O-STA

Radix Protector – strojna rešitev za vse sistemske težave

Na slovenskem tržišču je že na voljo novost na področju varovanja podatkov in vzdrževanja sistemov, vmesnik Radix Protector izraelskega podjetja Radix Technologies, ki ga pri nas zastopa podjetje DISS d.o.o. Kartica je dobavljiva tako v PCI kot ISA izvedbi in je v prvi vrsti namenjena varovanju podatkov, pa najsi gre za varovanje pred izgubo podatkov, pred virusom ali preprosto pred nevednim uporabnikom računalnika. Ti so namreč najpogosteje razlog za slabo voljo in nenazadnje tudi izgubljen čas vzdrževalcev sistemov po podjetjih in drugih ustanovah, kjer več uporabnikov opravlja svoje delo s pomočjo istega računalnika .

"Med najpogostejšimi vzroki za izgubo podatkov izstopajo virusi, nepazljivost pri delu ter nepoznavanje dela z računalnikom," je dejal Janez Bregar, direktor podjetja DISS d.o.o. "Stopnja ogroženosti pred takšnimi neprijetnostmi se ob uporabi kartice Radix Protector bistveno zmanjša, česar bodo veseli predvsem vzdrževalci sistemov v večjih organizacijah, kot so denimo izobraževalne ustanove, kiber kavarne in seveda tudi podjetja. Vmesnik je enostaven tako za namestitev kot za upravljanje, obenem pa v vsakodnevno delo z računalnikom vnaša prepotrebno in tako želeno zanesljivost."

Po namestitvi gonilnika, fizični vgradnji kartice in konfiguraciji sistema je moč določati vrsto in stopnjo zaščite tako za posamezne logične diskovne pogone kot tudi za CMOS nastavitve. Radix Protector poleg zaščite pred izgubo podatkov zagotavlja tudi močno zmanjšano verjetnost okužbe z računalniškimi virusi, kartica pa je najprimernejša za uporabo na večuporabniških računalnikih, npr. v podjetjih, izobraževalnih ustanovah in drugod.

"V Sloveniji je raven zavedanja nevarnosti računalniških virusov sicer relativno visoka, vendar je pripravljenost podjetij, ustanov in posameznikov za uporabo takšne zaščite žal še zelo nizka," je dejal Hari Murčehajić, direktor podjetja za distribucijo protivirusne programske opreme Ribera d.o.o. "Radix Protector ponuja izvirno rešitev večnih težav z varnostjo podatkov, obenem pa tudi določeno stopnjo protivirusne zaščite, vendar je ta še vedno v mnogočem odvisna predvsem od uporabnikov. Ti pa po naših izkušnjah največkrat menijo, da bi morala biti protivirusna zaščita zelo poceni ali celo zastonj."

Namestitev vmesnika ne zahteva ponovne namestitve operacijskega sistema ali formatiranja trdega diska, temveč zgolj namestitev programa za upravljanje (pred fizično namestitvijo vmesnika), s pomočjo katerega lahko upravljavci sistema izberejo tipični delovni vlogi določenega računalnika primerne nastavitve. Tako je moč nastaviti zaščito za vsak logični pogon posebej, določiti geslo za upravljanje ter obnoviti izgubljene CMOS nastavitve, vse skupaj pa lahko s klikom na možnost Auto Recovery (Samodejna obnova) prepustimo tudi programu samemu.

Radix Protector nadzoruje navadne in prenosne (MFM, RLL, MCA, IDE, EIDE, in SCSI) trde diske (datotečne sisteme FAT16, BIGDOS, FAT32 in NTFS) ter hkrati do 24 logičnih pogonov. Kartica Radix Protector omogoča tudi določanje pravic uporabe posameznih logičnih pogonov do te mere, da je uporabniku lahko dovoljeno zapisovanje le na del diska ali pa sploh ne. Upravljavec sistema lahko ustvari več vnaprej pripravljenih načinov vzpostavitve prejšnjega stanja, kar ob smotrni uporabi ponuja rešitev za tako rekoč vsako, prej brez formatiranja nerešljivo težavo. Radix Protector za svoje delovanje ne potrebuje dodeljenega IRQ naslova in zatorej ne more povzročiti spora z drugo strojno ali programsko opremo. Poleg tega je vmesnik podprt v vseh Microsoftovih operacijskih sistemih (DOS, Win3x/9x/Me/NT/2000/XP) in na vseh IBM PC kompatibilnih računalnikih.


O podjetju Radix Technologies:
Radix Technologies je izraelsko podjetje s 24-letnimi izkušnjami na področju tehnologij za računalniški inženiring. Njihovi izdelki so vgrajeni v strojne in programske rešitve največjih izobraževalnih ustanov ter računalniških centrov povsod po svetu. Radix Technologies uspešno izdeluje tri družine izdelkov – vmesnik Radix Protector, sisteme za vodenje večpredstavnostnih učilnic (Radix Multimedia Classroom Management System) in programe za izdelovanje animacij pri učenju matematike (Radix Mathematics Learning Content). Več informacij je na voljo na spletni strani http://www.radixprotector.com/.