O-STA

Marčevski koncert Festin bo povsem posvečen glasbi Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Poslušalci koncerta bodo lahko prisluhnili pri nas manj znanim in redko izvajanim opernim in koncertnim arijam, ki bodo vtkane med stavke priljubljene mojstrovine - Simfonije št. 40 v g-molu KV550.

Arije bo ob spremljavi Komornega orkestra Festine pod vodstvom dirigentke Žive Ploj Peršuh interpretirala pri nas in v svetu uveljavljena sopranistka Sabina Cvilak.

PROGRAM

Wolfgang Amadeus Mozart: Koncertna arija "Alma grande e nobil core", KV 578
Wolfgang Amadeus Mozart: Recitativ in arija grofice iz opere Figarova svatba "E Susanna non vien! Dove sono", KV 492
Wolfgang Amadeus Mozart: Koncertna arija (scena in rondo) "Ch'io mi scordi di te - non temer", KV 505
Wolfgang Amadeus Mozart: Simfonija št. 40 v g-molu, KV 550Mozartova predzadnja simfonija št. 40 odraža zrel in dramatičen Mozartov slog, poslušalcu ponuja bolj osebno izpovedni karakter samega skladatelja, s katerim Mozart že nakazuje slog svojih romantičnih naslednikov.

Vse tri arije, ki bodo zaokrožale koncertni spored, so prav tako iz skladateljevega poznega obdobja. V prvi ariji z recitativom, iz opere Figarova svatba, z naslovom "E Susanna non vien! Dove sono" KV492, grofica opeva in premišljuje o izgubljeni sreči. Drugi dve sta koncertni ariji, "Alma grande e nobil core" KV578 in "Ch'io mi scordi di te - Non temer" KV505. Zadnja velja za eno skladateljevih najboljših koncertnih arij. Mozart jo je napisal za sopranistko Nancy Storace, s katero sta jo predstavila dunajski publiki na njenem poslovilnem koncertu, preden je zapustila Dunaj. Z arijo naj bi se Mozart, ki je na tem koncertu sam igral klavir, in velika operna zvezdnica takratnega časa tudi poslovila drug od drugega.

Tokrat se bo sopranistki Sabini Cvilak na odru pridužila mlada pianistka Anastazija Vezonik, ki je lani zelo uspešno že sodelovala z orkestrom Festine kot solistka v Mozartovem Koncertu za dva klavirja.

Sopranistka Sabina Cvilak, nagrajenka Prešernovega sklada, je v sezoni 2004/2005 postala štipendistka Karajanovega sklada in članica Dunajske državne opere. Od takrat se njena kariera strmo vzpenja. Nemalokrat jo kritiki označujejo za novi vodilni lirični sopran v svetovnem merilu, kar vedno znova potrjuje s širokim naborom vlog, ki se enakovredno gibljejo od železnega opernega repertoarja do sodobnejših stvaritev, od koncertnih in oratorijskih vlog do samospeva.

Lani je navdušila poslušalce dvorane Barbican centra v Londonu in dvorane Lincoln centra v New Yorku, v letošnji in prihodnji sezoni bo med drugim gostovala v operni hiši v Kölnu in v Helsinkih.

Komorni orkester Festine pod vodstvom dirigentke Žive Ploj Peršuh na slovenske koncertne odre prinaša svežino in nove poglede na izbrano glasbo ter spodbuja dialog v interpretaciji skladb. Orkester sodeluje z nadarjenimi mladimi in že uveljavljenimi solisti, kot so Nejc Kamplet, Anastazija Vezonik, Boštjan Lipovšek, Andrej Žust, Janez Podlesek in pred kratkim nagrajencem Prešernovega sklada Francem Kosmom. Skladatelji Jani Golob, Vasko Atanasovski, Nina Šenk in drugi, ki pišejo skladbe za orkester, so navdih in priznanje dosedanjemu muziciranju. Koncerte Komornega orkestra večkrat snemata in predvajata Radio in Televizija Slovenija.

Koncerti Komornega orkestra Festine in Sabine Cvilak se bodo odvili:

2. marca 2012 ob 19.30 v Unionski dvorani Maribor.

Mariborski koncert iz cikla Festine je hkrati Dobrodelni koncert Soroptimist International humanitarnega kluba Maribor.

Prodaja kart: pri članicah Kluba Soroptimist in v Narodnem domu, cena 15€

3. marca 2012 19.30 v Kulturnem domu Lendava

4. marca 2012 ob 19.30 v Slovenski filharmoniji Ljubljana.

Več o koncertu in spletni nakup vstopnic za koncerta v Lendavi in Ljubljani na www.festine.org ali eventim.com.

Za dodatne informacije o koncertu in izvajalcih pišite na ana@festine.org ali pokličite 051 305 088.

Ana

lep dan