O-STA

GOBEC IN GODEC, čarovnija pripovedovanja zgodb

GOBEC IN GODEC
Čarovnija pripovedovanja zgodb

Predstava bo v sredo, 8. 12. ob 19:30 v Kulturnem domu Grosuplje.

Pripovedujejo in glasbo izvajajo: Jure Longyka, Boštjan Gombač in Žiga Golob

Prvič se je skupina Gobec in godec predstavila leta 2007 na Pripovedovalskem festivalu, pozneje, v sezoni 2008/2009 pa so v ljubljanskem Cankarjevem domu izvedli abonma šestih predstav za otroke in odrasle. "Ljudsko in umetno pravljično izročilo še nikoli ni zvenelo tako sodobno!" so zapisali v Cankarjevem domu.

Gobec in godec je zasedba treh pripovedovalcev in glasbenikov, ki z besedo in glasbo na domiseln način predstavi slovensko ljudsko izročilo: pravljice, pripovedke, povesti, šege, basni in ljudske pesmi. Zgodbe, v katerih iščejo humor, inteligenco in presenetljive obrate, člani skupine na svoj značilen način posodobijo. Z ljudskim izročilom ravnajo tako, kot se z njim ravna: vzamejo ga za svoje in ga prilagodijo, sebi, poslušalstvu, svojemu času. In svojemu načinu pripovedovanja, ki je, če smo iskreni, frajersko, mestoma malo žaltavo, iskrivo in vešče. Nadvse pomemben del pripovedovanja je spremljanje z mnogimi glasbili in z najrazličnejšimi zvočili. Ljudsko in umetno pravljično izročilo še nikoli ni zvenelo tako sodobno! Priporočamo za otroke od 6. do 99. leta! ščepec ljudskega izročila, ščepec glasbe, veliko domišljije in nič dolgčasa.

Jure Longyka je v dveh desetletjih kot voditelj, avtor ali govorec ustvaril preko tisoč ur radijskih oddaj in živega radijskega programa. V oddajah Izštekani je nastalo več kot sto ur ekskluzivnih posnetkov živega izvajanja slovenske popularne glasbe, gostil pa je prek 150 skupin. Njegovo delo je bilo večkrat nominirano za nagradi Viktor in Zlati petelin ter z nagrado Viktor tudi trikrat nagrajeno (Izštekani leta 1996, Jure Longyka kot radijski voditelj leta 1998 in leta 1999).

Boštjan Gombač. Glasba je njegovo življenje. Kot klarinetista, pevca ter izvajalca na irskih piščalih, bodhranu, pojoči žagi, različnih zvočilih in igračah, ga vsako leto zasledimo na kar nekaj nosilcih zvoka. Privablja ga vse, od etna do elektronske glasbe. V zadnjem času svojo energijo vedno bolj posveča avtorskemu delu za gledališče. Ustvarja s skupinami Katalena, Bachology quartetom, Bast, Los hermanos muy simpaticos in drugimi.

Žiga Golob, kontrabasist in basovski kitarist, je že od svojega desetega leta član vsaj po enega benda. Sodeluje v slogovno raznolikih zasedbah, od jazza do etna in rocka (Moder/Levačić/Golob, Caminoigra, Folkestra, Tamara Obrovac Transhistria Ensemble), vsekakor pa je njegova najljubša ""disciplina"" improvizacija. Piše glasbo za lutkovno gledališče, sodobni ples in dokumentarni film, prisoten pa je na več kot petinšestdesetih ploščah, izdanih doma in v tujini.


Tudi za izven!
Cena vstopnice: 13 eur, študentje dijaki, upokojenci: 10 eur

Info in rezervacije:

ZKD Grosuplje

T:01/786 40 28

Grosuplje@kultura.si