O-STA

Projekt plinovoda Tauern bo okrepil zanesljivost oskrbe s plinom v Evropi

Dodelitev zmogljivosti se bo pričela v začetku drugega četrtletja 2009

Dunaj. Študija izvedljivosti projekta plinovoda Tauern (TGL) poteka v skladu z načrtom. V lanskem letu so bila podrobneje določena ključna vprašanja projekta, vključno s parametri načrtovanja sistema in traso plinovoda. Postopek dodelitve zmogljivosti se bo pričel v začetku drugega četrtletja 2009, kar bo omogočilo, da bo študija izvedljivosti končana do jeseni leta 2009. Odločitev o uresničitvi projekta bo sledila kmalu zatem.

Projekt plinovoda Tauern (TGL) bo omogočal neprekinjen prenos zemeljskega plina iz Haiminga na Bavarskem preko regije Inn v zgornji Avstriji z njenimi številnimi skladiščnimi objekti, Salzburga, Koroške (kjer se poveže v plinovod Trans Austria Gas) in meje z Italijo do Malborghetta. Plinovod bo ključni sestavni del v prihodnjem integriranem evropskem plinovodnem omrežju, ki bo povezoval osrednji evropski plinovodni sistem z jadransko regijo (LNG terminali) in trgi z zemeljskim plinom v Italiji in jugovzhodni Evropi. Pripravljeni so tudi načrti za razširitev sistema v Slovenijo.

Nedavna plinska kriza je poudarila potrebo po spodbujanju večje razvejanosti evropskih virov dobave. TGL projekt omogoča dostop do alternativnih virov dobave, vključno z utekočinjenim zemeljskim plinom (LNG), odpremljenim s tankerji iz regij, kot sta severna Afrika in arabske države v sredozemsko regijo. Večja razvejanost na strani dobave bo vodila do večje zanesljivosti oskrbe s plinom za države, katerih plinovodni sistemi so del evropskega plinovodnega omrežja, saj zmanjšuje odvisnost od posameznih regij proizvajalcev in poti prenosa.

Kot del TGL Open Season 2009 bo 520.000 Nm³/h dolgoročne transportne zmogljivosti od severa na jug in obratno dodeljeno dobaviteljem, na podlagi obvezujočih rezervacij. Skupna transportna zmogljivost plinovoda Tauern bo znašala 1.300.000 Nm³/h v obe smeri, od katerih bo 650.000 Nm³/h dodeljeno delničarjem projektnega konzorcija, po vlogi za oprostitev v skladu s poglavjem 20a avstrijskega zakona o trgu plina (Austrian Gas Act). 130.000 Nm³/h bo ostalo na voljo za kratkoročne transportne pogodbe. Te zmogljivosti bodo dodeljene tik preden

bo TGL začel delovati. Potencialni dobavitelji bodo pravočasno obveščeni o TGL Open Season 2009 na spletni strani podjetja www.tauerngasleitung.at po posvetovanju z regulativnimi organi.

Odločitev o tem, ali se bo projekt plinovoda nadaljeval bo sprejeta po TGL Open Season in zaključku študije izvedljivosti po posvetovanju z lokalnimi prebivalci in lastniki zemljišč, tako da bo mogoče izjavo o okoljski združljivosti, ki je potrebna za oceno vpliva na okolje predložiti organom pred zaključkom leta 2009. Začetek gradnje je načrtovan v letu 2010. Po pričakovanjih bo plinovod pripravljen za začetek delovanja v letu 2015.

Kot priznan del vseevropskih omrežij (TEN) bo plinovod Tauern pomembna povezava v prihodnjem integriranem evropskem plinovodnem omrežju.

Za več informacij o projektu obiščite www.tauerngasleitung.at.

O projektu

Projekt TGL podpira pretežno avstrijski konzorcij. Deleže v podjetju Tauerngasleitung Studien- und Planungsgesellschaft m.b.H. imajo Energie AG Oberösterreich (15%), Kelag (7,5%), RAG (10%), Salzburg AG (15%) in TIGAS-Erdgas Tirol GmbH (7,5%). E.ON Ruhrgas AG, eden vodilnih evropskih dobaviteljev plina ima 45-odstotni lastniški delež.

Dodatne informacije:

TGL-Medienkoordination:

Maria Wedenig

c/o ikp GmbH

Tel.: +43(0)1/5247790-16

Mailto:maria.wedenig@ikp.at