O-STA

Državno tekmovanje iz konstruktorstva in tehnologije obdelav ter Državno tekmovanje v modelarstvu

Prihajajoči konec tedna v Zvezi za tehnično kulturo pripravljamo kar dve državni tekmovanji. Državno tekmovanje iz konstruktorstva in tehnologije obdelav bo potekalo v petek, 1. junija 2012, Državno tekmovanje v modelarstvu pa v soboto, 2. junija 2012. Obe tekmovanji bosta potekali v Murski Soboti.

V petek, 1. junija 2012, bo na OŠ III Murska Sobota potekalo Državno tekmovanje iz konstruktorstva in tehnologije obdelav, ki ga za učence osnovnih šol in deloma tudi za predšolske otroke v Zvezi za tehnično kulturo Slovenije organiziramo že od leta 1992. Namen tekmovanja je širjenje znanja o tehniških dosežkih in popularizacija njihove uporabe tudi skozi tehnične dejavnosti, spodbujanje mladih k inovativnosti in ustvarjalnosti ter odkrivanje mladih, ki imajo kvalitete, potrebne za tehnične poklice (ročne spretnosti, prostorska predstavljivost, estetski čut itd.).

Izbirna (regijska) tekmovanja so bila v letošnjem letu na šestih šolah zaključena do 18. maja 2012, skupno pa je sodelovalo več kot 400 tekmovalcev. Državnega tekmovanja se bo v petek udeležilo 123 najboljših tekmovalcev z 51 šol, ki se bodo pomerili za zlata in srebrna priznanja. Vabimo vas, da se udeležite otvoritve tekmovanja, ki bo ob 9:30, tekmovanje pa bo potekalo med 10:00 in 11:30 uro.

V soboto, 2. junija 2012, pa bo v Murski Soboti in okolici potekalo še 36. Državno tekmovanje v modelarstvu, ki ga že od leta 1976 organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije. Na državno tekmovanje se je uvrstilo 148 najboljših učencev in učenk osnovnih šol z izbirnega (regijskega) tekmovanja, ki se bodo v različnih kategorijah pomerili za zlata in srebrna priznanja. Kratka otvoritev srečanja bo na OŠ III Murska Sobota potekala med 9:00 in 9:15 uro, med 10:00 in 14:00 pa bodo potekala tekmovanja na različnih lokacijah (ladijski modeli in modeli jadrnic - kopališče Murska Sobota; avtomobilski modeli - OŠ III Murska Sobota; letalski modeli in modeli raket ter raketoplanov - letališče Rakičan; radijsko vodene jadrnice - Kamenšnica - Bakovska ulica pri podjetju Pomgrad; ARG - Fazanarija).

Osnovni namen tekmovanja je širiti in pospeševati znanje o tehniških dosežkih, popularizirati njihovo uporabo skozi športne dejavnosti na vseh področjih modelarstva ter spodbujati mlade k inovativnosti in povezovanju ter praktični uporabi različnih znanj.

Za vse dodatne informacije o tekmovanju se lahko obrnete na Mijo Kordež (01 42 50 775, mija.kordez@zotks.si).