O-STA

Leopold Museum: Schiele, Nitsch, sodobni umetniki - 3 razstave - 3 evre!

Tradicinonalna ponudba za vzhodne sosede Avstrije v spomin na žametno revolucijo

Dunaj (OTS) - Ob 22. obletnici žametne revolucije ter padca berlinskega zidu leta 1989, dveh dogodkov, ki sta prinesla demokracijo v vzhodne sosede Avstrije, dunajski muzej Leopold Museum vabi goste z "bližnjega Vzhoda", da v dveh dneh obiščejo muzej za simbolično ceno vstopnice po 3 evra. V petek, 9. decembra, in soboto, 10. decembra 2011, imajo državljani Češke, Slovaške, Slovenije, Madžarske in Poljske možnost obiskati Leopold Museum po izjemno znižani ceni, in sicer bodo za vstopnico plačali le 3 evre namesto 11 evrov.

Natter: "Kultura kot most" - Weinhäupl: "Spominjanje pomembnega poglavja v zgodovini Evrope" Direktorja muzeja Leopold Museum, Tobias G. Natterin Peter Weinhäupl, prijazno vabita avstrijske vzhodne sosede, naj obiščejo Leopold Museum. "V politično težkih časih je kultura vedno služila kot most in povezava med evropskimi narodi," pojasnjuje Natter. Leopold Museum je v preteklosti že večkrat razstavljal umetniška dela držav Vzhodne Evrope, na primer v okviru razstave iz marca 2003 z naslovom "Nova država. Poljska umetnost od leta 1918 do 1938", predstavitve zbirke češke zavarovalnice Kooperativa iz leta 2007 z naslovom "Grund, Mucha, Capek", kot tudi v okviru fotografske razstave "Odrabljeno" Christopha Lingga istega leta, ki je skušala prikazati poetičnost v "industrijskih ruševinah Vzhodne Evrope". Peter Weinhäupl meni, da svobode in demokracije ne moremo imeti za samoumevne. "Z našo ponudbo ob obletnici revolucije 1989 se želimo pokloniti pomembnemu in pozitivnemu poglavju v novejši zgodovini Evrope. Vsako leto smo veseli, ko nas obiščejo gosti iz sosednjih držav in kažejo tolikšno zanimanje za naš muzej, in upamo, da se bo letošnja ponudba izkazala za enako uspešno," pravi Weinhäupl.

Poudarki razstave: "Melahonlija in provokacija" v Schielovem opusu, Nitschove slike in brizgane slike (splatter paintings) Leopold Museum trenutno pounja posebej zanimiv program, saj s posebnimi razstavami obeležuje deseto obletnico muzeja. Med njimi izstopa razstava "Melanholija in provokacija - projekt Egona Schieleja", ki prikazuje mojstrovine Schielejevega zgodnjega ekspresionističnega opusa kot nasprotje delom sodobnih umetnikov kot sta Günter Brus in Elke Krystufek, ko ti vzpostavijo dialog z Egonom Schielejem. Razstava "Vznemirjenje se nadaljuje" je posvečena sodobnim umetniškim stvaritvam iz zasebne zbirke profesorja Rudolfa Leopolda, "Leopoldove kolekcije II", ki vključuje dela Gunterja Damischa, Marie Lassnig, Royja Lichtensteina, Marie Moser, Marie Merz, Arnulfa Rainerja, Erwina Wurma in mnogih drugih. Predstavitev "Hermann Nitsch. Strukture" je prva obsežna razstava rizb in grafik dunajskega akcionista v Avstriji, vključuje pa tudi t.i. "brizgane slike" velikega formata (splatter paintings).

Dunaj leta 1900 in ekspresionizem

Stalna zbirka muzeja Leopold Muezum vključuje prave presežke avstrijske umetnosti okoli leta 1900 od del Gustava Klimta, Kola Moserja in Richarda Gerstla do mojstrovin Egona Schielea, Oskarja Kokoschke in Herberta Boeckla. Obisk se splača ne samo zaradi slik kot sta Klimtova "Smrt in življenje" ali Kokoschkin "Tre Croci", ampak tudi zaradi umetniških izdelkov delavnice Wiener Werkstätte.

3 razstave - 3 evre!

Posebna ponudba muzeja Leopold Museum 2011 za vzhodne sosede ob obletnici žametne revolucije

Ponudba velja za državljane Poljske, Slovaške, Slovenije, Češke in Madžarske. Prosimo, da na blagajni pokažete veljaven potni list ali mednarodno osebno izkaznico.

Datumi: pet., 9. in sob. 10. december 2011

Pet. in sob. 10:00 do 18:00

Lokacija: Leopold Museum, Museumsplatz 1, 1070 Dunaj

Za več informacij, se prosimo obrnite na:

Mag. Klaus Pokorny

Mediji / odnosi z javnostmi

Leopold Museum Private Foundation

MuseumsQuartier, Museumsplatz 1, 1070 Dunaj

T 0043 1 525 70 - 1507; presse@leopoldmuseum.org

www.leopoldmuseum.org