O-STA

Ameriško kemijsko društvo je tehnologijo podjetja Rohm and Haas razglasilo za prelomen zgodovinski dosežek na področju kemije

Ekološko prijazni tehnologiji akrilne emulzije na vodni osnovi dodeljen status prelomnega dosežka

Uredniki poslovnih novic/Kemija

FILADELFIJA--(BUSINESS WIRE)- 4. september 2008- Razvoju tehnologije akrilne emulzije na vodni osnovi podjetja Rohm and Haas (NYSE:ROH), ki jo lahko najdemo v raznovrstnih izdelkih od barv za pleskanje do lepil, premazov za strehe, barv za označevanje usmerjevalnih črt na cestiščih in v hišni izolaciji je Ameriško kemijsko društvo (ACS) dodelilo Državno priznanje za prelomen zgodovinski dosežek na področju kemije. Priznanje za prelomen dosežek bo največje znanstveno društvo na svetu podjetju uradno podelilo 15. septembra na slovesnosti v Filadelfiji.

Ameriško kemijsko društvo je program za prelomne dosežke na področju kemije ustanovilo pred petnajstimi leti, da bi nagradilo vlogo kemikov pri razširjanju mej znanja, razvoju znanosti in industrije ter izdelovanju izdelkov širokega spektra, vse od aspirina do zadrg. Rohm and Haasova tehnologija akrilne emulzije se je tako pridružila ugledni družbi, kot so iznajdba ognjevarnega bombaža, plastike, najlona, prozornega lepilnega traku Scotch(R) in prvega visoko odpornega sintetičnega pralnega praška Tide(R).

"Počaščen sem, da nas tako ugledna organizacija, kot je Ameriško kemijsko društvo, vidi kot ključnega razvijalca tehnologije akrilne emulzije," je dejal Raj L. Gupta, predsednik in generalni direktor podjetja Rohm and Haas. "Ključna vloga našega podjetja kaže na iznajdljivost in vodilnost tako naših strank kot tisočih zaposlenih, katerih delo je spremenilo številne industrije in hkrati pripomoglo k reševanju problema onesnaževanja zraka, ki so ga povzročale tehnologije pred uvedbo tehnologije na vodni osnovi. Dobra novica je, da ima tehnologija akrilne emulzije pred seboj čudovito življenje. Odpirajo se novi trgi in geografska območja. Podiramo meje v industrijski in gradbeni uporabi, ki so bile včasih smatrane za nedosegljive. Tehnologijo akrilne emulzije najboljše še čaka."

Dr. Thomas H. Lane, novoizvoljeni predsednik Ameriškega kemijskega društva, bo 15. septembra ob podelitvi priznanja podjetju Rohm and Haas razkril spominsko ploščo.

"Ameriško kemijsko društvo je od začetka programa leta 1993 nagradilo samo 62 kemijskih prelomnih dosežkov. Zato je nagrada podjetju Rohm and Haas priznanje za izjemen prispevek, ki sega daleč preko meja znanstvenikov in se je preko desetletij dotaknil številnih življenj," je izjavil Lane, direktor ter višji raziskovalni znanstvenik organizacije Dow Corning Corporation na oddelku za svetovni razvoj znanosti in tehnologije.

"Podjetje Rohm and Haas se ukvarja z razvojem tehnoloških rešitev, ki niso pomembne samo za življenje tu in danes, ampak so tudi okoljsko napredne," je dejal Pierre R. Brondeau, predsednik in glavni poslovodja podjetja. "To prestižno priznanje je nagrada za cilje, v katere je podjetje usmerjeno že od svoje ustanovitve pred skoraj 100 leti. Predani smo nadgrajevanju naših inovacij in razširjanju njihove uporabe v prihodnosti."

V zadnjih letih je podjetje Rohm and Haas uspešno uvedlo rabo okoljsko napredne tehnologije na področje industrijskih premazov, kjer je nekoč veljalo, da je na kovinskih površinah uporaba tehnologije visoke ločljivosti na vodni osnovi nemogoča. Poleg tega se je izkazalo, da je tehnologija koristna za hitro razvijajoča se gospodarstva, kot so Kitajska, Rusija in vzhodna Evropa, kjer so okoljske prednosti tehnologije akrilne emulzije privlačne zaradi potrebe po zmanjševanju onesnaženosti.

V zadnjih 55 letih je akrilna tehnologija na 42 milijard dolarjev vrednem svetovnem trgu barv povzročila pravo revolucijo in popolnoma spremenila uporabo barv za pleskanje naših domov. Tehnologija med drugim pomaga pri hlajenju strehe, poleg tega pa so iz nje razvili lepila na vodni osnovi za pakiranje in za rabo v avtomobilski industriji. Je vsesplošno razširjena, saj se uporablja tudi za označevanje cestišč - z akrilno cestno barvo so označene številne ameriške ceste in vzletno-pristajalne steze, vključno s pisto v Floridi, na kateri pristajajo vesoljski raketoplani Space Shuttle.

Po študijah podjetja Rohm and Haas je akrilna tehnologija na vodni osnovi, namenjena trgu barv, ki jo je razvilo omenjeno podjetje, od leta 1953 poskrbela za 20 milijonov ton manj hlapnih organskih spojin (HOS) v zraku, kar je 2,7 kg manj onesnaževal v zraku na vsakega živečega človeka na svetu po meritvah 1. avgusta 2008.

Poleg tega, da je akrilna barva bolj prijazna do okolja, jo odlikuje tudi zaščita pred staranjem in vremenskimi vplivi ter izjemno dobro delovanje. Podjetje Rohm and Haas vzorce barv redno testira pod različnimi vremenskimi pogoji in v različnih klimatskih razmerah na več kot 42.300 testnih ploščah, ki se nahajajo na 14 lokacijah po svetu, kot so npr. Kitajska, Brazilija, Avstralija in Švedska. Dandanes se akrilna tehnologija uporablja tudi kot nadomestek močnejših sredstev, kot so formaldehid v gradbenih materialih in asfaltni materiali, ki se uporabljajo za zmanjšanje zvočnih vibracij v vozilih.

Prestižno nagrado bo podjetje Rohm and Haas v partnerstvu z okoljevarstveno organizacijo Arbor Day Foundation proslavilo v obliki natečaja $pruce Up Your Home, s katerim bo pomagalo družinam pri vzdrževanju in prenavljanju njihovih domov. Od 15. septembra naprej lahko kupci obiščejo spletno stran Rohm and Haasovega Inštituta za kakovost barv www.paintquality.com/spruceup in se potegujejo za nagrado 5000 ameriških dolarjev za obnovo doma in preobrazbo njegove zunanjosti (glavna nagrada) ali postanejo eden izmed osmih srečnežev, ki bodo prejeli barvo za zunanjo prenovo njihovih domov. Arbor Day Foundation bo zmagovalcem podarila mlade smreke, poleg tega pa bo posadila 10.0000 dreves v okolišu prejemnika glavne nagrade, kar bo imelo pozitiven vpliv na samo okolje ter na okoliš, v katerem živimo.

O podjetju Rohm and Haas

Podjetje Rohm and Haas, ki je bilo ustanovljeno leta 1909, je prvo podjetje na svetu, ki se je lotilo razvijanja inovativnih tehnologij in rešitev na področju industrije posebnih materialov. Tehnološke rešitve podjetja Rohm and Haas je mogoče najti v številnih industrijah in področjih, kot so gradbeništvo, elektronika in razvoj elektronskih naprav, gospodinjskih potrebščin, pripomočkov in izdelkov za osebno nego, izdelava embalaže in papirja, transport, področje zdravstvenih in farmacevtskih izdelkov, vode, prehrambene industrije in industrijskih procesov.

Inovativna tehnologija podjetja Rohm and Haas je v preteklosti na različne načine pomagala izboljšati kvaliteto vsakodnevnega življenja na globalni ravni. Podjetje ima sedež v Filadelfiji in je leta 2007 prodalo za okoli 8,9 milijarde dolarjev proizvodov.

Več informacij o podjetju lahko najdete na spletni strani www.rohmhaas.com

(slogan podjetja: "imagine the possibilities(TM)").

O Državnih priznanjih za prelomne zgodovinske dosežke na področju kemije

Ameriško kemijsko društvo je program za prelomne zgodovinske dosežke na področju kemije ustanovilo leta 1992, da bi obeležilo ključne zgodovinske dogodke na področju kemije in povečalo ozaveščenost glede prispevkov področja v družbi. V okviru prestižnega programa so bili nagrajeni dosežki, kot so iznajdba bakelita, odkritje penicilina in streptomicina, razvoj pralnega praška Tide, ter delo zgodovinskih osebnosti, med drugim Josepha Priestleya, Antoina Lavoisiera in Georga Washingtona Carverja. Za več informacij o programu prelomnih dosežkov obiščite spletno stran www.acs.org/landmarks.

Ameriško kemijsko društvo (American Chemical Society), največje znanstveno društvo na svetu, je neprofitna organizacija, ki jo podpira Ameriški kongres. Je vodilno društvo na svetu pri informiranju o kemijskih raziskavah preko številnih podatkovnih baz, recenziranih publikacij in znanstvenih konferenc. Glavni pisarni društva se nahajata v Washingtonu, D.C., in v mestu Columbus v Ohiu.

O organizaciji Arbor Day Foundation

Arbor Day Foundation je neprofitna okoljevarstvena in izobraževalna organizacija s skoraj milijon člani in ciljem spodbujanja zasajevanja, negovanja in cenjenja dreves. Več informacij o organizaciji in njenih programih je na voljo na spletni strani www.arborday.org.

KONTAKT: Rohm and Haas Company

Laura Hadden

Director of Communications, Specialty Materials

+1 215-592-3054

lhadden@rohmhaas.com

ali

Peppercom for Rohm and Haas

Alyson Buck, 212-931-6122

abuck@peppercom.com