O-STA

Svetniki podobe in legende

Maribor, 25. 7. 2011

Spoštovani,

v Pokrajinskem muzeju Maribor bomo v letošnjem letu izpeljali projekt z naslovom SVETNIKI - PODOBE IN LEGENDE. Gre za predstavitve podob in legend svetnikov, ki godujejo v posameznih mesecih leta - od julija do decembra. Projekt je podprla Mestna občina Maribor.

Pri izbranih svetnikih bomo predstavili po en muzejski predmet iz naše zbirke (sliko, grafiko, kip), spremljala jih bodo kratka besedila. Vsak mesec bomo na različnih javnih mestih razstavili dva panoja, tako da bo "potujoča" razstava vsak mesec drugje in predstavljen bo drug svetnik. Lokacije te male potujoče razstave smo izbrali glede na zavetništvo posameznih svetnikov in jih želimo umestiti v temu primerno okolje. Na primer - v novembru goduje sv. Martin, ki je med drugimi patronati tudi zavetnik vinogradnikov, gostilničarjev in popotnikov, zato bo njegova predstavitev v gostišču Anderlič (Za Kalvarijo 10, Maribor). Tudi za ostale mesece smo izbrali ustrezne lokacije: cerkev, banko, bolnišnico, vrtec...

Obveščamo vas, da smo 25. 7. 2011, ko goduje sv. Jakob starejši, prvi razstavni pano postavili v trgovini KLOBUK, na Poštni ulici 6 v Mariboru. Sv. Jakob je bil med drugimi patronati tudi zavetnik klobučarjev.

V prihodnjih mesecih bomo predstavili še Marijo (avgust), sv. Mihaela (september), sv. Bolfenka (oktober), sv. Martina (november) in sv. Miklavža (december).

S pričujočim konceptom želimo na svež način predstaviti našo kulturno dediščino, hkrati pa želimo stik z muzejskimi obiskovalci obdržati tudi v času, ko bo naš muzej zaradi gradbene prenove nekaj mesecev zaprt. Na ta način želimo poudariti povezanost dediščine z vsakdanjim življenjem in poslanstvom, ki ga izbrane ustanove opravljajo.

Lepo vas pozdravljamo.

Pripravila: Mirjana Koren

dr. Valentina Bevc Varl direktorica

vodja projekta