O-STA

Podjetji Rohm and Haas in Tasnee Sahara OlefinsCompany ustanovili skupno podjetje za izdelavo akrilnih monomerov v Jubailu, Saudovi Arabiji

-- objekt s kapaciteto 250.000 metričnih ton bo usposobljen za delovanje leta 2011

-- podjetje "Saudi Acrylic Monomer Company" bo za proizvodnjo akrilne kisline in sorodnih izdelkov uporabljalo možnost ugodne dobave propilena in najnovejšo predelovalno tehnologijo

-- podpira pospešeno rast podjetja Rohm and Haas, kar zadeva akrilne portfelje v hitro razvijajočih se gospodarstvih

Uredniki poslovnih vsebin

PHILADELPHIA--(BUSINESS WIRE)-16. april 2008-Podjetji Rohm and HaasCompany (NYSE:ROH) in Tasnee Sahara Olefins Company (TSOC) iz Saudove Arabije sta danes oznanili, da bosta ustanovili skupno podjetje v Jubailu, Saudova Arabija, ki bo z letom 2011 pričelo izdelovati 250.000 metričnih ton akrilne kisline in sorodnih estrov letno. Ti polproizvodi bodo služili predvsem za podporo izjemni rasti akrilnih produktov podjetja Rohm and Haas na vodni bazi v hitro razvijajočih se gospodarstvih. Podjetje TSOC bo imelo ekskluzivne pravice za prodajo deleža produktov iz akrilne kisline državam Sveta za sodelovanje v Zalivu - Saudovi Arabiji, Bahrajnu, Katarju, Omanu, Kuvajtu in Združenim arabskim emiratom.

"To je čudovit dan za Rohm and Haas," je dejala Carol Eicher,podpredsednica in poslovna direktorica odseka Primary Materials. "To skupno podjetje, Saudi Acrylic Monomer Company, predstavlja našo zavezanost k temu, da zagotovimo dobavo monomerov na pravem mestu, ob pravem času ter za pravo ceno, in tako podpremo nadaljnjo globalno rast našega akrilnega portfelja." Eicherjeva je poudarila, da bo tovarna v Jubailu prvi kemični projekt svoje vrste na koncu proizvodne verige, ustanovljen na Bližnjem vzhodu.

75 odstotkov podjetja Saudi Acrylic Monomer Company bo v lasti TSOC, 25 odstotkov pa v lasti podjetja Rohm and Haas. Rohm and Haas bo za pridobitev velikega deleža delnic novega podjetja vanj investiral 50 milijonov dolarjev ter licensiral njegovo tehnologijo za izdelavo akrilne kisline. Ko bo končana, bo tovarna v Jubailu zaposlovala približno 225 ljudi.

Rohm and Haas bo večino proizvodov nove tovarne porabil za oskrbo svojih podjetij na koncu proizvodne verige za izdelavo proizvodov, ki se med drugim uporabljajo v barvah in premazih, lepilih, tesnilnih masah in sredstvih za zasmoljevanje, dodatkih plastiki in detergentom ter za uporabo v industriji. Del proizvodnje bo namenjen prodaji tretjim strankam. Podjetji TSOC in Rohm and Haas bosta sodelovali pri trženju produktov na trge Saudove Arabije, držav Sveta za sodelovanje v Zalivu, držav Bližnjega vzhoda, Azije in Evrope.

TSOC sestavljata Tasnee, eno največjih zasebnih industrijskih podjetij v Kraljevini Saudovi Arabiji, ter Sahara Petrochemical, javna savdska delniška družba s tradicijo razvoja petrokemičnih proizvodov v Saudovi Arabiji.

"Veseli nas, da smo lahko vzpostavili partnerstvo z TSOCW,"je dejal Raj L. Gupta, predsednik upravnega odbora, predsednik ter izvršni direktor Rohm and Haas, podjetja za izdelavo specialnih materialov s prometom v višini 8,9 milijarde dolarjev. "Gre za poznana podjetja, ki uživajo velik ugled. Veselimo se dolgotrajnega sodelovanja, uspešnega za vse udeležence."

Rohm and Haas je v svetovnem merilu največji dobavitelj akrilatnih in metakrilatnih monomerov. Njegov odsek Primary Materials s prometom v višini 2 milijard dolarjev v Deer Parku v Teksasu upravlja tovarno svetovnega merila za proizvodnjo akrilne kisline in estrov. O podjetju Tasnee and Sahara Olefins Company

TSOC je savdska delniška družba, ki sta jo ustanovili podjetji Tasnee in Sahara. V lasti ima 75 odstotkov podjetja Saudi Ethylene and PolyethyleneCompany (SEPC). SEPC ustanavlja 2,5 milijarde dolarjev vreden kompleks, ki bo proizvajal milijon ton etilena, 285.000 ton propilena in 800.000 ton polietilena. 25 odstotkov podjetja SEPC je v lasti LyondellBasell Industries.

O podjetju Rohm and Haas Company

Podjetje Rohm and Haas je od leta 1909 dalje svetovni pionir v osnavljanju in razvoju inovativnih tehnologij in rešitev za industrijo specialnih materialov. Tehnologije, ki jih je razvilo podjetje, najdemo v raznovrstnih industrijskih panogah, med drugim v gradbeništvu in konstrukciji, proizvodnji elektronike in elektronskih naprav, gospodinjskih potrebščin in izdelkov za osebno nego, embaliranja in papirja, v prometu, proizvodnji farmacevtskih izdelkov in zdravil, vodnem gospodarstvu, v proizvodnji hrane in izdelkov, povezanih s hrano ter industrijskih procesih. Inovativne tehnologije podjetja Rohm and Haas dnevno pripomorejo k izboljšanju življenja povsod po svetu. Podjetje ima sedež v Philadelphii, PA. V letu 2007 je ustvarilo prodajo v vrednosti 8,9 milijarde dolarjev.

Za več informacij obiščite www.rohmhaas.com.

KONTAKT:

Rohm and Haas Company

Laura Hadden

Director of Communications, Specialty Materials

+1 215-592-3054

lhadden@rohmhaas.com

Andrew Sandifer

Director of Investor Relations

+1 215-592-3312

asandifer@rohmhaas.com