje, ki se odzivajo na nikotin. Znanstveniki menijo, da Champix doseže svoj učinek, ker zatira kadilčevo željo po kajenju.

"To priporočilo v Združenem kraljestvu je priznanje za učinkovanje in cenovno učinkovitost Champixa, kar spodbuja zdravnike in kadilce, da ga uporabijo pri zdravljenju odvisnosti od kajenja," je povedal namestnik predsednika uprave za mednarodno medicino pri Pfizerju dr. Jack Watters. "Pomen te odločitve je še večji glede na to, da živimo v času ko vlade in druge organizacije po celem svetu promovirajo politike prepovedi kajenja v javnih prostorih, kar za kadilce lahko predstavlja še en razlog za opuščanje kajenja."

Kajenje je vodilni povzročitelj smrti, ki jih je možno preprečiti, saj vsako leto zaradi posledic kajenja umre pet milijonov ljudi po vsem svetu. Svetovna zdravstvena organizacija pričakuje, da bodo do leta 2010 stroški zdravljenja bolezni povezanimi s kajenjem znašali 500 milijard ameriških dolarjev.

Zdravilo varenicline, ki se prodaja pod blagovno znamko Chantix (varenicline) v Združenih državah, je maja 2006 dobilo zelo luč Zveznega urada za hrano in zdravila (Food and Drug Administration) za uporabo pri zdravljenju odvisnosti od kajenja. Evropska unija je dovoljenje za trženje Champixa kot zdravila za pomoč pri prenehanju kajenja izdala septembra 2006. Pfizer ponuja uporabnikom Champixa oz. Chantixa brezplačno psihološko pomoč in program za odvajanje od kajenja. Klinični preizkusi so pokazali, da se telo dobro odziva na varenicline, saj je odstotek negativnih reakcij, ki so zahtevale prekinitev terapije, podoben kot pri uporabi placeba. Najbolj pogosti stranski učinki so bili slabost, glavobol, nespečnost in sprememba sanj.

Bolniki in zdravstvene ustanove v ZDA lahko obiščejo www.chantix.com ali pokličejo 1-877-CHANTIX in se registrirajo za dodatne informacije o Chantixu. Za informacije o izdajanju zdravila obiščite www.chantix.com.

KONTAKT:

Pfizer Inc

Jack Cox, (212) 733-5017

ali

Oliver Stohlmann, +43 1 52115 337