O-STA

E-glasilo mreže SINERGIJA

V e-glasilu mreže Sinergija si lahko preberete:

Začela se je izvajati raziskava REUS 2010

Po lanskoletnem pilotnem prvem valu se je letos začel drugi val Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije - REUS 2010. Pri revidiranju anketnega vprašalnika in dopolnitvah na področju prevoza je sodeloval interdisciplinarni tim strokovnjakov s področja komuniciranja, raziskovanja in energetike iz 8 podjetij in inštitucij. Dodatno zagotovilo za kakovost in kredibilnost raziskave pa predstavlja novoustanovljeni strokovni svet raziskave REUS.

V raziskavi REUS 2010 poleg agencije Informa Echo, ki je pobudnik in nosilec raziskave, sodeluje sedem podjetij in inštitucij, ki so prispevala strokovno znanje, da bi raziskava omogočila čim bolj kakovostne rezultate. V drugem valu sodelujejo Arhea, Center za energetsko učinkovitost IJS, Eco Consulting, SURS, Valicon, Vites in Gradbeni inštitut ZRMK. Na osnovi izkušenj iz lanskega pilotnega vala raziskave REUS je bil narejen temeljit pregled anketnega vprašalnika, ki je razdeljen na 14 področij rabe energije v gospodinjstvih. Raziskava REUS 2010 vključuje ogrevanje in hlajenje, rabo električne energije, stanje stavb in soproizvodnjo, ki postaja aktualna tudi v gospodinjstvih. Ob temu je letos vključeno tudi področje rabe energije za prevoz. Preko obiskov na domu bo anketiranih najmanj 1000 gospodinjstev po vsej Sloveniji. Zbiranje podatkov na terenu bo potekalo do 28. junija. Rezultati raziskave REUS 2010 skupaj s strokovno interpretacijo pa bodo pripravljeni v začetku septembra.

Dodatno kakovost in kredibilnost raziskavi zagotavlja novoustanovljeni šest članski strokovni svet v sestavi:

  • mag. Djordje Žebeljan, HSE
  • dr. Marjana Zavrl Šijanec, Gradbeni inštitut ZRMK
  • Mojca Suvorov, SURS
  • Niko Martinec, Energetska zbornica
  • prof. dr. Peter Novak, Visoka šola za tehnologije in sisteme
  • mag. Stane Merše, Center za energetsko učinkovitost IJS

Več o raziskavi REUS si lahko preberete na spletnem portalu www.pozitivnaenergija.si .

Kaj vse mora vedeti končni porabnik energije?

Član mreže Sinergija Energetika.net organizira 21.5. na Celjskem sejmu sklop predavanj pod naslovom Kaj vse mora vedeti končni porabnik energije?

Kako je mogoče zamenjati ponudnika električne energije? Je mogoče zamenjati tudi dobavitelja plina? Kakšni so stroški menjave? So mogoči tudi penali za prehajanje od enega dobavitelja k drugemu? Kakšne cene energije sploh vladajo na slovenskem trgu? Kakšne alternative za zmanjšanje stroškov za energijo so še možne?

Na ta in podobna vprašanja bodo na svetovalni točki Bivaj trajnostno - pridi po nasvet, 21. maja med 9. in 16. uro na sejmu Energetika na Celjskem sejmišču odgovarjali strokovnjaki iz elektroenergetskih podjetij, iz največje slovenske naftne družbe, pa tudi predstavnik države, energetski svetovalec in predstavniki manjših energetskih podjetij, ki ponujajo izdelke za večjo energetsko učinkovitost našega doma.

Sklop predavanj, ki ga zadnji dan sejemskega četverčka Energetika, Terotech-Vzdrževanje, Varjenje in rezanje ter Eko organizira spletna skupnost Energija doma (www.energijadoma.si), bo odprta tudi za razprave, saj bodo kratkim in jedrnatim predstavitvam izbranih vsebin sledila vprašanja udeležencev. Svetovalna točka je namenjena predvsem končnim uporabnikom, ki želijo prihraniti pri stroških za energijo, zmanjšati porabo energije svojega doma in/ali narediti svoj dom kako drugače bolj trajnosten.

Rajko Dolinsek

Direktor / Managing Director