O-STA

Študijski program Univerze v Novi Gorici vključen v elitni program sodelovanja in izmenjave študentov in profesorjev Erasmus Mundus

Nova Gorica, 27. oktober 2010

Fakulteta za humanistiko Univerze v Novi Gorici v sklopu svojih študijskih programov ponuja izobraževanje na skupnem magistrskem študijskem programu 2. stopnje Migracije in medkulturni odnosi (ang. Joint Master in Migration and Intercultural Relations). Študijski program se je začel izvajati leta 2004 v sodelovanju med štirimi evropskimi univerzami: Univerzo v Novi Gorici (Slovenija), University of Stavanger (Norveška), Open University of Lisbon (Portugalska) in University of Oldenburg (Nemčija), s finančno podporo Evropske unije. Po zasnovi gre za enega prvih primerov evropskega mednarodnega sodelovanja v visokošolskem prostoru s skupnim študijskim programom, ki se izvaja internetno v kombinaciji z intenzivnim tritedenskim uvodnim programom na eni od sodelujočih univerz.

Letos pa je študijski program Migracije in medkulturni odnosi doživel poseben uspeh. Evropska komisija ga je uvrstila v elitni program sodelovanja in izmenjave študentov in profesorjev na področju visokega šolstva med evropskimi državami na eni strani in državami ostalega sveta - Erasmus Mundus. Izmed 180 prejetih prijav je Evropska komisija izbrala le 29 študijskih programov med katerimi je tudi študijski program Univerze v Novi Gorici. Zaradi odličnosti študijskega programa in sodelujočih univerz bo študijskemu programu v obdobju šestih let Evropska komisija namenila najmanj 2,5 miljonov evrov. Inovativnost študijskega programa pod vodstvom University of Oldenburg (Nemčija) je predvsem v sodelovanju štirih evropskih in treh afriških univerz in sicer: Univerza v Novi Gorici (Slovenija), University of Stavanger (Norveška), University of South Bohemia (Češka) ter afriških univerz: Ahfad University for Women (Sudan), Makerere University Kampala (Uganda) in Mbarara University of Science & Technology (Uganda).

Evropska komisija je program prepoznala kot edinstven tudi zaradi interdisciplinarne in medkulturne perspektive. Program se osredotoča na človekove pravice, demokratične vrednote, socialno državo in trg dela, to je na izzive, s katerimi se soočajo tako države članice EU kot širše globalni svet. S pomočjo programa Erasmus Mundus bo študijski program Migracije in medkulturni odnosi slovenskemu okolju približal izzive, s katerimi se soočamo tudi sami, po drugi strani pa bo naše vedenje in videnje prihodnosti promoviral v akademskem prostoru EU, Afrike in širše po svetu.

Več informacij o študijskem programu je na voljo: www.emmir.org

Za dodatne informacije lahko pokličete na tel. 05 3315 397 ali pošljete sporočilo na naslov andreja.leban@ung.si.

Andreja Leban