O-STA

Ogorčeni mednarodni investitorji zahtevajo preiskavo v 630 milijonov dolarjev vrednem dubajskem nepremičninskem škandalu

15. junij 2009, 11:00 UTC

Ogorčeni mednarodni investitorji zahtevajo preiskavo v 630 milijonov dolarjev vrednem dubajskem nepremičninskem škandalu

Dubaj, Združeni arabski emirati - (po Business Wire) - V Dubaju se razkriva velik nepremičninski škandal, saj 500 ogorčenih kupcev in investitorjev v 630 milijonov dolarjev vredni projekt Ebony Ivory Towers zahteva natančno vladno preiskavo izvajalca, družbe Al Fajer Properties, ter njegovega zastopnika, Dynasty Zarooni Inc., so povedali pri skupini investitorjev Ebony Ivory Investors Group.

Kot pravi Moses Oye, britanski investitor ter predstavnik skupine Al Fajer Properties Investors Group, katere investitorji prihajajo iz Združenih držav, Velike Britanije, Rusije, Irana, Indije, Kanade in Pakistana, so zabeležili pritožbe kupcev glede zavajajočih oglasov in sporočil za javnost, prodajanja prek meja zmogljivosti, in sicer neobstoječega prostora, ter neplačevanja pologov.

"Dubajski Real Estate Regulatory Authority (RERA) in dubajski Ruler's Court pozivamo, naj preišče izvajalca, prekliče projekt Ebony Ivory, ter zahteva povračilo 140 milijonov dolarjev vrednih pologov," je dejal Oye.

Oye je omenil niz lažnih fotografij gradbišča z logotipom Al Fajer Properties, ki so bile v lokalnem časopisu objavljene julija 2008. Fotografije so prikazovale šest nadstropij visoko gradnjo, nad katero je bil naslednji napis: "Posneto na kraju gradnje 10. junija 2008, Ebony Ivory, Jumeirah Lakes Towers."

V resnici so bile fotografije posnete na drugem gradbišču družbe Al Fajer, trenutno pa je na gradbišču projekta Ebony Ivory zgolj luknja v zemlji, pravi Oye. "Če bi vedeli, da Al Fajer Properties prikazuje lažne in zavajajoče fotografije, ne bi nikoli investirali v projekt," je še dejal. "Pravzaprav so nekateri investitorji pri dubajskem državnem tožilcu že vložili ovadbo zaradi zavajanja."

V zadnjem letu gradnja na gradbišču praktično ni potekala, je povedal Oye. Poleg tega so investitorji izvedeli, da je izvajalec prodal približno 23.000 kvadratnih metrov več prostora od maksimalne pozidane površine, ki jo dovoljuje vladno dovoljenje, kar je še en znak, da gre za potencialno prevaro.

Oye je dejal, da je najpomembneje, da so pri Al Fajer Properties izplačali družbi Dynasty Zarooni Inc približno 55 milijonov dolarjev od 140 milijonov, ki so jih zbrali s pologi, katere bi morali položiti na depozitni račun. "Svoj denar zahtevamo nazaj, hočemo pa tudi izvedeti, zakaj je družba Al Fajer ta sredstva namenila Dynasty Zarooni, namesto da bi jih uporabila za gradnjo," je nadaljeval Oye. "Zakon nalaga zaporno kazen ter globe za vsakogar, ki poneveri plačila, namenjena gradnji nepremičninskega objekta."

Oye pravi, da je RERA do danes prezrla vse zahteve investitorjev po transparentni preiskavi očitnih kršitev predpisov RERA ter kazenske zakonodaje, ki jo predpisuje UAE, in sicer da bi podpirali interese šejka Maktouma bin Hasher Al Maktouma ter Al Fajer Properties. "Kaj storiti, ko neodvisna vladna agencija, ki je pod okriljem dubajskega vladarja, z namenom uravnavanja in nadzorovanja delovanja nepremičninskih izvajalcev, dejansko sodeluje pri prikrivanju, ki investitorjem odvzema njihove pravice? Kaj to govori svetu o varnosti nepremičninskih vlaganj v Dubaju? Kje sta razvidnost in odgovornost, ki ju je odredil dubajski vladar? Ali zakoni ne veljajo, ko gre za šejka Maktouma bin Hasher Al Maktouma?"

Oye še navaja:" Družba Al Fajer Properties, ki jo nadzoruje vpliven šejk iz vladajoče družine prek uporabe platforme vladne agencije, še naprej zavaja javnost glede svoje neobstoječe gradnje z lažnimi poročili, kakor je to razvidno iz njihovega nedavnega sporočila za javnost, v katerem poročajo o 15-odstotni gradnji, pri čemer gre dejansko za zapuščeno gradbišče, kjer ne poteka nikakršna gradnja."

Pri povzemanju primera je Oye izrazil veliko zaskrbljenost glede nedavnih groženj, ki so jih prejeli nekateri od investitorjev, ter citiral odvetnika Salima Al Shaalija, ki zastopa tožnike v kazenski zadevi proti prodajni agenciji Ebony Ivory zaradi zavajanja. V nedavnem intervjuju je Al Shaali dejal:"Popolnoma zaupamo v dubajski pravosodni sistem. Sam lahko osebno zagotovim vsem investitorjem, da ne bo dubajska vlada nikoli dovolila nekaj posameznikom, da bi zlorabili svoje družbene ali uradne položaje za nezakonite dobičke, ter da bi škodili ugledu znamke Dubaj kot varnega in najbolj zavarovanega investicijskega središča v regiji. Trenutno čakamo na odgovor iz pisarne tožilstva."

Fotografije/ multimedijska galerija na voljo na naslovu: http://www.businesswire.com/cgi-bin/mmg.cgi?eid=5986572&lang=en

Kontakti

Ebony Ivory Investors Group
Moses Oye, +447956289390
Fax: +442084590202
ebonyivoryinvestorsgroup@yahoo.com

Vir: Ebony Ivory Investors Group

Multimedijska galerija

Fotografija

Fotografija popolnoma praznega gradbišča Ebony Ivory Towers z dne 2.6.2009. Al Fajer Properties poroča o 15-odstotnem dokončanju projekta (foto: Business Wire)

Oglejte si to novico ter fotografije na spletu: http://www.businesswire.com/news/home/20090615005432/en