O-STA

Mesec kraške kuhinje

Za oglede in informacije o turistični ponudbi Krasa se obrnite na:

TIC Sežana 05 731 01 28

TIC Štanjel 05 769 00 56

TIC Dutovlje 05 764 15 49

Mladinski hotel Pliskovica 05 764 02 50

Trte že odevajo liste v živopisane barve jeseni, grozdje že diši v vonju mošta iz kamnitih kleti in nežno naznanja vrenje dobre letine...Pridelki z njiv so našli mesto v shrambah in gospodinje že pripravljajo krepke jedi za pogostitev ob koncu dobro opravljenega dela!

Vabljeni tudi vi, k nam, na Kras, na Mesec kraške kuhinje!

Vabljeni na sprehod po kraški gmajni, na obisk lepot in pokušino dobrot...Na izbiro vam dajemo jesenske jedilnike kraških gostincev, ki jih pospremite z dobrim vinom kraškega vinogradnika.

Doživetje, polno okusa in barve, ljubezni in pristnosti, vam bo pričaralo pozno poletno vzdušje, ki bo grelo spomine skozi celo zimo. In če spomin s časom obledi, si pripravite katero od kraških jedi kar sami, iz receptov naših non, ki smo jih dodali v nadaljevanju....

In naj bo jesen radodarna, zima spokojna...pomlad pa zgodnja, ko vas spet vabimo na Kras, pokušat špargljeve jedi! Do takrat pa dober tek in doživite okuse kraške kuhinje z nami!

Recepti:

Svinjska ribica malo drugače:

Svinjsko ribico narežemo na 1,5 cm debele medaljone, jih samo narahlo potolčemo ter začinimo z žepkom (kraškim šetrajem) in solnim cvetom ter damo v posodo in zalijemo z oljem. Meso damo na hladno in pustimo do naslednjega dne. Pripravimo tanke rezine kruha, ga opečemo na maslu in prelijemo z žlico terana. Svinjsko ribico na hitro spečemo in serviramo na opečenem kruhu. Zraven ponudimo bleke z maslom in šetrajem.

Supe s teranom:

Kruh narežemo na tanke rezine, namočimo v mleku, jajcu in ocvremo. Zavremo teran, dodamo sladkor, klinčke, cimet, nekaj kapljic limone in zavremo.hladnemu dodamo teranov liker. S tem prelivom polijemo supe in potresemo s sladkorjem.

Ječmenova rižota s teranom in pršutom:

Pršut narežemo na rezance,ga na hitro prepražimo na olivnem olju mu dodamo ječmen katerega smo poprej skuhali tako da je še hrustljav in česen. Prepražimo. Zalijemo s teranom in pustimo da se pokuha,naprej zalivamo z juho in mešamo.Na koncu ko je ječmen kuhan dodamo maslo,parmezan in svež nasekljan peršilj. Ponudimo kot predjed,samostojno jed ali prilogo k rdečemu mesu.

Klobasa s teranom:

Svežo mesno maso od klobas, ki ostane pri kolinah, pražimo skupaj s čebulo. Ko sta meso in čebula prepražena vmešamo stepena jajca, da zakrknejo. Na koncu prelijemo s teranom ter počakamo, da povre. Jed s krepilnim učinkom.

Mesec kraške kuhinje je projekt Društva za razvoj kmetijstva in turizma PLANTA, sodelujočih gostincev in vinarjev ter Občine Komen in Občine Sežana, v sodelovanju z Mladinskim hotelom Pliskovica.

Informacije o projektu:

Aleksandra Pelicon - 031 303 523

Tanja Godnič - 031 267 529

Mladinski hotel Pliskovica - 05 7640 250