O-STA

Najboljša slovenska ekološka slikanica

V četrtek, 22. 4 je v Čolnarni Tivoli potekala podelitev za najboljšo slovensko ekološko slikanico (NES).

Od 14 prijavljenih del 6 založb je komisija, ki so jo sestavljali Tatjana Pregl Kobe, Irena Gruntar, Gaja Kos, Jana Kolarič, Daša Simčič, Valter Nemec in Janja Leban, zmagala slikanica z naslovom Zelena jopica, ki jo je napisala Tatjana Kokalj in ilustrirala Tina Brinovar. Nominirana je bila slikanica Listko in njegova življenja, avtorice Helene Kraljič, ki jo je ilustriral Zvonko Čoh. Komisija je podelila tudi posebno priznanje, ki ga je prejela Aleksandra Pinterič za knjigo z naslovom Pepi in njegovo gnezdo. Podelitve se je udeležil tudi ilustrator lanskoletne nagrajenke Ples v zabojniku, Matjaž Schmidt. Priznanja je podelila mag. Barbara Tišler, Slopak, družba za ravnanje z odpadno embalažo. Gostili smo tudi župana občine Brezovica, Metoda Ropreta, ki je eden od sponzorjev nagrade in NES že od njenega "rojstva" podpira. Prisotni smo uživali ob afriških ritmih skupine Faso Bara in se pogostili s sadjem.

Nagrada za Najlepšo ekološko slikanico 2010 - NES 2010

Člani žirije: Tatjana Pregl Kobe, predsednica, Gaja Kos, Daša Simčič, Jana Kolarič, Irena Gruntar, Janja Leban ter Valter Nemec.

Nabor tematsko primernih slikanic je bil majhen, a že večji kot v letu 2009, ko je bila nagrada podeljena prvič. Žirija je menila, da so razlogi za nekoliko večji izbor slikanic v popularizaciji eko teme, v spodbujanju pisanja o ekološki tematiki za majhne in malo večje otroke. Žirija je prepričana, da tudi nagrade Nes prispevajo k popularizaciji te tematike.

Žirija se je enotno odločila za eno nagrado, eno nominacijo in eno posebno pohvalo. K temu jo je vodila izjemna raznolikost prijavljenih del in tudi njihova težja medsebojna primerljivost.

Nagrado NES prejme slikanica "Zelena jopica"

avtorice Tatjane Kokalj, ilustratorke Tine Brezovar, založbe Morfem d.o.o.

Besedilo Tatjane Kokalj na prvi pogled ni izrazito ekološko naravnano, vendar pri pozornem branju ne moremo spregledati sporočila, da je ekološko ravnanje tudi to, da se oblačilca ponosijo do konca oziroma se uporabijo v drug namen. Privlačno ilustrirana zgodba otrok ne poučuje, temveč mu skozi ravnanje ponuja dobre rešitve. Besedilo teče gladko, povezano in smiselno ter po vsebini in obliki v celoti primerno starosti otrok, ki jim je namenjeno. Besedam domišljeno sledijo ilustracije v močnih barvah, ki naredijo pripoved še bolj privlačno. Ekološko tematiko tako besedilo kot ilustracije mlade Tine Brezovar, ki dosledno sledjo zgodbi, lepo približajo najmlajšim otrokom. Zaradi tako občutenega sporočila slikanica v celoti zasluži nagrado.

Nominacijo NES prejme slikanica "Listko in njegova življenja"

avtorice Helene Kraljič, ilustratorja Zvonka Čoha, založbe Morfem d.o.o.

Besedilo slikanice avtorice Helene Kraljič ljubko pripoveduje življenjske zgodbe lista papirja, saj listek nima samo enega življenja, ima jih več in vsako je drugačno. Avtorica mladega bralca popelje skozi življenje človeške družine: ko listek potuje skozi različne oblike predelave ima vsakokrat drugačno poslanstvo, a se vedno srečuje s člani te iste družine. Otroci s pomočjo slikanice na igriv način spoznavajo pomembnost recikliranja papirja in možnost njegove različne uporabe. Ilustracije Zvonka Čoha izvrstno sledijo pripovedi, saj glavni lik zgodbe ilustrator tako poosebi, da najmlajši otroci zlahka sledijo pravljičnosti zgodbe in njenemu sporočilu.

Posebno priznanje NES prejme slikanica "Pepi in njegovo gnezdo"

Avtorice Aleksandre Pinterič

Slikanica izstopa zaradi svoje posebne zgradbe. Avtorica Aleksandra Pinterič je na temo odpadkov animirala otroke tako, da so po njenem besedilu izdelali lepljenko iz časopisnega papirja - to je postala osnova, na katero so nalepili štrka in predmete (smeti, iz katerih si štrk spleta gnezdo). Nastala je zanimiva slikanica, ki ima poleg avtorice besedila mnogo avtorjev (učencev prvega razreda osnovne šole) lepljenk in slik.