O-STA

Slovenska ekipa odhaja na 58. svetovno prvenstvo v oranju

Svetovno prvenstvo v oranju organizira Svetovna organizacija za oranje (World Ploughing Organization), ki ima 34 držav članic, med katerimi je tudi Slovenija. Vsako leto tekmovanje poteka v drugi državi, v nacionalnih ekipah, ki se tekmovanja udeležijo, pa sta po dva tekmovalca; en na plugu krajniku in en na obračalnem plugu.

58. svetovno prvenstvo v oranju letos gosti Švedska, potekalo pa bo 13. in 14. maja v pokrajini Östergötland, na posestvu Lindevads Säteri. Na svetovnem prvenstvu v oranju bo letos sodelovalo 57 tekmovalcev iz 29 držav. Slovensko ekipo sestavljajo štirje člani: tekmovalca Anton Filak in Matej Kostevc, član upravnega odbora Svetovne organizacije za oranje in vodja ekipe Marjan Kardinar ter sodnik Rajko Črv.

Tekmovalca sta si udeležbo na svetovnem prvesntvu pridobila s svojo uvrstitvijo na lanskem državnem tekmovanju, ki prav tako poteka v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije, ki je bila leta 2009 organizatorka tudi 56. Svetovnega prvenstva v oranju. Letošnje državno tekmovanje bo potekalo 9. in 10. septembra v Turnišču pri Ptuju.

Slovenska ekipa se na svetovno prvenstvo odpravlja v soboto, 7. maja 2011, saj bodo na prizorišču pred samim tekmovanjem potekale še priprave in treningi.


Za vse dodatne informacije vam je na Zvezi za tehnično kulturo Slovenije na voljo Irena Lipar (01 25 21 543, irena.lipar@zotks.si).

Lep pozdrav,

Mirko Vaupotič

glavni tajnik