O-STA

KAPPA-Health nagradil avstrijsko-slovensko podjetje BIA Separations kot vzorno srednje veliko podjetje, ki uspešno sodeluje v evropskih projektih

Bruselj, Belgija, 16. junij, 2011 / Dr. Matjaž Peterka je v imenu avstrijsko-slovenskega podjetja BIA Separations, proizvajalca za separacijo in čiščenje velikih biomolekul optimiziranih monolitnih kromatografskih kolon po lastni tehnologiji, prejel nagrado KAPPA-HEALTH AWARD 2011 za eno najuspešnejših raziskovalnih visokotehnoloških podjetij v Evropi. KAPPA-Health je z nagrado izpostavila BIA Separations kot model srednje velikega raziskovalnega podjetja, ki uspešno sodeluje v skupnih evropskih projektih s področja zdravstva (EU Framework Programme 6 & 7).

Na sliki (z leve prot desni):
Jacques Viseur (Euro Top), Ludovica Serafini (Evropska komisija), Thierry Laurent (Coris BioConcept), Matjaž Peterka (BIA Separations), Antje Plaschke-Schlütter (Molecular Machines & Industries), Maxime Rattier (Genewave).
Za večjo resolucijo kliknite na sliko

Nagrada je rezultat 3-letne raziskave KAPPA-Health projektne skupine, izvedene med raziskovalnimi podjetji, sodelujočimi v projektih EU na področju zdravja "Health programme FP6 in FP7". Cilj KAPPA-Health je bil ugotoviti, katere značilnosti srednje velikega podjetja v biomedicini določajo njegovo uspešnost v sodelovanju v skupnih EU projektih in raziskavah in kako to sodelovanje vodi v uspešno komercializacijo produktov in storitev.

"Ponovno smo dokazali, da povezovanje našega znanja in lastne monolitne tehnologije čiščenja biomolekul vodi v pomembna odkritja v biotehnologiji, ki so lahko hitro in učinkovito dostopna tudi na trgu. Nagrada tudi potrjuje, da je podjetje na dobri poti, da postane zelo uspešno veliko podjetje.", je dejal dr. Matjaž Peterka, strokovni direktor na področju razvoja procesov čiščenja biomolekul pri BIA Separations.

"Generalni direktorat za raziskave in inovacije je pripravil mnogo uporabnih instrumentov, ki omogočajo intenziven razvoj v malih in srednje velikih podjetjih in nekaj od teh je s pridom uporabilo tudi naše podjetje. Na žalost pa ostali instrumenti Evropske komisije in Evropske investicijske banke (EIB), ki bi podjetjem omogočili hitro rast in prevzemanje vloge globalnih igralcev še vedno mankajo ali pa sploh ne delujejo. Tako ima npr. "Sklad za financiranje na osnovi delitve tveganja (angl. Risk Sharing Financial Facility loan sheme) prav uničujoč učinek na mala in srednje velika podjetja. Zaradi pomankanja primernih finančnih inštrumentov mnogo razvojnih projektov podjetij klavrno konča in milijoni davkoplačevalskega denarja so izgubljeni za vedno.", je dodal dr. Aleš Štrancar, direktor podjetja.

Za več informacij kontaktirajte:
Gregor Krajnc
Vodja mednarodnega marketinga
gregor.krajnc@monoliths.com
Phone: +386 -1-426-5649