O-STA

Prva velika predstavitev slovenskega turizma v Beogradu

V četrtek, 11. aprila 2002, bo v Sava centru v Beogradu v organizaciji Slovenske turistične organizacije potekala turistična delavnica, na kateri se bo 32 slovenskih turističnih podjetij srečalo s prav toliko srbskimi turistični agenti in organizatorji potovanj. To je po dolgih letih prva oblika aktivnega pospeševanja prodaje na srbskem trgu, ki pa ima kljub dokajšnji nezanesljivosti, predvsem zaradi socialnih razmer, izjemen 10 milijonski potencial.

Manjša skupina slovenskih ponudnikov je v Beograd potovala že lani spomladi in tako okvirno ocenila priložnosti tega trga, iz četrtkove turistične delavnice pa se lahko sodelujoči predstavniki slovenskega turističnega gospodarstva glede na zelo dober odziv na strani srbskega povpraševanja nadejajo konkretnih poslovnih dogovorov. STO borzo pripravlja v sodelovanju s Turistično organizacijo Srbije in Turistično organizacijo Beograda. Po zaključku poslovnega dogajanja bo potekala pogostitev s slovenskimi vini in kulinariko v Hotelu Intercontinental.

Ob 13.30 STO organizira novinarsko konferenco, na kateri bodo sodelovali generalni direktor STO Bojan Meden, slovenski veleposlanik v Beogradu Borut Šuklje in predstavnica Adrie Airways Emira Muževič. Izpostavili bodo privlačnosti Slovenije kot turistične destinacije za turiste iz Srbije, predstavili možnosti in pogoje za potovanje srbskih turistov v Slovenijo ter podali informacijo o letalskih povezavah med prestolnicama.

Cilj slovenske predstavitve v Beogradu je predvsem osvežiti spomin na nekoč v Srbiji izredno priljubljene slovenske turistične cilje (Kranjska Gora, Bled, Pohorje idr), prikazati velik kakovosten napredek v slovenskem turizmu v zadnjih desetih letih in predvsem usmeriti turistične tokove iz Srbije v slovensko področje gore in jezera, v zdravilišča, mesta in na podeželje. Za srbski trg so še posebej zanimive prav aktivne počitnice, ki jih doma še ne poznajo, po njih pa glede na trende na mednarodnem turističnem trgu vse bolj povprašujejo.

Leta 2001 je Slovenija zabeležila 15.144 turistov iz Srbije in Črne gore (SURS takrat Jugoslavije še ni delil na Srbijo in Črno goro), kar je 32% več kot leta 2000, ki so opravili 44.334 prenočitev (ali 23% več kot leto prej). (konec)