O-STA

Zmagovalci 2. slovenskega prvensktva v izdelavi sladoleda so znani

Letos se je odvijalo 2. Slovensko prvenstvo Slovenije v izdelavi sladoleda, ki je tako postalo tradicionalno. Na tekmovanje so se lahko prijavili vsi slaščičarji in sladoledarji, ki imajo lasten lokal za proizvodnjo sladoleda v Sloveniji. Na tekmovanje so se lahko poleg lastnika brezplačno prijavili tudi družinski člani ali sodelavci. Vsak lokal, ki ima lasten proizvodni obrat, je lahko prijavil samo enega tekmovalca.

Tekmovalci so preizkušali svoje mojstrstvo in sladoled izdelovali v najsodobnejšem sladolednem stroju za mojstre okusov. To je računalniško krmiljen stroj Valtek TS LCD s touch screen zaslonom, ki je izdelan z uporabo najbolj sodobne tehnologije izdelave sladoleda. Stroj Valtek TS LCD je prvak tudi pri najzahtevnejših recepturah, za vrhunsko kakovost pa poskrbi z naprednimi izračuni optimalnega načina priprave glede na izbrano količino in vrsto sladoleda.

Strokovna komisija izbrala šest najboljših sladoledov, ki so se uvrstili v finale. Finaliste je ocenjevala pet članska javna komisija, katere člani so bili Matjaž Turk, direktor Sejmov okusov, Damjan Babič, znan kuharski obraz iz Sobotnega popoldneva in njegov sodelavec Almir Begič iz restavracije Solni cvet, Tomaž Vozelj, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije in Urša Cvilak iz revije 5 zvezdic.

Izmed šest finalistov je komisija nagradila naslednje:
Kava bar Hamurabi iz Maribora;
Kremko iz Maribora;
Sladka jama iz Celja;
Sladoledarna Pingo iz Šentilja,
Metuljček iz Jesenic;
Slaščičarna Rustika iz Celja.

Vsi finalisti so dobili medalje, prvi trije pa še diplome in praktična darila, ki so jih prispevala podjetja Valmar, AlpeGel in Makabo.

Prva tri mesta so zasedli naslednji:
1.mesto: Slaščičarna Rustika
2.mesto: Metuljček
3.mesto: Sladoledarna Pingo