O-STA

Nenadna smrt zbiralca umetnin Rudolfa Leopolda



Smrt prof. Rudolfa Leopolda je globoko osupnila njegovo družino, še posebno njegovo ženo, Elisabeth. Helmut Moser, oddelčni vodja na ministrstvu za kulturo, predsednik uprave družbe Leopold Museum Private Foundation in celotna uprava so globoko prizadeti zaradi nenadne smrti zbiralca umetnin.

Rudolf Leopold se je rodil 1. marca 1925 na Dunaju in je umrl 29. junija v starosti 85 let po kratki bolezni. Leopold je bil edinstven zagovornik prepoznavnosti avstrijske ekspresionistične umetnosti, posebno del genija Egona Schieleja (1890-1918). V nekaj kratkih desetletjih sta oftalmolog, Leopold, in njegova žena Elisabeth sestavila zbirko več kot 5000 umetniških del, ki so bila leta 1994 zbrana v fundacijo Leopold Museum Private Foundation.

Avstrijska zvezna vlada in Avstrijska narodna banka sta prispevali sredstva za osnovanje fundacije, ki je leta 1994 sama prispevala tretjino sredstev, približno 160 milijonov evro.

"Kar me ne navduši, me ne zanima." je nekoč rekel Rudolf Leopold. Navdušenje, norost, genialnost in strast; te besede najbolje opišejo podobo Rudolfa Leopolda.

Administrativni vodja muzeja Leopold Museum, Peter Weinhäupl, ki o izgubi govori s težavo, je pripomnil: "Pogrešali bomo Rudolfa Leopolda, vendar je muzej Leopold Museum edinstven spomenik njegovim dejanjem, dar, ki ga je zapustil vsem ljubiteljem umetnosti sveta." Predsednik upravnega odbora, Helmut Moser je oznanil: "Prihodnost fundacije in muzeja je jasno določena v ustanovni listini; nadaljevali bomo delo Rudolfa Leopolda, vendar so v tem trenutku naše misli pri Rudolfu Leopoldu in njegovi družini."


Za vsa vprašanja se lahko obrnete na:

Mag. Klaus Pokorny - Tisk/ Odnosi z javnostjo
Leopold Museum Private Foundation
Tel.: 0043 1 525 70 - 1507
presse@leopoldmuseum.org
www.leopoldmuseum.org