O-STA

Slovenska ekipa se je vrnila z 58. svetovnega prvenstva v oranju

Letošnje že 58. svetovno prvenstvo v oranju je potekalo 13. in 14. maja 2011 na Švedskem v pokrajini Östergötland, na posestvu Lindevads Säteri. Na svetovnem prvenstvu v oranju je sodelovalo 57 tekmovalcev iz 29 držav, slovensko ekipo, ki je na tekmovanje odpotovala v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije ter ob finančni podpori Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, pa so sestavljali štirje člani: tekmovalca Anton Filak in Matej Kostevc, član upravnega odbora Svetovne organizacije za oranje in vodja ekipe Marjan Kardinar ter sodnik Rajko Črv.

Anton Filak je v skupnem seštevku oranja strnišča in ledine s plugom krajnikom dosegel 10. mesto, Matej Kostevc pa je z obračalnim plugom zasedel skupno 18. mesto. Kostevc je dijak srednje šole Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma in je bil z 18. leti najmlajši udeleženec svetovnega prvenstva. S plugom krajnikom je letos slavil Avstrijec Christian Lanz, svetovni prvak z obračalnim plugom pa je postal Škot Andrew Mitchel st.

Svetovno prvenstvo v oranju organizira Svetovna organizacija za oranje (World Ploughing Organization), ki ima 34 držav članic, med katerimi je tudi Slovenija. Vsako leto tekmovanje poteka v drugi državi, v nacionalnih ekipah, ki se tekmovanja udeležijo, pa sta po dva tekmovalca; en na plugu krajniku in en na obračalnem plugu.

Tekmovalca sta si udeležbo na svetovnem prvenstvu priborila s svojo uvrstitvijo na lanskem državnem tekmovanju, ki ga sicer vsako leto v Sloveniji organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije v sodelovanju z različnimi partnerji ter ob finančni podpori Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Letošnje državno tekmovanje bo potekalo 9. in 10. septembra v Turnišču pri Ptuju. Najboljša tekmovalca na državni ravni se bosta odpravila na prihodnje svetovno prvenstvo, ki bo septembra 2012 potekalo v hrvaškem Biogradu na Moru.

Slovenska ekipa se je s Švedske danes že vrnila. Vabimo vas, da se jutri, v torek, 17. maja 2011, pred srednjo šolo Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma (Sevno 13, Novo mesto) ob 12. uri udeležite sprejema slovenske ekipe, ob 13. uri pa bo na sporedu še novinarska konferenca.


Za vse dodatne informacije vam je na Zvezi za tehnično kulturo Slovenije na voljo Irena Lipar (01 25 21 543, irena.lipar@zotks.si).