O-STA

Pfizer napovedal novo linijo GOLD prehranskih izdelkov za mlajše otroke

Novi izsledki globalne raziskave potrjujejo pomembnost uravnovešene prehrane in opozarjajo na nujno potebo po izobraževanju

MADISON, N.J.--(BUSINESS WIRE)- Farmacevtsko podjetje Pfizer je danes napovedalo globalno lansiranje nove linije GOLD prehranskih izdelkov za otroke, ki zadoščajo spreminjajočim se prehranskim potrebam mlajših otrok. Linija GOLD je sestavljena iz začetnih in nadaljevalnih formul ter nadaljevalnih mlek, izdelki pa vsebujejo pravilno razmerje visoko kakovostnih hranilnih snovi, ki so potrebne za zdravje, rast in razvoj otroka.

Leta 2010 je bilo na svetu pretežkih 43 milijonov otrok, mlajših od 5 let.1 Pravilna prehrana zagotavlja optimalno razmerje hranilnih snovi, vendar pa imajo lahko prevelike količine nekaterih hranilnih snovi, celo tistih, ki so potrebne za ravoj otroka, dolgoročno negativen vpliv na zdravje.

"S svojimi izdelki želimo zadostiti prehranskim potrebam najmlajše svetovne populacije. Zavedamo se dejstva, da je to velika odgovornost in želimo postaviti kritične temelje na področju prehrane," pravi Amy Schulman, vodja poslovne enote Pfizer Nutrition. "S pomočjo Pfizerjevega inovativnega znanstvenega pristopa smo uvedli prvo izmed serij prehranskih izdelkov, ki temeljijo na kliničnih študijah in otrokom zagotovijo optimalne hranilne snovi."

Linijo GOLD prehranskih izdelkov za otroke, ki jo je razvila enota Pfizer Nutrition, so prenovili, tako da ustreza najnovejšim priporočilom vodilnih prehranskih strokovnjakov, kot so American Academy of Pediatrics (Ameriška pediatrična akademija), the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (Evropsko združenje za otroško gastroenterologijo, hepatologijo in nutricionistiko) in Organizacija za prehrano in kmetijstvo pri OZN.2

"Strokovnjaki so določili številne hranilne snovi (vitamin A, vitamin D, železo, cink in jod), pri katerih obstaja tveganje, da jih starejši dojenčki in mlajši otroci zaužijejo manj, kot je priporočeno," je povedala Patricia A. DeRusso, vodja zdravstvene službe in podpredsednica enote Pfizer Nutrition. " Z linijo GOLD starejšim dojenčkom in mlajšim otrokom omogočimo, da zaužijejo 100 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina A, železa, joda in cinka, v skladu s priporočili DRI, če izdelek zaužijejo v skladu z navodili. Poleg tega izdelki linije GOLD ustrezajo priporočilom Ameriške pediatrične akademije glede vnosa vitamina D, vsebujejo manj beljakovin in vzpodbujajo bolj zdravo rast, izdelkom za otroke od 6. meseca starosti do 7. leta pa smo dodali več oligofruktoze, topljive vlaknine, ki ima ugoden vpliv na črevesje."

Poleg razvijanja prehanskih izdelkov z optimalno kombinacijo hranilnih snovi, ki so prilagojene otrokovemu vnosu hranil in spodbujajo rast in zdravje, je Pfizer Nutrition postal tudi sponzor globalne raziskave NOURISH (KNOwledge, UndeRstanding & InsightS Into CHild Nutrition oziroma Znanje, razumevanje in vpogled v otroško prehrano), ki so jo izvedli na 1.203 strokovnjakih zdravstvenega varstva v 12 državah. Z raziskavo NOURISH so želeli preučiti dojemanje in odnos pediatričnih in drugih strokovnjakov zdravstvenega varstva do otroške prehrane, želeli pa so tudi določiti globalne potrebe po profesionalnem izobraževanju o primerni prehrani, ki omogoča optimalno rast in razvoj dojenčkov in mlajših otrok.

Izsledki raziskave NOURISH so pokazali, da skoraj polovica (47 odstotkov) vseh anketiranih strokovnjakov zdravstvenega varstva verjame, da se večina staršev še vedno ne zaveda dolgoročnih vplivov prehrane v otroštvu.3 Kljub rednim pogovorom s starši glede optimalnega ravnovesja hranilnih snovi v prvih petih letih življenja so strokovnjaki poročali, da manj kot petino staršev oziroma 17 odstotkov "resno skrbi", kako bodo otroku zagotovili primerno razmerje hranilnih snovi, ki jih otrok potrebuje.3

Skoraj tri četrt (72 odstotkov) strokovnjakov zdravstvenega varstva meni, da lahko otrok zaužije preveč hranilnih snovi,3 vendar pa manj kot polovica (43 odstotkov) poroča, da starše "zelo" ali "nekoliko" skrbi glede prehranjenostjo otrok.3 Trenutne raziskave kažejo na povezavo med prehranjevanjem v otroštvu in dolgoročno debelostjo.4,5,6,7,8 Prehranjenost in prekomerno uživanje določenih živil ali njihovih sestavin lahko vplivata na pojav kroničnih bolezni, kot so srčne bolezni, kap, sladkorna bolezen in rak.9

Znanstveniki se strinjajo z načelom, da so vitki dojenčki bolj zdravi, rezultati raziskave NOURISH pa so pokazali, da starši tega načela ne razumejo najbolje. Skoraj polovica (44 odstotkov) strokovnjakov zdravstvenega varstva je v anketi povedala, da ga starši ne razumejo "najbolje" oziroma "ga sploh ne razumejo".3

Večina strokovnjakov zdravstvenega varstva ocenjuje rast pacientov v skladu s standardiziranimi grafi rasti.3 Tretjina (33 odstotkov) strokovnjakov zdravstvenega varstva meni, da so ti standardi rasti najvplivnejši dejavnik pri določanju primernega načrta hranjenja.3

O raziskavi NOURISH

Podjetje Braun Research, Inc. (BRI) je za Pfizer Nutrition izvedlo globalno raziskavo strokovnjakov zdravstvenega varstva, po telefonu ali v obliki pogovora v živo, da bi bolje razumeli dojemanje in odnos do otroške prehrane. V obdobju od septembra do novembra 2010 so anketirali 1.203 strokovnjakov zdravstvenega varstva. Rezultati raziskave temeljijo na odgovorih 100 strokovnjakov zdravstvenega varstva iz vsake izmed 12 držav (Avstralija, Kitajska, Egipt, Grčija, Indonezija, Irska, Mehika, Filipini, Savdska Arabija, Tajska, Velika Britanija in Venezuela). Najmanj 35 odstotkov pacientov teh strokovnjakov predstavljajo otroci od rojstva do 5. leta starosti. Strokovnjake zdravstvenega varstva so predstavljali osebni zdravniki (17 odstotkov), pediatri (57 odstotkov), pediatrične sestre (13 odstotkov), specializirane medicinske sestre (10 odstotkov) in 3 odstotki ostalih strokovnjakov zdravstvenega varstva. Raziskava ima dovoljeno odstopanje +/- 2.83 % pri 95-odstotni stopnji zaupanja. Dodatne informacije o raziskavi so dostopne na angleški spletni strani www.NOURISHsurvey.com.

O Pfizer Nutrition

Pfizer Nutrition ( prej Wyeth Nutrition) je del oziroma enota podjetja Pfizer. Pfizer Nutrition podpira misijo podjetja, da izboljšajo zdravje in dobro počutje v vseh starostih ter novim populacijam in novim trgom omogočijo vpogled v potrošniške in znanstvene izsledke. Pfizer Nutrition združuje skoraj stoletje izkušenj, v katerem je podjetje združilo klinično natančnost, znanstveno raziskovanje, vrhunsko proizvodnjo in standarde o varnosti izdelkov za odkrivanje znanstveno premišljenih rešitev, ki starše pomirjajo, otrokom omogočijo pravilno prehrano in spodbujajo njihovo zdravje v prihodnosti. Izdelujemo prehranske izdelke vrhunske kakovosti, ki so zasnovani na znanstvenih izsledkih, tako da pokrivajo potrebe dojenčkov in mlajših otrok, nosečnic in doječih mater.

Pfizer: Do popolnosti predani skrbi za življenje™

Farmacevtsko podjetje Pfizer združuje znanost in svoja globalna sredstva za izboljšanje zdravja in počutja v vseh starostih. Stremimo h kakovosti, varnosti in vrednotam na področju odkrivanja, razvoja in proizvodnje zdravil za ljudi in živali. Naš raznolik globalni obseg zdravstvenega varstva vključuje človeška in živalska biološka zdravila in zdravila "male molekule", poleg tega pa izdelujemo tudi prehranske izdelke in številne svetovno poznane potrošniške izdelke. Pfizerjevi sodelavci vsak dan delujejo na razvitih in hitro rastočih trgih, da bi napredovali na področju dobreg počutja, preventive, zdravljenj in zdravil za najbolj grozljive bolezni našega časa. Kot svetovno vodilno biofarmacevtsko podjetje se zavedamo svoje odgovornosti in sodelujemo z izvajalci zdravstvenih storitev, vladami in lokalnimi skupnostmi ter tako spodbujamo in širimo dostop do zanesljivega in cenovno sprejemljivega zdravstvenega varstva po vsem svetu. Pri Pfizerju z več kot 150-letno tradicijo omogočamo spremembe za vse, ki nam zaupajo. Več informacij o nas lahko najdete na angleški spletni strani www.pfizer.com ali slovenski spletni strani www.pfizer.si.

Materino mleko je najboljše za dojenčke. Kakovostna prehrana matere je pomembna za pripravo na dojenje in med dojenjem. Postopno uvajanje hranjenja po steklenički ima lahko negativen vpliv na dojenje, ravno tako pa potem težko preidemo nazaj nasamo dojenje. Pri hranjenju dojenčka sledite nasvetom strokovnjakov. Formulo za dojenčka pripravite in uporabite v skladu z navodili. Nepotrebna ali neustrezna uporaba formule za dojenčka je lahko nevarna za zdravje. Pri izbiri metode hranjenja dojenčka upoštevajte socialne in finančne posledice.

Opombe

1 World Health Organization. Obesity and Overweight. World Health Organization: Geneva, Switzerland. March 2011. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/index.html.

2 Data on file. Pfizer Nutrition. (Maple Reformulations: Second Age, Third Age, Fourth Age. 29 March 2010).

3 Braun Research. 2010 NOURISH (KNOwledge, UndeRstanding & InsightS Into CHild Nutrition) Survey - Global Results. 2010.

4 Singhal A, Kennedy K, Lanigan J, et al. Nutrition in infancy and long-term risk of obesity: evidence from 2 randomized controlled trials. American Journal of Clinical Nutrition 92 (2010): 1133-44.

5 Stettler N, Zemel BS, Kumanyika S, Stallings VA. Infant Weight Gain and Childhood Overweight Status in a Multicenter, Cohort Study. Pediatrics 109 (2002): 194-9.

6 Karaolis-Danckert N, Buyken AE, Bolzenius K, et al. Rapid growth among term children whose birth weight was appropriate for gestational age has longer lasting effect on body fat percentage than on body mass index. American Journal of Clinical Nutrition 84 (2006): 1449-55.

7 Karaolis-Danckert N, Günther ALB, Kroke A, Hornberg C, Buyken AE. How early dietary factors modify the effect of rapid weight gain in infancy on subsequent body-composition development in term children whose birth weight was appropriate for gestational age. American Journal of Clinical Nutrition 86 (2007): 1700-8.

8 Taveras EM, Rifas-Shiman SL, Belfort MB, et al. Weight Status in the First 6 Months of Life and Obesity at 3 Years of Age. Pediatrics 123:4 (2009): 1177-83.

9 World Health Organization. WHO Child Growth Standards: What is the double burden of malnutrition? World Health Organization: Geneva, Switzerland. 2010; 2 pp.

Kontakt

Pfizer Inc.
Rick Goulart, 212-733-7457
Rick.Goulart@Pfizer.com

Vir: Pfizer Inc.

Novico si lahko ogledate na spletni strani:
http://www.businesswire.com/news/home/20110427006098/en