O-STA

Tri najbolj "vroče" novice s sejma okusov:

Spoštovani, s sejmov okusov vam pošiljamo tri najbolj "vroče" novice:
Ocenjevanje VIN gostincaTudi letos se je na sejmu Vino ocenjevalo vino gostinca. Komisijo so sestavljali priznani gostinci iz različnih krajev Slovenije. Ocenjevali so domače in tuje proizvajalce vin. Zmagovalci v kategoriji belih vin:

1. AVIN - Pikolit - 129 točk
2. VINOKUS WEINKELLEROI GMBH - Grüner Veltliner "limited",2008 - 125 točk
3. VINAR KUPLJEN - Rumeni Muškat, 2009, 121 točk
3. WEINGUT SCHNEEWEIS - Grüner Veltliner Smaragd, 2009, 121 točk
3. WEINGUT SCHNEEWEIS - Reisling Smaragd, 2009, 121 točk

Med rdečimi vini so zmagali:

1. VINAKOPER - Capris Plemenito - 122 točk
2. VINARSTVO REBULA - Izbrani Teran PTP, 2010 - 121 točk
3. VINSKA KLET OREL - Izbrani Teran PTP, 2009 - 117 točk

Najboljše peneče vino so pripravili v Vinski kleti Goriška Brda, in sicer Penina Rose Quercus, 2009. Predstavniki vinske kleti Goriška Brda pa so zmagali tudi med predikativnimi vini s Sladkim Quercusom.

1. Slovensko prvenstvo v izdelavi sladoledaPo celodnevnem ocenjevanju in napetem finalu sta prvaka postala Danijela Preloznik iz ljubljanske slaščičarne Zvezda in Klemen Logar iz slaščičarne Ilich v Mariboru. Zmagovalca bosta oktobra naslednje leto odpotovala v Berlin na evropsko prvenstvo, kjer se bosta še z ostalimi sladolednimi mojstri iz Evrope potegovala za lepe nagrade, med drugim tudi za avtomobil, avtomat za proizvodnjo sladoleda in druge prestižne nagrade.

Tekmovanje je potekalo cel dan, ko so slaščičarji v posebnih posodah prinašali sladoled. Strokovna komisija, ki so jo sestavljali italijanski mojstri sladoleda, je ocenjevala vzorce, izmed katerih je šest najboljših pripeljala do finala.

Ob 17. uri je svoja mesta zasedla žirija , ki so jo sestavljali: Urša Cvilah, urednica kulinarične revije Pet zvezdic, Matjaž Turk, direktor Primorskega sejma, Žiga Mezgec, Dejan Mastnak, znani kuhar iz televizije in Luigi Dragoni, Accademia Gelateria Italia. Pred našimi očmi so odpirali vzorce in jih nudili posebni komisiji. Slednji so počasi in s premislekom preizkusili vsak sladoled in sočasno dvignili tablice z ocenami.

Po temeljitem seštevku ocen smo dobili izenačen rezultat - dva zmagovalca. Vsi finalisti so prejeli zlato kolajno, največji aplavz pa sta požela zmagovalca.
Ocenjavenje ŽGANIH pijač Kot NOVOST je letos potekalo prvo ocenjevanje žganih pijač. Vzorce so ocenjevali na Biotehnični fakulteti v Ljubljani in rezultati so sledeči:

Priznanja:

Velika zlata medalja (VZL)
1.GIORI G.I.L.S.A. s.r.l
RISERVA FERRUCCIO GIORI
Italija

Zlata medalja (ZL)
1. POSESTVO BERCE
STAŠMAISTER - zeliščno žganje
Slovenija
2. REBOX d.o.o.
KAJSIJAČA 2003
Srbija
3. REBOX d.o.o.
SLIVOVAČA 1999
Srbija

Srebrna medalja (SR)
1.STANAL d.o.o.
RAKIJA OD VISNJE
Hrvaška
2. REBOX d.o.o.
HRUŠKOVAČA 2004
Srbija
3. POSESTVO BERCE
ZELENC - liker iz koromača
Slovenija

Bronasta medalja (BR)
1. Žganjekuha KILC d.o.o. Bovec
KILCWIS - naravno jabolčno žganje
Slovenija
2. STANAL d.o.o.
RAKIJA VILJAMOVKA
Hrvaška
3. STANAL d.o.o.
RAKIJA TRAVARICA
Hrvaška
4. GIORI G.I.L.S.A., s.r.l
ACQUA DI GIORI GRAPA
Italija
5. POSESTVO BERCE
STAŠIN LIKER - liker iz breskev
Slovenija
Lep pozdrav! Matjaž Turk
Direktor GASTexpo
Primorski sejem d.o.o.
Čevljarska 17 p.p. 721 6001 KOPER - Slovenia
tel.: +386/5/626-11-65
fax: +386/5/626-11-66
matjaz@gast.si
www.gast.si www.primorski-sejem.si www.primorski-oglasnik.com