O-STA

Odlični rezultati mladih na 24. tekmovanju Evropske unije za mlade znanstvenike ter na 24. mednarodni računalniški olimpijadi

Konec septembra sta potekali še zadnji dve mednarodni tekmovanji v letošnjem letu, na katere mladi odpotujejo v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS). Od 21. do 26. septembra 2012 je v Bratislavi na Slovaškem potekalo 24. tekmovanje Evropske unije za mlade znanstvenike, kjer je Tim Prezelj za nagrado osvojil enotedensko prakso v centru za molekularno biologijo v Evropskem laboratoriju za molekularno biologijo v Heidelbergu. Uspeh pa so na 24. mednarodni računalniški olimpijadi, ki je med 23. in 30. septembrom 2012 potekala v italijanskem Montichiariju, s tremi bronastimi medaljami dopolnili Matjaž Leonardis, Jure Slak in Patrik Zajec.

Tekmovanje Evropske unije za mlade znanstvenike (EU Contest for Young Scientists) poteka na pobudo Evropske komisije, oblikovano pa je bilo za namene promocije idealov sodelovanja in izmenjave idej med mladimi znanstveniki. Dogodek vsako leto poteka v drugem evropskem mestu. Letos ga je gostila Bratislava, Slovenijo pa so zastopali Tim Prezelj s projektom Priprava himernega receptorja Tirozinaza - TLR4 kot potencialnega cepiva proti melanomu (področje: biologija) ter Nejc Bombek in Rok Nemec s projektom Brezžična varnostna prometna naprava (področje: inženirstvo), ki jih je spremljala Marija Osredkar. Mladim znanstvenikom je v sklopu tekmovanja omogočeno, da se srečajo s sovrstniki s podobnimi interesi ter z nekaterimi najbolj priznanimi evropskimi znanstveniki. Na ta način Evropska komisija poskuša okrepiti prizadevanja sodelujočih držav, da bi mlade pritegnili v kariere na področju znanosti in tehnologije. Dogodek je tako prikaz najboljših znanstvenih dosežkov mladih Evropejcev in je kot tak deležen tudi velike medijske pozornosti. Na tekmovanje se uvrstijo mladi, katerih projekte v posamezni državi izberejo nacionalni organizatorji. Omenjena projekta sta bila izbrana na Državnem srečanju mladih raziskovalcev 2011, ki ga Zveza za tehnično kulturo Slovenije že tradicionalno prireja v Murski Soboti.

Najboljši mladi računalničarji sveta pa so se letos zbrali v Italiji, kjer je v mestu Montichiari potekala že 24. mednarodna računalniška olimpijada. V spremstvu Jana Berčiča in Darka Pevca so Slovenijo med 304 tekmovalci zastopali Matjaž Leonardis, Jure Slak, Sven Cerk in Patrik Zajec. Na olimpijadi so podelili 26 zlatih, 52 srebrnih in 77 bronastih medalj. Med slednjimi so bili tudi trije dobitniki iz Slovenije, in sicer Jure Slak, Patrik Zajec in Matjaž Leonardis, ki je bronasto medaljo osvojil že na Mednarodni računalniški olimpijadi 2011. Naše predstavnike smo izbrali na izbirnem tekmovanju, na katerega so se uvrstili najboljši s tekmovanja iz znanja računalništva - programiranje za srednje šole, ki poteka v sklopu Festivala inovativnih tehnologij v organizaciji Zveze za tehnično kulturo. Že sama udeležba na olimpijadi je veliko priznanje, saj je mednarodna računalniška olimpijada eno od najbolj prepoznavnih računalniških tekmovanj, njeni zmagovalci pa spadajo med najboljše mlade računalničarje na svetu. Osnovni namen olimpijade je spodbujanje zanimanja za računalništvo in informacijsko tehnologijo. Poleg tega pa seveda olimpijada združuje posebej nadarjene mlade iz različnih držav in jim omogoča pridobivanje in izmenjavo strokovnih ter kulturnih izkušenj.


Na sliki: Slovenska ekipa na 24. mednarodni računalniški olimpijadi (foto: arhiv ZOTKS)