O-STA

NYSE Euronext je v prvi polovici leta 2011 vodilni na svetu na IPO trgih

30. junij 2011 20:31 UTC

- NYSE je v ZDA vodilna borza na trgu za IPO tako po zbranih sredstvih kot tudi po številu transakcij -

- NYSE je vodilna na svetu po številu objavljenih tehnoloških in privatnih IPO -

- Kitajski IPO gradijo na obširnih aktivnostih prejšnjega leta -

- Na evropskem trgu se je povečalo število objavljenih malih in srednjih podjetij (SME) -

NEW YORK & AMSTERDAM & BRUSELJ & LIZBONA, Portugalska & LONDON & PARIZ -(BUSINESS WIRE)- NYSE Euronext (NYX) je v prvi polovici 2011 vodilni na svetovnih trgih po objavljenih prvih javnih ponudbah (IPO), s skupno vrednostjo zbranih sredstev 25,40 milijarde dolarjev na svojih evropskih in ameriških trgih, kar je več kot katerakoli druga družba, ki upravlja z borzami. V zadnjem četrtletju je bila newyorška borza vodilna na ameriškem trgu IPO, saj je 35 IPO ustvarilo 10,63 milijarde dolarjev, kar je 73% vseh prihodkov IPO v ZDA. To pa je vodilo tudi v nove dobičke NYSE pri kotiranju tehnoloških IPO in IPO naložb tveganega kapitala (venture capital) ter privatnih skladov in podjetij iz Argentine, Kanade, Kitajske, Francije, Grčije, Koreje in Nizozemske, kar je še dodatno potrdilo NYSE kot vodilno borzo za prva kotiranja IPO s celega sveta.

"IPO so na borzo vstopali iz vseh sektorjev in vseh regij sveta, obsegali pa so vse tipe in velikosti podjetij, tudi hitro rastoča, tehnološka in venture capital podjetja," razlaga Scott Cutler, eden izmed vodij U.S. Listings and Cash Execution pri NYSE Euronext. "Sistem je popolnoma zdrav navkljub trajajoči ekonomski negotovosti. Kotirajoča podjetja so še naprej zainteresirana za našo svetovno znamko, mrežo in tehnološko platformo, na nas pa gledajo kot na pravega partnerja pri vodenju vrednosti. V prihodnjih mesecih pričakujemo še nove vstope iz precej široke baze sektorjev."

Število IPO s podporo tveganega kapitala in privatnih skladov vpisanih na NYSE se je znatno zvišalo, na njej so tako tudi LinkedIn (NYSE: LNKD), Freescale Semiconductor (NYSE: FSL), Bankrate (NYSE: RATE) in Vanguard Health Systems (NYSE: VHS). 18. maja je LinkedIn postal največji internetni IPO po vstopu Google Inc. leta 2004.

NYSE je v letu 2011 do sedaj zabeležila 5 prestopov z borze Nasdaq s skupno tržno kapitalizacijo 4,01 milijarde dolarjev, izgubil pa ni nobenega kotirajočega podjetja. Dodatno pa je podjetje SuccessFactors Inc. objavilo, da bo z Nasdaq prestopilo na NYSE in vzporedno kotiralo še na evropskih trgih NYSE Euronext. Ti podatki so v skladu s trendom, saj je z Nasdaq od leta 2007 prestopilo 40 podjetij.

NYSE je povečala svoj tržni delež pri kotirajočih tehnoloških podjetjih

NYSE je vztrajno povečevala svoj delež s privabljanjem tehnoloških IPO s svojo zavezo povezovanja z rastočimi podjetji. NYSE je od začetka leta vključila v trgovanje 17 od 31, ali 55%, tehnoloških IPO, kar predstavlja povišanje z lanskih 44%. LinkedIn, Active Network, Fusion-io in Pandora so svoje ponudbe poslale med nedavnim dvigom zanimanja za visoko kotirajoče tehnološke IPO. Ponudnik internetnega radia Pandora, ki je poslovanje začel z vrednostjo delnice 20 dolarjev, začetna ponudba pa je znašala 16 dolarjev za delnico, je ustvaril 235 milijonov dolarjev v zadnjem navalu zanimanja za internetna podjetja.

Kitajski zagon IPO gradi na obširnih aktivnostih prejšnjega leta

Po rekordnem vstopu 22 kitajskih IPO v prejšnjem letu, je NYSE tudi letos obstala na vodilnem mestu za vstope kitajskih podjetij s 5 kitajskimi IPO, ki so v drugem četrtletju ustvarili 742,86 milijona dolarjev. Skoraj polovica IPO iz Kitajske, ki so na borzo vstopili v tem letu, prihaja iz sektorja tehnologije, medijev in telekomunikacij (TMT). Vrednost delnic Qihoo 360 Technology (NYSE: QIHU), ki na Kitajskem ponuja varen internetni brskalnik in ostalo opremo za internetno zaščito, je zrasel za 134% v prvem dnevu trgovanja 29. marca, kar je v zadnjih 10 letih tretji največji dobiček v prvem dnevu trgovanja za IPO, ki kotira v ZDA. Renren Inc (NYSE: RENN), eden največjih ponudnikov socialnih omrežij na Kitajskem, je 4. maja postal prvo socialno omrežje, ki kotira na ameriškem trgu.

Povišano število SME na evropskem trgu NYSE Euronext

V prvih 6 mesecih 2011 je evropski del NYSE Euronext nadaljeval s privabljanjem majhnih in srednjih podjetij (SME). Od 29 novih podjetij, ki kotirajo na borzi, je 24 majhnih ali srednjih podjetij, ki prihajajo iz različnih držav in različnih sektorjev ustvarilo 58 milijonov evrov.

"Glavna naloga je ponovno vzpostavljanje trga v Evropi, kjer vladajo težke tržne razmere, investitorji pa so še vedno previdni pri vlaganju. Vseeno pa se je v prvih 6 mesecih leta 2011 na naš evropski trg uvrstilo 29 zanimivih novih podjetij, med njimi precej majhnih in srednjih podjetij ter priznanih podjetij, ki so prinesla na trg več kot 19 milijard evrov tržne kapitalizacije," je dejal Ronald Kent, izvršni podpredsednik skupine in vodja International Listings pri NYSE Euronext. "Kljub temu, da se negotovost nadaljuje, verjamemo, da se bo leto končalo pozitivno, saj je še mnogo podjetij zainteresiranih za dostop do kapitala in mednarodne prepoznavnosti, ki ju lahko prinese vstop na naš evropski trg."

Poleg majhnih in srednjih podjetij, so na evropski market vstopila tudi prepoznavna podjetja, med njimi vzporedno kotirajoči svetovni podjetji Coca-Cola Enterprises in Hexcel Corporation, prav tako pa tudi dve podjetji, ki sta nastali z razdružitvijo, Aperam (nekdaj ArcelorMittal, z 2,2 milijardama tržne kapitalizacije na začetku kotiranja) in TNT (nekdanji PostNL, s 4,8 milijarde evrov tržne kapitalizacije na začetku kotiranja) in svež vstop Areve, katere vrednost tržne kapitalizacije znaša 11,5 milijarde evrov.

O NYSE Euronext

NYSE Euronext (NYX) je vodilni upravitelj finančnih trgov in ponudnik inovativnih tehnologij trgovanja na svetu. Borze, ki jih podjetje upravlja po Evropi in Združenih Državah, poslujejo z delnicami, terminskimi pogodbami, vrednostnimi papirji, ponudbami z določenim zaslužkom in ostalimi produkti s katerimi se posluje na borzi. Z okoli 8000 kotirajočimi delnicami (ne upoštevajoč evropskih strukturiranih produktov) predstavljajo delniški trgi NYSE Euronext - newyorška borza, NYSE Euronext, NYSE Amex, NYSE Alternext in NYSE Arca - tretjino poslovanja z delnicami na svetu, kar je največja pretočnost med vsemi svetovnimi borznimi družbami. NYSE Euronext upravlja tudi z NYSE Liffe, ki je eno vodilnih podjetij za poslovanje s finančnimi derivati in je drugo na svetu po vrednosti trgovanja s finančnimi derivati. Podjetje izvaja celostno ponudbo komercialne tehnologije, povezovanja in tržnih produktov ter služb preko NYSE Technologies. NYSE Euronext je v indeksu S&P 500 in je edini upravitelj borze med Fortune 500. Za več informacij obiščite: http://www.nyx.com.

Opozorilo glede izjav o prihodnosti

NYSE Euronext in njegove podružnice ne priporočajo ali predstavljajo možnih dobičkov od katerihkoli delnic ali naložb ali produktov in uslug drugih ponudnikov. Investitorji morajo glede vrednostnih papirjev in naložbenih navad ravnati po svoji vesti. Ta izjava za medije lahko vsebuje izjave o prihodnosti, med njimi tudi izjave, ki spadajo pod zakon Private Securities Litigation Reform Act iz leta 1995. Takšne izjave o prihodnosti med drugim vsebujejo izjave o načrtih, ciljih, pričakovanjih, in namerah NYSE Euronext, prav tako pa tudi druge izjave, ki niso zgodovinska ali tekoča dejstva. Izjave o prihodnosti temeljijo na pričakovanjih NYSE Euronext, vključujejo pa tveganja in negotovosti, ki bi lahko povzročila, da se bodo dejanski rezultati razlikovali od tistih, ki so predstavljeni ali na katere namigujejo takšne izjave o prihodnosti. Faktorji, ki bi lahko vplivali na odstopanje dejanskih rezultatov NYSE Euronext od trenutnih pričakovanj so med drugim: sposobnost NYSE Euronext, da uresniči svoje strateške cilje, ekonomske, politične in tržne okoliščine in spremembe, vladne in industrijske regulacije, tveganje za obrestno mero in konkurenca v ZDA in po svetu, ter ostali faktorji, ki so podrobno opisani v referenčnem dokumentu NYSE Euronext za 2010 ("document de référence"), ki je bil predložen francoski agenciji za finančne trge Autorité des Marchés Financiers (in sicer 19. aprila 2011 pod številko D.11-0333), letnem poročilu za 2010 na obrazcu Form 10-K in ostalih periodičnih poročilih, ki so vloženi pri ameriški agenciji za trg vrednostnih papirjev Securities and Exchange Commission ali francoski Autorité des Marchés Financiers. Te izjave temeljijo na množici domnev, ki se lahko spremenijo. Tako so lahko dejanski rezultati višji ali nižji od napovedi. Dejstvo, da je NYSE Euronext v tekst vključil napovedi, ne pomeni, da se bodo nujno izkazale za pravilne. To sporočilo za medije govori le o napovedih tega dne. NYSE Euronext ni odgovoren za kakršnokoli posodabljanje informacij, ki so navedene v tem tekstu.

Kontakti

NYSE Euronext

New York:

Richard Adamonis, +1 212-656-2140

radamonis@nyx.com

ali

Lin Fang, +1 212-656-5675

lfang@nyx.com

ali

Evropa:

Caroline Nico, +33 (0) 1 49 27 10 74

cnico@nyx.com

ali

Caroline Tourrier, +33 (0) 1 49 27 10 82

ctourrier@nyx.com

Vir: NYSE Euronext