O-STA

Tiskovno poročilo s Sejma okusov

Od 12. do 15. februarja je na Gospodarskem razstavišču potekal 6. Mednarodni strokovni sejem Gastronomije, Pijače, Kave, Slaščičarstva, Pekarstva in Gostinsko-Hotelske opreme. Predstavila so se domača in tuja podjetja, ki so na svojih razstavnih prostorih in v okviru razstavnih programov predstavila priznane blagovne znamke in smernice v svojih panogah.

Obiskovalci so sejem zapustili polni znanja in vtisov, saj so se vsi razstavljavci zelo potrudili in prikazali široko ponudbo najnovejšega in najboljšega.

6.Mednarodni sejem GAST EXPO

Na sejmu so razstavljala tudi podjetja za gostinsko in hotelsko opremo. Trendi pri opremi gredo v smer ravnih linij in gladkih površin. Videli smo veliko novih vzorcev tkanin in spoznali nov revolucionaren material za prte za enkratno uporabo, ki nadomešča tkanino. Podjetja ponujajo celovite rešitve za notranjo opremo in opreme za terase ter dekoracijo. Za uspeh je pomembno razumevanje resničnih potreb kupcev in učinkovita prodaja. Zaslediti je bilo veliko izbiro stolov, tako iz naravnih kot tudi iz umetnih materialov, ki so bolj trpežni. Najti je bilo mogoče zorilnice za suhomesnate izdelke in fermentacije, hladilne in zamrzovalne omare, hladilnike za pijačo in vitrine za slaščice, aparate za profesionalne kuhinje, velike kuhinje, mobilne pekarne, nove pekarske in slaščičarske peči. Poleg nakupe nekateri razstavljavci v času recesije ponujajo možnost najema opreme. Vsi pa se zavedajo, da učinkovita uporaba tehnološko izpopolnjenih strojev zahteva znanje, zato jih čedalje več ponujajo možnost strokovna usposabljanja na različnih področjih, od pekarstva, slaščičarstva in picopeke, kuhanja kave, izdelovanja sladoleda, pranja kozarcev itd.

6. Mednarodni sejem SLADOLEDA

Sladoled je bila najprej hrana kraljev. Sadje in smetano so mešali s snegom in ledom, ki so ga prinesli z gora. Danes je zaradi razvoja tehnologij sladoled dostopen vsem.

Vsak dan sejma smo lahko uživali okuse najboljših sladoledov na trgu, saj se na sejmu predstavljala vodilna svetovna podjetja in blagovne znamke iz področja proizvodnje sladoleda tako iz tujine kot tudi domača. Na sejmu so se predstavili tako z opremo kot tudi z dodatki, surovinami, izdelki in ostalim.

V okviru Sejma sladoleda se je odvijalo 2. Slovensko prvenstvo Slovenije v izdelavi sladoleda, ki se je razvilo iz evropskega in je tako postalo tradicionalno. Na tekmovanje so se lahko prijavili vsi slaščičarji in sladoledarji, ki imajo lasten lokal za proizvodnjo sladoleda v Sloveniji. Na tekmovanje so se lahko poleg lastnika brezplačno prijavili tudi družinski člani ali sodelavci. Vsak lokal, ki ima lasten proizvodni obrat, je lahko prijavil samo enega tekmovalca. Sponzor tekmovanja je bilo podjetje Valmar.

Tekmovalci so preizkušali svoje mojstrstvo in sladoled izdelovali v najsodobnejšem sladolednem stroju za mojstre okusov. To je računalniško krmiljen stroj Valtek TS LCD s touch screen zaslonom, ki je izdelan z uporabo najbolj sodobne tehnologije izdelave sladoleda. Stroj Valtek je prvak tudi pri najzahtevnejših recepturah, za vrhunsko kakovost pa poskrbi z naprednimi izračuni optimalnega načina priprave glede na izbrano količino in vrsto sladoleda.

Najprej je sladolede ocenila strokovna komisija, ki je izmed vseh tekmovalcev izbrala šest najboljših sladoledov, ki so se uvrstili v finale.

Finaliste pa je po všečnosti ocenjevala petčlanska komisija, katere člani so bili Matjaž Turk, direktor Sejmov okusov in podjetja Primorski sejem, Damjan Babič znan kuharski obraz iz Sobotnega popoldneva in njegov sodelavec Alamir Begič iz restavracije Solni cvet, Tomaž Vozelj, predsednik društva slovenskih kuharjev in slaščičarjev ter Urša Cvilak iz revije 5 zvezdic.

Šest najbolje uvrščenih je dobilo zlate medalje. Prvi trije pa še diplome in praktična darila, ki so jih prispevala podjetja Valmar, AlpeGel in Makabo. Prvo mesto je osvojila Slaščičarna Rustika iz Celja, drugo Metuljček iz Jesenic in tretje Sladoredarna Pingo iz Šentilja.

4. Mednarodni strokovni sejem VINO

Sejem nadaljuje vinsko sejemsko tradicijo v slovenski prestolnici. Povezovanje domačih in tujih kupcev, predvsem poslovnežev z vinarji poteka uspešno. Poslovneži lahko izbirajo med prvovrstno ponudbo vin za dvig kakovosti ponudbe in pestrost izbire v svojih obratih.

V sklopu sejma poteka ocenjevanje vin s strani gostinske stroke in ocenjevanje žganih pijač.

V sklopu 4. Mednarodnega strokovnega sejma VINO je potekalo ocenjevanje vin s strani gostinske stroke.

V kategoriji VINO GOSTINCA BELO so bili rezultati sledeči:

Med belimi vini vrste zelen je zmagalo vino Zelen, 2010, Vinogradništva in vinarstva Avin.

Med belimi zorjeni vini je zmagala Malvazija Prestige, 2008, iz specialnega grozdja, ki je dva dni fermentiralo z jagodo, 18 mesecev pa na drožeh-inox. Ekološkega vinogradništva Rodica, Med suhimi muškati je zmagal Rumeni Muškat, 2010, Žvokljeva Vina.

Drugo mesto je osvojilo Posestvo Berce z Zelen, 2010 in tretje mesto je doseglo Vinarstvo Zalatel z vinom Čisto belo 2010, bela zvrst: Sauvignonasse, Malvazije, Rebula.

V kategoriji VINO GOSTINCA RDEČE so bili rezultati sledeči:

Med terani je zmagal Izbrani Teran PTP, 2011, Vinarstva Rebula s polnim in sadnim okusom, drugo mesto sta si z enakim številom točk delila Vinska klet Orel s Teran PTP, 2010 in Vinogradništvo Širca Kodrič z vinom Teran, 2010. Z majhno razliko jim je s tretjim mestom sledilo Vinarstvo Štoka Primož in Tadej z izbranim Teranom, 2010.

Prvo mesto je med rdečimi vini po izboru gostincev osvojilo vino Truška Rdeče, 2006, Ekološko vinogradništvo Rodica, zvrst - Refošk, Merlot, Cabernet Sauvignon, daljše mačeracije in trideset mesecev zorenja v lesu. Drugo mesto sta osvojili z enakim številom točk Kmetijska zadruga Metlika z Modro Frankinjo prestige, 2007, suho vino zorjeno 12 mesecev v 225l sodčkih in Vinogradništvo Širca Kodrič z Jerino, 2005. Enako število točk sta osvojila tudi tretje uvrščena Posestvo Berce z Merlot, 2009 in Vinska klet Lisjak z Cabernet Souvignon, 2004, ki je štiri leta dozorevalo v lesu in eno leto v steklenici ter trideset dni pa maceracije.

Med peninami je zmagala Metliška penina rose, 2010, Kmetijska zadruga Metlika. Klasična metoda, iz Modre frankinje in žametne črnine, polsuho.

Med predikatnimi vini je prvo mesto osvojil Pikolit, 2007, pozna trgatev Vinogradništva in vinarstva Avin. Drugo mesto je dosegel Vinar Kuplje s Chardonnay PT, 2007, dozorena PT, okus po mandeljnih in orehu, harmonično bogato vino in tretje Kmetijska zadruga Metlika z Kolednik Rumeni muškat, 2009, pozna trgatev.

Naziv žganje gostinca je osvojilo Lešnikovo žganje 33%, avstrijskega podjetja Destillerie Franz Bauer iz Graza.

Strokovni del sejma

Letos je bilo še posebej poskrbljeno za strokovno javnost. Poleg pestrega razstavnega programa so razstavljavci ponudili informacije o inovacijah na področju tehnologije in izobraževalne vsebine. Številne degustacije pa so bila enkratna priložnost za spoznavanje novih okusov.

Sejemski bogat strokovni program je ponudil nova praktična znanja tako dijakom kot zainteresirani strokovni javnosti. Vsak dan so na razstavnem prostoru podjetja Valmar spoznavali novosti pri izdelavi sladoleda in preizkušali ter primerjali med posameznimi različnimi recepturami sladoledov. Naučili se lahko več o izdelavi tortnih okraskov in porcijskih slaščicah, o sladolednih bombah, porcijskih pakiranjih in zamrznjenih slaščicah, izdelavi slanih jedi in tehnologijah izdelave BIO sladoleda. Ob tej priložnosti je avtorica Bruna Jelčič predstavljala tudi prvi slovenski učbenik o sladoledu.

Vse dni sejma so v dvorani A2 potekale predstavitve šole pizze iz Italije, ki je premierno v Sloveniji predstavila WELL pizzo. Vsak dan so nas italijanski mojstri pizze razvajali z novimi okusi in nam ponujali nova uporabna znanja.

Vrhunska predavanja in predstavitve so pritegnile dijake srednjih šol iz Slovenije in Hrvaške, ki so v velikem številu obiskali sejem.

Tehnološke novosti

razstavljavcev GASTexpo & Sladoled & Vino 2012

Oprema in stroji za hotele, restavracije in ostale gostinske objekte; sladoled.

PODJETJETEHNOLOŠKE NOVOSTI
KOGAST GROSUPLJE d.d.- Čeljustni žar - Linija Top 700 - Nova samopostrežna linija
SLOGA TEAM d.o.o.Konkurenčni terminali za dalijnsko naročanje, ki racionalizirajo poslovanje in povečajo prihranek in mini osebni računalniki ki privarčujejo na prostoru.
E-STIL, proizvodnja in trgovina d.o.o.EVOLIN: novi, revolucionarni meterial za prte
WINTERHALTER GASTRONOM d.o.o.Nova serija podpultnih pomivalnih strojev - UC serija. Opcija Energy
NEPLAST d.o.oAvtomatski podajalec krožnikov
SLORATIONALPopolnoma nov Rational SelfCooking Center Whitefficiency in Rational CombiMaster Plus
DIVERSEY d.o.o.CLAX REVOFLOW, QUATTRO SELECT, SOFTCARE SENSATIONS, TASKI Stroji SAFEPACK
MAKABO d.o.o.Nova linija strojev za točen sladoled Carpigiani EVD. Nove oblike vitrin za sladoled in slaščice Bocchini.

Oprema in stroji za hotele, restavracije in ostale gostinske objekte; sladoled; slaščičarstvo, pekarstvo, testenine in pizze; pijača; catering.

PODJETJETEHNOLOŠKE NOVOSTI
ALPFRIGO d.o.o.Energetsko varčni proizvodi Grelno hladilna omara za proizvodnjo jogurta
KARIBU d.o.o.Z systemom Maxfry povečujemo kvaliteto in zmanjšujemo stroške! Stabilizator olja za cvrtje - Maxfry večkrat podaljša obstojnost olja in izboljša kvaliteto izdelkov, ki se cvrejo.
PARTYNET d.o.o.Komunikator PN 2010 MOD SYSTEM je multifunkcijski internetni predvajalnik, ki ga odlikujejo zanesljivo in stabilno delovanje, izjemno preprosto rokovanje in sodoben, trendovski izgled. Komunikator je namenska naprava, ki vsebine izključno predvaja iz oddaljenih, kompatibilnih strežnikov.
ORTOPEDICA d.o.o.Računalniško testiranje statičnih obremenitev stopal
HERWIG ZIMMERMANN GmbHPonujamo varnostne čevlje "S1" za uporabo v kuhinji.

Vino, žgane in druge pijače

PODJETJETEHNOLOŠKE NOVOSTI
PAVAN - EKOLOGIJA d.o.o.Pavanovi separatorji

Slikovni material in dnevne novice o sejemskem dogajanju so dostopne na www.gast.si. Če želite vam lahko posamezne fotografije pošljemo v boljši resoluciji.

Za dodatna pojasnila pa nas lahko tudi kontaktirate.