O-STA

Festine BRASS - muziciranje namesto vojskovanja - aprilski koncert slovenskega kvinteta trobilcev

O zasedbi:

Festine BRASS je osnovalo pet solistov slovenskih nacionalnih orkestrov, pet virtuozov na svojem instrumentu, ki bodo koncertne dvorane gotovo zapolnili s humorjem, spontanostjo, privlačnostjo in dobro glasbo, bodisi z originalnimi kompozicijami za trobilni kvintet bodisi s priredbami. Jure Gradišnik, solotrobentač simfoničnega orkestra SNG Opera in balet Ljubljana, Franc Kosem, solotrobentač Orkestra Slovenske filharmonije, Mihajlo Bulajić, solorogist Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, Mihael Šuler, solopozavnist Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in Johannes Ogris, gostujoči tubist Simfoničnega orkestra RTV Slovenija so glasbeniki, ki poleg orkestrske igre vztrajno iščejo nove možnosti nastopanja in iščejo izzive v solističnem ali komornem poustvarjanju pri nas ali v tujini. Vsak posebej že leta sodeluje s priznanimi mojstri trobilnih instrumentov in se pridružuje interpretom na najvišji ravni. Motivacije za združitev izkušenj v novi zasedbi ne manjka, prav tako želje po izčrpni predstavitvi trobilne komorne zasedbe. Festine BRASS je zato fleksibilni ansambel, z repertoarjem od baroka do najnovejše glasbe - od Bacha do Daniela Schnyderja.

Jure Gradišnik (trobenta),

je začel igrati trobento z desetimi leti pri profesorju Janezu Miklavžini. Po končani nižji glasbeni šoli na Prevaljah se je vpisal na SGBŠ v Ljubljani k prof. Petru Jevšnikarju, zatem pa na Akademijo za glasbo v razred prof. Stanka Arnolda, kjer je leta 2006 z odliko zaključil študij. Leta 2008 je uspešno opravil sprejemni izpit in zdaj nadaljuje z magistrskim študijem na Mozarteumu v Salzburgu v razredu prof. Hansa Ganscha. Leta 2003 je postal štipendist YAMAHE. Je dobitnik številnih nagrad državnih tekmovanj, med drugim 1. nagrade na državnem tekmovanju slovenskih glasbenikov leta 2005. V istem letu je prejel študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani. Redno se udeležuje seminarjev in mednarodnih poletnih šol priznanih trobentačev kot so: B. Nilson, J. Thompson, B. Shew ... Kot pedagog deluje v Glasbeni šoli v Zavodu sv. Stanislava, je član trobilnega kvinteta SNG Opera in balet Ljubljana, tria Seraphim, kot solist pa je nastopil s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije, z Orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana ter Orkestrom Slovenske filharmonije. Zaposlen je kot prvi trobentač orkestra SNG Opera in balet Ljubljana.

Franc Kosem (trobenta),

je leta 2005 z odliko zaključil študij trobente na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu profesorja Antona Grčarja. Pri istem profesorju je leta 2008 zaključil podiplomski študij na ljubljanski Akademiji za glasbo, 2010 pa še podiplomski študij na Visoki šoli za glasbo v Karlsruheju (pri prof. Reinholdu Friedrichu). Je dobitnik Prešernove nagrade Akademije za glasbo v Ljubljani. Od leta 2004 je solo trobentač Orkestra Slovenske filharmonije. Kot vsestranski glasbenik se je doslej predstavil na odrih širom po Evropi, v Braziliji, na Japonskem in pri nas ter sodeloval s priznanimi orkestri in ansambli pod taktirkami Marka Letonje, Žive Ploj Peršuh, En Shaa, Leopolda Hagerja, Christopha Eschenbacha, Michaela Tilsona Thomasa, Jamesa Levina, Pierra Bouleza, Zubina Mehte, Claudia Abbada idr. Je redni član Trobilnega ansambla Slovenske filharmonije, trobilnega tria Triumvirat, gostujoči član Orkestra Mozart iz Bologne ter stalni sodelavec Društva ustvarjalcev sodobne slovenske kulture Delavnica. Kot vodja izobraževanja in kot tutor za orkestrsko igro deluje v okviru projekta MIO2012 (Maribor International Orchestra MIO2012 - Povezovanje z glasbo in mednarodnim orkestrom Maribor 2012). Prav na njegovo pobudo so nastala številna komorna in solistična dela za trobento slovenskih skladateljev. Za umetniške dosežke je v letu 2012 prejel nagrado Prešernovega sklada.

Mihajlo Bulajić (francoski rog),

je diplomiral na Akademiji za glasbo v Beogradu in bil dve leti član pihalnega kvinteta Akademije za glasbo v Beogradu, s katerim je muziciral v vseh večjih dvoranah republike Srbije. Od leta 2006 do 2010 je bil prvi solo hornist beograjske Opere. Leta 2009 je postal redni član evropskega mladinskega orkestra Gustav Mahler. Leta 2010 se je zaposlil v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija.

Mihael Šuler (pozavna),

je leta 2004 diplomiral na Visoki šoli za glasbo v Freiburgu (Nemčija) in dve leti pozneje, kot solist s Simfoničnim orkestrom Bern, zaključil še izpopolnjevanje na Visoki šoli za glasbo v Bernu (Švica) pri prof. Branimirju Slokarju. V času študija se je redno udeleževal raznih mednarodnih tekmovanj in je dobitnik več nagrad na tekmovanjih mladih slovenskih glasbenikov. Je član različnih komornih sestavov kot so Slovenski kvintet trobil, Ansambel za sodobno glasbo MD7, Trobilni trio Triumvirat, mednarodni trobilni ansambel Brasscussion,... Redno sodeluje s tujimi orkestri (Radijski orkester Berlin, orkester Malteške operne družbe, Camerata Salzburg, Simfonični orkester Bern, Filharmonični orkester Doha-Qatar). Je tudi član svetovno priznanega baročnega ansambla Trompeten Consort Friedemann Immer, baročnega orkestra Hannoversche Hopfkapele in slovenskega ansambla Musica Cubicularis. Njegovo številčno udejstvovanje ga je kot solista in člana navedenih sestavov popeljalo na koncertne odre po Ameriki, Aziji in Evropi. Kot mentor za nizka trobila poučuje na Orkestrski akademiji MIO2012 in pripravlja mlade glasbenike na igranje v simfoničnem orkestru. Kot solist redno sodeluje z uglednimi dirigenti kot so Anton Nanut, Uroš Lajovic, En Shao, Živa Ploj Peršuh, Alpaslan Ertungealp, Stanislav Vavrinek... Od leta 2007 je zaposlen kot pozavnist solist v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija.

Johannes Ogris (tuba),

je svojo glasbeno pot začel v Klagenfurtu. Posveča se trobilni glasbi za različne zasedbe. Izobrazbo je pridobil na Deželnem konservatoriju v Klagenfurtu, na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti na Dunaj, ob tem pa še na mojstrskih tečajih pri Nikolausu Schaffererju, Josefu Mairhoferju, Finnu Schumackerju in Michaelu Nussdorferju. Igra v različnih pihalnih in simfoničnih orkestrih, med drugim občasno tudi v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija.