O-STA

Lana na teku podnebne solidarnosti

Športno društvo Povodni mož v Ljubljani med 9. in 10. septembrom 2011 organizira Športni vikend Ljubljanica. V petek, 9. septembra se bo med 10 in 13 uro na ljubljanskem Tromostovju, s tekom podnebne solidarnosti, športnemu vikendu pridružila Slovenska Karitas.

Učence/dijake bo spodbujala in z njimi tekla tudi letošnja Miss Slovenije Lana Mahnič Jekoš.

"Svoje kilometre namenjam vsem tistim, ki so prizadeti zaradi klimatskih sprememb. Izpostavila bi otroke v Afriki, ki trpijo zaradi podhranjenosti in pomanjkanja pitne vode. Živela sem v Afriki, v Egiptu in so mi take razmere poznane.
Tudi sama se trudim, da bi s svojim ravnanjem zmanjšala vplive negativnih podnembih sprememb tako da: ločujem odpadke, hodim v trgovino s svojo nakupovalno torbo izdelano iz recikleranega materiala, po nepotrebnem ne trošim vode in elektrike, uporabljam električni skuter in se trudim, da se ne obnašam preveč potrošniško.
Se veselim!!!
Lep pozdrav, Lana."

V Teku podnebne solidarnosti bodo tekači tekli v znamenju solidarnosti do revnih ljudi v državah v razvoju, predvsem v Afriki, ki jih posledice podnebnih sprememb najbolj prizadenejo. S pretečenimi kilometri na tokratnem teku bodo učenci/dijaki nadaljevali gradnjo kroga podnebne solidarnosti okoli planeta Zemlje, za kar je potrebno preteči 40.075 km.

Učenci/dijaki si bodo ob teku izbrali tudi namen, za kaj bodo tekli: npr. za otroke, ki hodijo peš več ur v šolo, za vse ljudi, ki nosijo vodo zelo daleč, za tiste, ki zelo trpijo zaradi posledic podnebnih sprememb ... in si obljubili, kaj bodo v svojih življenjih tudi spremenili za reševanje te problematike.

Na tokratni tek v okviru Športnega vikenda Ljubljanica so povabljene vse slovenske OŠ in SŠ. S pretečenimi kilometri vseh slovenskih osnovnošolcev, srednješolcev, študentov, učiteljev, staršev in ostalih solidarnih tekačev bodo v prihodnjih letih nadaljevali gradnjo kroga solidarnosti okoli planeta Zemlje.