O-STA

Spominski dan na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov

Vlada Republike Slovenije je kar na dopisni seji, 8. avgusta 2012, sprejela sklep o razglasitvi 23. avgusta za evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Državni zbor RS je to resolucijo parlamentarne skupščine Sveta Evrope obravnaval in vzel na znanje. Resolucija in posledično tudi slovenska vlada, namerno spregleduje dejstvo, da je bil boljševiški totalitarizem med II. svetovno vojno v protinacističnem zavezništvu z zahodnimi demokracijami. Zato enačenje vseh totalitarizmov pomeni revizijo zgodovine, z namenom skrivanja kolaboracije z naci-fašističnim totalitarizmom. Tako se vse skupaj reducira na spominjanje na žrtve "komunističnega totalitarizma", spregleduje pa se žrtve Hirošime in Nagasakija, Dresdena in ujetniških taborišč za "razoroženo sovražno osebje", kot so zahodni zavezniki imenovali vojne ujetnike, da bi obšli Haške in Ženevske konvencije.

Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije se dosledno bori proti vsem totalitarizmom, vključno s tistimi, ki se porajajo danes, ne nazadnje v Republiki Sloveniji.

Kar zadeva Slovenijo ji je pred II. svetovno vojno vladal unitaristični totalitarizem kraljevine Jugoslavije in totalitaristični klerikalizem, na Primorskem pa dolgoletna tiranija fašizma. Med II. svetovno vojno smo imeli krvavi okupatorski fašizem in nacizem, ki sta namenila slovenskemu narodu uničenje, potujčenje ali razselitev. O komunističnem totalitarizmu lahko govorimo le v prvem desetletju po II. svetovni vojni, pozneje pa ne več, saj smo bili v svet odprta družba, z množičnim samoupravljanjem in visoko stopnjo socialne varnosti. Za nas torej enačenje totalitarizmov ne pride v poštev, ker so neprimerljivi v času in prostoru.

Pri vsem tem je neprijetna tudi informacija, da bo prireditev ob spominskem dnevu pripravil Študijski center za narodno spravo, 27. avgusta 2012 v Kamniku. Ta center je namreč izrazito ideološko pristranski na liniji antikomunizma in narodne delitve, ne pa sprave.

Sklep o razglasitvi spominskega dne in najava organizatorja prireditve nedvomno spadata v cvetober sedanje desničarske ideološke ofenzive, s pridihom sprevračanja zgodovine, zmagoslavja premagancev, rehabilitacije kolaboracije ter diskvalifikacije ali celo kriminalizacije NOB in socialistične ureditve.

Kolegij Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije je zato na seji 14. avgusta 2012 omenjeno proslavljanje zavrnil, ker ne more prispevati k umirjanju političnih razmer, še manj pa k civilizirani evropski zavesti, saj je grobo nadaljevanje kulturnega boja in delitve naroda.

Janez Stanovnik

Predsednik ZZB NOB Slovenije