O-STA

Zmagovalke zadnji dan v Edinburgu

Sporočilo za javnost

Ljubljana, 27.10. 2011 Za objavo!

Miss Slovenije si je s svojimi tekmovalkami v rangu oranžne skupine: Ukrajinko, Slovakinjo, Poljakinjo, Srbkinjo...na čelo napisala WIN. To je pomenilo njihovo zasluženo drugo mesto na športnih škotskih igrah v skupinskih disciplinah. S skupnimi močmi so se borile v težkih vremenskih pogojih, z nasmehom na obrazu.

Zadnji dan so si ogledale škotske znamenitosti v Edinburgu. Obiskale so Edinburški grad, muzej, pred njimi so korakali škotski vojaki v kiltih, streljali s topovi... Mogočni grad s kraljevo palačo, dom zadnje škotske kraljice, tam stoji že od leta 1130. Grad je zgrajen na ugaslem vulkanu, in ko so se vzpele na hrib, so se počutile, kot da so ravnokar potovale v času, saj so se kar naenkrat znašle v srednjeveški vasici. Grad, ki je spremenjen v muzej, jim je prikazal, kakšno je bilo življenje v času srednjega veka. Prikazuje blišč in bedo tistega časa, saj so si tam lahko ogledale tako majhne in srhljive ječe, v katere so zaprli vse mestne zločince, kot tudi veličastne sobane, okrašene s številnimi meči različnih velikosti.
V grajskem muzeju so si ogledale tudi znamenito kraljevo krono, žezlo in meč. Omenjene tri predmete Škoti imenujejo "Honours of Scotland" in so njihov največji ponos iz časa kraljice Marije I. in njenega sina Jamesa V. Kraljeva palača Holyrood stoji na koncu edinburške ulice Royal Mile in leži tik ob ugaslem vulkanu Arthur's Seat, ponudila jim je čudovit razgled na palačo in Edinburg. Danes služi za poletni oddih kraljeve družine. Leta 1128 jo je zgradil škotski kralj David I., v njem pa je živela tudi zadnja škotska kraljica Marija I., sestrična Elizabete I. V palači so si ogledale veličastne sobane, čudovite vrtove in staro pohištvo.

Danes se lepotice vračajo v London, kjer se nezadržno bliža svetovni finalni izbor, Miss World 2011. Pripravili jih bodo na izbor in natančno naučili koreografijo.

Ne pozabimo, da bomo navijali za našo Lano, 6. novembra ob 21.30 uri na 2. programu televizije SLO.