O-STA

Podpis pogodbe o sodelovanju Univerze v Novi Gorici pri mednarodnem študijskem programu druge stopnje "Evropski študijski program migracij in medkulturnih odnosov"

V ponedeljek, 7. februarja 2011, je rektor Univerze v Novi Gorici, prof. dr. Danilo Zavrtanik, na sedežu Univerze v Oldenburgu (Nemčija) svečano podpisal pogodbo o sodelovanju Univerze v Novi Gorici pri mednarodnem študijskem programu druge stopnje "Evropski študijski program migracij in medkulturnih odnosov" (ang. European Master in Migration and Intercultural Relations - EMMIR).

Študijski program, ki se izvaja v okviru Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici, je bil lansko leto uvrščen v elitni evropski program sodelovanja in izmenjave študentov in profesorjev Erasmus Mundus. Pri izvedbi programa, ki mu je Evropska komisija za šest let izvajanja namenila 3.5 milijonov evrov, bodo sodelovali profesorji iz štirih evropskih in treh afriških univerz. Prva generacija študentov bo s študijem začela v akademskem letu 2011/12.

Mednarodni konzorcij univerz je na februarskem partnerskem sestanku obravnaval skoraj 2000 prijav na študijski program iz več kot 100 držav. Sprejeli bodo trideset študentov, izmed katerih bo osemnajst prejelo tudi štipendijo za potovanja v države partnerice, ki bodo izvajale obvezne in/ali izbirne module. Prvi semester bo organiziran na Univerzi v Oldenburgu (Nemčija), v drugem semestru pa bodo študentje potovali na Univerzo v Stavangerju (Norveška). V drugem letu študija si bodo študentje izbrali module glede na lastne raziskovalne interese in odpotovali v države, ki te module nudijo.

Izrazito interdisciplinaren program se osredotoča na preučevanje tematik in izzivov, s katerimi se soočajo tako države članice EU kot širše globalni svet: človekove pravice, demokratične vrednote, socialna država in trg dela. S pomočjo programa Erasmus Mundus bo študijski program slovenskemu okolju približal izzive, s katerimi se soočamo tudi sami, hkrati pa bo naše vedenje in videnje prihodnosti promoviral v akademskem prostoru EU, Afrike in širše po svetu.

Pogodbo o sodelovanju pri izvedbi prvega evropsko-afriškega študijskega programa Migracij in medkulturnih odnosov so podpisali predstavniki naslednjih univerz: University of Nova Gorica, Slovenija (prof. dr. Danilo Zavrtanik), University of Oldenburg, Nemčija (prof. dr. Babette Simon), Ahfad University for Women, Sudan (prof. dr. Gasim Badri), Mbarara University, Uganda (prof. dr. Pamela Mbabaz), University of South Bohemia, Češka (dr. Jan Zahradnik), University of Stavanger, Norveška (prof. dr. Egil Gabrielsen) in Makerere University, Uganda (prof. dr. Oswald Ndolerire).

Za dodatne informacije lahko pokličete na tel. 05 3315 397 ali pošljete sporočilo na naslov andreja.leban@ung.si.