O-STA

Prvič zlato za Slovenijo

Spoštovani,

V nedeljo, 15. julija 2012, so se iz Singapurja, kjer se je končala 23. mednarodna biološka olimpijada IBO 2012 Singapur vrnili naši predstavniki. Prvič v zgodovini IBO, je nekomu iz naše ekipe Domnu Kampjutu, maturantu bežigrajske gimnazije, uspelo osvojiti zlato medaljo. Med 234 tekmovalci je zasedel izredno 20. mesto. Prvo zlato medaljo za najbolj talentiranega mladega biologa je letos prejel Singapurec Nol Swaddiwudhipong.

Na olimpijadi, ki je potekala med 8. in 15. julijem, so Slovenijo zastopali štirje, v znanju biologije najboljši dijaki v državi, ki so se izkazali najprej na šolskem, nato na državnem tekmovanju in še na izbirnem za olimpijado. Poleg zlatega Domna Kampjuta, je Anže Godicelj, dijak tretjega letnika I. gimnazije Celje, osvojil bronasto medaljo, Manca Potočnik, maturantka Gimnazije Škofja loka je prejela priznanje za dosežene standarde znanja in Neža Alič, tudi maturantka Gimanzije Škofja Loka, ki je to priznanje le za las zgrešila.

Olimpijado sestavljata dva tekmovalna dneva. Prvi tekmovalni dan obsega preverjanje praktičnih znanj, drugi tekmovalni dan pa se preverja poznavanje teorije. Prosti čas izkoristijo za ekskurzije, športne aktivnosti in druženje. Mentorji so medtem večino časa zaposleni z usklajevanjem in glasovanjem o končni verziji nalog ter prevajanjem. Na koncu ocenijo izdelke in rezultate dijakov zagovarjajo pred komisijo. Letošnjo ekipo sta spremljali vodja Katja Ota iz Biotehniške fakultete in Tatjana Durmič, Gimnazija Novo mesto.

Našim tekmovalcem so priprave in udeležbo na tekmovanju v Singapurju omogočili Zveza za tehnično kulturo Slovenije s sodelujočimi učitelji mentorji ter oddelek za biologijo Biotehniške fakultete, kjer vsako leto odstopijo svoje laboratorije za praktične priprave ekipe.
Slika: Od leve Manca, Neža, Domen in Anže ob vrnitvi v Ljubljano

Mija Kordež

Zveza za tehnično kulturo Slovenije

01/4250775