O-STA

Skupaj številka ena v srednji in vzhodni Evropi

Skupni cilj Rail Cargo Austria in MÁV Cargo je postati nov pomembni operater na področju logistike v Evropi. RCA vlaga 400 milijonov evrov v prevzem podjetja MÁV Cargo. Združitev teh dveh podjetij je osnova za trajnostno rast na področju mednarodnega tovornega prometa. Podjetji imata skoraj 11.000 zaposlenih in prepeljeta 141,5 milijonov ton. Njun cilj je postati vodilni operater v sektorju tovornega prometa v Evropi.

(Budimpešta, 2.12.2008) - "To je zgodovinski dan. Danes smo ustvarili nekaj novega!" S temi besedami je Friedrich Macher, predstavnik uprave Rail Cargo Austria, izrazil svoje navdušenje nad dejstvom, da "je bila danes opravljena združitev teh dveh podjetij, RCA in MÁV Cargo." RCA je natančno izpolnil vse zahteve, ki jih je določil evropski organ, pristojen za konkurenco. S prevzemom so nastale obsežne sinergije za obe družbi, ki bodo pospešile uveljavitev RCA kot vodilne družbe v sektorju mednarodnega tovornega prometa. MÁV Cargo bo deloval kot samostojna družba znotraj skupine RCA z odgovornostjo za poslovni izid. "Nakupna cena v višini 400 milijonov evrov je primerna," pravi Günther Riessland, član uprave RCA, "saj združitev teh dveh družb omogoča povečanje obsega železniškega prometa v srednji in vzhodni Evropi." Z izkoriščanjem sinergijskega potenciala Riessland pričakuje pozitiven prispevek MÁV Cargo že v letu 2009. "Današnje vsesplošno težke gospodarske razmere za nas nedvomno predstavljajo velik izziv," nadaljuje Riessland, ki poudarja, da jih bo združitev družb postavila na vodilno mesto med evropskimi železniškimi operaterji.

Peter Klugar, predstavnik uprave ÖBB-Holding AG, poudarja pomembnost združitve. "MAV Cargo je idealni partner za uresničitev mednarodnih ambicij skupine ÖBB Group. Skupaj bomo postali eden od evropskih velikanov in bomo enakovredni največjim logističnim družbam."

RCA in MÁV Cargo skupaj prepeljeta približno 28,2 milijard ton-kilometrov

Mreža trenutno približno 8.000 kilometrov železniških prog je dopolnjena z dodatnimi evropskimi koridorji. "MÁV Cargo je zelo dobro uveljavljen železniški operater v srednji in vzhodni Evropi ter poleg 3.700 zaposlenih prispeva tudi krog strank, za katere je odlično poskrbljeno, moderen tovorni terminal Bilk blizu Budimpešte, približno 13.000 vagonov in proizvodni obrat za izdelavo vagonov v Miskolcu," pojasnjuje član uprave RCA Ferdinand Schmidt. RCA in MÁV Cargo bosta prepeljala skupno 28,2 ton-kilometrov (prepeljane tone pomnožene s prevoženimi kilometri).

MÁV Cargo bo prevzel funkcijo prometnega središča

V prihodnosti bo mogoče optimizirati upravljanje tovornega prometa med različnimi železniškimi sistemi v vzhodni in jugovzhodni Evropi ter državami SND. Poleg tega bo MÁV Cargo igral pomembno vlogo v skupnem prometnem sistemu v državah jugovzhodne Evrope. To bo okrepilo obe družbi, RCA and MÁV Cargo, na donavskem koridorju ter ponudilo stalno povezavo ne samo do Ukrajine, temveč vse do Črnega morja in Balkana. "Že zdaj čezmejni promet predstavlja tri četrtine celotnega tovornega prometa ÖBB," pravi Schmidt, ki opozarja, da os vzhod-zahod postaja vse bolj pomembna za tovorni promet.

Rail Cargo Austria in MÁV Cargo bosta skupaj imela osrednjo vlogo pri upravljanju vagonov v osrednji in jugovzhodni Evropi. Záhony je prehodna postaja med širokotirno ter normalnotirno progo in se bo razvilo v vrata na trge v Italiji, Franciji ter Švici. Razvoj mreže logističnih centrov in lokacij terminalov v državah srednje in vzhodne Evrope, skupna uporaba in optimizirana raba železniških voznih sredstev bodo omogočili, da bodo še bolje izpolnjevali zahteve strank.

Projekt "Združimo moči" - Skupaj smo močni!

"Skupaj bomo naredili velike stvari!", pravi Macher, ki poudarja, da želita družbi postaviti nove standarde storitev in kakovosti v evropskem sektorju železniške logistike. "Da bi lahko zagotovili odlične storitve, ki so zahtevane na evropskem logističnem trgu," nadaljuje Macher, "je pomembno, da zagotovimo inovativne rešitve v železniškem prometu." Da bi dosegli ta cilj, so začeli z uvajanjem projekta "Združimo moči", ki zagotavlja povezovanje vseh moči v obeh podjetjih. "Povezane so najboljše ideje iz RCA in MÁV Cargo, za njihovo izvajanje v posamezni družbi pa je odgovorna zadevna družba. V tej fazi ni nobenih načrtov za zlitje družb MÁV Cargo in RCA v eno blagovno znamko. Močna skupina - dve družbi in blagovni znamki," pravijo člani uprave.

V RCA so prepričani, da bo bodoča skupna pot mogoča samo z znanjem in izkušnjami na voljo v obeh družbah ter predanostjo vseh zaposlenih. "Naša jasna cilja," pravi Riessland, "sta rast in širitev. Da bi to dosegli, bomo potrebovali vsakega izmed naših zaposlenih." V prihodnosti bo v MÁV Cargo več vlaganj v programe za zdravstveno varstvo zaposlenih, enako velja za RCA. "Skupaj z našimi zaposlenimi želimo izkoristiti nastajajoče priložnosti," pravi Macher, ki opozarja, da "bo to poleg stabilnosti na naših posameznih nacionalnih trgih pomenilo tudi možnost, da postanemo eden od vodilnih tovornih operaterjev v Evropi."

ÖBB: največji avstrijski ponudnik prevoznih storitev

Kot ponudnik univerzalnih prevoznih storitev skupina ÖBB Group zagotavlja okolju prijazen prevoz potnikov in blaga po celi Avstriji. S približno 43.000 zaposlenimi in skupnimi donosi v vrednosti 5,7 milijard evrov skupina ÖBB Group spodbuja državno gospodarstvo. Leta 2007 je ÖBB prepeljal 448 milijonov potnikov in 97 milijonov ton blaga. Za strateški nadzor skupine ÖBB Group je odgovoren ÖBB-Holding AG.

Kontakt:

Mag. Thomas Berger

Tiskovni predstavnik

ÖBB-Holding AG

Tel.: +43 1 93000 44277

press@mav.hu

www.mav.hu

Sigulinszki Tibor

szóvivő

MÁV Zrt.

Tel.: +36 1 511 3900

E-Mail: thomas.berger@oebb.at

www.oebb.at