O-STA

26. državno tekmovanje iz znanja logike za srednješolce in študente


V soboto, 12. novembra 2011, bo na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani potekalo 26. državno tekmovanje iz znanja logike za srednješolce in študente. Ob tej priložnosti se bo za srebrna in zlata priznanja ter za naslove državnih prvakov v posameznih skupinah pomerilo 619 dijakov in dijakinj ter več kot 50 študentov in študentk.

Otvoritev tekmovanja, katerega se bo udeležil tudi minister za šolstvo in šport dr. Igor Lukšič, bo ob 9:00 v veliki predavalnici (A1) Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani, Tržaška 25.

V Zvezi za tehnično kulturo Slovenije si že 25 let prizadevamo za učenje mladih logičnega sklepanja in reševanja logičnih nalog ter jih spodbujamo k logičnemu razmišljanju in k uporabi logike v vsakdanjem življenju, kot tudi pri učenju matematike, naravoslovja in jezikov. V ta namen že od leta 1986 pripravljamo tekmovanje iz znanja logike, ki je v zadnjih letih preraslo v eno najbolj množičnih tekmovanj. Na letni ravni se tekmovanja udeleži preko 25.000 učencev, dijakov in študentov. Pri pripravi tekmovanja dejavno sodelujemo s številnimi strokovnjaki in seveda z mnogimi šolami.

Cilji tekmovanja iz znanja logike so zlasti:

· učenje veščin logičnega sklepanja in natančnega izražanja,

· spodbujanje otrok in mladine k uporabi logike v vsakdanjem življenju in pri učenju matematike, naravoslovja in jezikov,

· popularizacija logike, kot izbirnega predmeta v šoli,

· odkrivanje nadarjenih mladih za logično razmišljanje in nadaljnje razvijanje njihovih sposobnosti.

22. oktobra je istočasno na dvaindvajsetih šolah po vsej Sloveniji potekalo državno tekmovanje iz logike za osnovnošolce, na katerem se je za srebrna in zlata priznanja ter za naslove državnih prvakov v posameznih skupinah pomerilo 1.680 učencev in učenk (iz sedmih, osmih in devetih razredov). Zlato priznanje je doseglo 142, srebrno pa 284 tekmovalcev in tekmovalk.

Udeleženci obeh državnih tekmovanj so si pravico udeležbe zagotovili na šolskih tekmovanjih 23. septembra, katerih se je udeležilo 23.191 učencev in učenk ter 4.444 dijakov in dijakinj na 409 osnovnih in srednjih šolah po vsej Sloveniji.

Za vse dodatne informacije se lahko obrnete na Mijo Kordež (mija.kordez@zotks.si).