O-STA

Vabilo na zaključno prireditev tekmovanja iz znanja logike

Vljudno vas vabimo, da se udeležite zaključne prireditve

24. državnega tekmovanja iz znanja logike za učence, dijake in študente, ki bo v soboto, 6. marca 2010, v prostorih Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani, Tržaška 25, z začetkom ob 9.30 uri.

Na tekmovanju bo sodelovalo več kot 500 dijakinj in dijakov ter 50 študentov in študentk. Pridružilo se jim bo tudi 30 učencev in učenk osnovnih šol, ki so med skoraj 25.000 tekmovalci dosegli najboljše rezultate na tekmovanju osnovnošolcev.

Program prireditve:

8.00 do 8.45 Prihod tekmovalcev in prijava sprememb

8.15 do 9.45 Reševanje nalog za študente

9.30 Otvoritev tekmovanja

10.00 do 11.30 Reševanje nalog za osnovnošolce in srednješolce

10.30 do 11.30 Pogovor z mentorji

16.00 Razglasitev rezultatov 23. državnega tekmovanja

Logika je veda, ki proučuje metode in postopke za razlikovanje pravilnega sklepanja od napačnega. Njeni začetki segajo v antično Grčijo in Indijo, razvijala pa se je v tesni povezavi z matematiko in filozofijo. Za utemeljitelja logike velja Aristotel, ki se je že pred več kot 2.300 leti v svojih logiških spisih z naslovom O razlaganju (Peri Hermeneias) ukvarjal z zakonitostmi pravilnega sklepanja.

Zveza za tehnično kulturo Slovenije že 25 let uči mlade logičnega sklepanja in reševanja logičnih nalog ter jih spodbuja k logičnemu razmišljanju in k uporabi logike v vsakdanjem življenju, kot tudi pri učenju matematike, naravoslovja in jezikov. V ta namen že od leta 1986 pripravljamo tekmovanje iz znanja logike, ki je v zadnjih letih preraslo v eno najbolj množičnih tekmovanj saj se ga na letni ravni udeleži okrog 25.000 učencev, dijakov in študentov. Pri pripravi tekmovanja dejavno sodelujemo s številnimi strokovnjaki, med katerimi velja še posebej izpostaviti dr. Izidorja Hafnerja, ki je za razvoj logike in tekmovanja v Sloveniji najbolj zaslužen.

Cilji tekmovanja iz znanja logike so:

· Učenje veščin logičnega sklepanja in natančnega izražanja,

· Spodbujanje otrok in mladine k uporabi logike v vsakdanjem življenju in pri učenju matematike, naravoslovja in jezikov,

· Popularizacija logike, kot izbirnega predmeta v šoli,

· Odkrivanje nadarjenih mladih za logično razmišljanje in nadaljnje razvijanje njihovih sposobnosti.

Več informacij o dogodku lahko dobite na mija.kordez@zotks.si ali tel.: 01/42 50 775.

Veselimo se srečanja z vami!

Mirko Vaupotič, glavni tajnik ZOTKS