O-STA

Mladi kemik ponovno odlični na mednarodni olimpijadi

Prejšnji teden se je s 44. mednarodne kemijske olimpijade, ki je zadnji teden julija potekala v Washingtonu DC v Združenih državah Amerike, z odličnimi rezultati vrnila slovenska ekipa, ki so jo sestavljali: Rok Narobe, Omar Alhady, Nejc Čeplak in Rok Kaufman.

Po osvojenih štirih bronastih medaljah lansko leto na olimpijadi v Turčiji, je Rok Kaufman letos osvojil srebro, Nejc Čeplak pa je slovenski zbirki bronastih medalj dodal še eno tega sijaja. Ekipo sta spremljala dr. Andrej Godec in dr. Helena Prosen, oba s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani.

Zahtevana znanja na olimpijadi presegajo učne načrte za srednje šole, zato organizatorji vsako leto sodelujočim državam razdelijo pripravljalne naloge, s pomočjo katerih udeleženci dobijo vpogled v tip in težavnost nalog na olimpijadi. Predstavnike Slovenije se izbere na podlagi priprav in testov, ki jih organizirajo in izvajajo v Zvezi za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) v sodelovanju s predavatelji Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. V izbor za olimpijsko ekipo se uvrstijo najboljši z državnega tekmovanja iz kemije, med katerimi na podlagi priprav in različnih teoretičnih testov izberejo štiri udeležence olimpijade, ki se nato še praktično usposabljajo za tekmovanje.