O-STA

Rezultati 55. državnega tekmovanja oračev Slovenije

Od četrtka, 8. septembra, do sobote, 10. septembra, je v Turnišču pri Ptuju na zemljiščih Perutnine Ptuj potekalo 55. državno tekmovanje oračev Slovenije in 17. državno tekmovanje dijakov biotehniških šol. Tekmovanje že tradicionalno organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije, letos pa so ga pripravili v sodelovanju z Biotehniško šolo šolskega centra Ptuj.

V kategoriji obračalnih plugov je v skupni razvrstitvi (oranje na ledini in strnišču) zmagal Anton Filak iz Bele krajine, drugi je bil Matej Kostevc iz Posavja, tretji pa Igor Pate z Dolenjske. V skupni razvrstitvi v kategoriji plugov krajnikov je bil najboljši Prekmurec Matej Sinic, Jure Filak iz Bele krajine je bil drugi, Vlado Divjak iz Podravja pa tretji. V ekipni razvrstitvi sta se najbolje odrezala oče in sin, Anton in Jure Filak (Bela krajina), za njima sta se uvrstila Matej Sinic in Štefan Bakan (Prekmurje), tretja pa sta bila Andrej Murn in Igor Pate (Dolenjska).

Med dijaki je v oranju strnišča z obračalnim plugom zmagal Matej Kostevc (Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma), drugo mesto je osvojil Gregor Duh (Biotehniška šola Rakičan), tretje pa Matej Rajh (Biotehniška šola Rakičan). V kategoriji oranja strnišča s plugi krajniki je bil najboljši Zvonko Habjanič (Šolski center Ptuj, Biotehniška šola), drugi je bil Anže Koželj (Biotehniški center Naklo), tretje mesto pa je osvojil Matej Grabar (Biotehniška šola Rakičan). V ekipni razvrstitvi sta bila najboljša Matej Kostevc in Primož Černelič (Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma), za njima sta se uvrstila Matej Grabar in Gregor Duh (Biotehniška šola Rakičan), tretje mesto pa je pripadlo Jerneju Klemenčiču in Dejanu Gašpariču (Šolski center Ptuj, Biotehniška šola).

Poleg tekmovanja je na prireditvi potekal tudi pester spremljevalni program. Obiskovalci in udeleženci tekmovanja so si lahko ogledali razstavo sodobne kmetijske mehanizacije in starodobnikov, se okrepili na tržnici dobrot slovenskih kmetij ter tekmovali v košnji. V petek so se v spretnostni vožnji s traktorjem pomerili dijaki, v soboto pa ženske. Potekali sta še dve strokovni predavanji in usposabljanje za bolj učinkovito kmetovanje ter za varnejše delo s kmetijsko mehanizacijo.